Gør det selv: Omfavn efteråret med hjemmelavet marmelade og saft
Efteråret byder på muligheden for en masse små hyggeprojekter - tilbring en søndag i marmeladens og saftens tegn!
Nu, hvor sommeren er forbi, og vi er trådt ind i efteråret, tilbringer vi mere tid i hjemmet og får så småt lyst til at lave små hyggeprojekter. Hvis din have har budt på et væld af frugter hen over sommeren, kan du lave et par glas marmelade eller noget saftevand, så du kan forkæle dig selv og dem, du holder af. Det behøver hverken være besværligt eller særlig tidsvarende, men resultatet sikrer dig en lille smule af solens stråler i takt med, at dagene bliver kortere. Nedenfor finder du en række tips, inspiration og opskrifter, som kan trylle dine lækre frugter fra haven om til hjemmelavet, skøn marmelade eller saft.
Sol på glas
Gem lidt af solens stråler, når dagene bliver kortere og vejret koldere. Én af de fantastiske kvaliteter ved marmelade er de smukke farver og muligheden for at lave dekorative glas, hvor frugterne virkelig kommer til deres ret.
Blommesaft med ferskner eller nektariner
(ca. 1 liter)
Ingredienser:
250 g blommer
2 ferskner eller nektariner
5 abrikoser
500 g Syltesukker
1/2 rød chili i små tern
1 spsk. Vaniljesukker Fairtrade
Sådan gør du:
Skold, flå og udkern frugterne. Skær frugterne i mindre stykker, bland dem med syltesukkeret i en gryde, og lad dem koge under omrøring i 5 minutter. Tilsæt chilistykker og vaniljesukker, og lad det koge i yderligere 1 minut. Skum af. Hæld marmeladen på varme, rengjorte glas. Find opskriften her
Gem lidt af solens stråler, når dagene bliver kortere og vejret koldere. Én af de fantastiske kvaliteter ved marmelade er de smukke farver og muligheden for at lave dekorative glas, hvor frugterne virkelig kommer til deres ret.
Blommesaft med ferskner eller nektariner
(ca. 1 liter)
Ingredienser:
250 g blommer
2 ferskner eller nektariner
5 abrikoser
500 g Syltesukker
1/2 rød chili i små tern
1 spsk. Vaniljesukker Fairtrade
Sådan gør du:
Skold, flå og udkern frugterne. Skær frugterne i mindre stykker, bland dem med syltesukkeret i en gryde, og lad dem koge under omrøring i 5 minutter. Tilsæt chilistykker og vaniljesukker, og lad det koge i yderligere 1 minut. Skum af. Hæld marmeladen på varme, rengjorte glas. Find opskriften her
Giv marmeladen et ekstra pift
Klassisk jordbærmarmelade er altid et hit for både voksne og børn - især når det spredes ud over varme, sprøde vafler eller pandekager. Giv klassikeren en frisk opdatering og tilsæt mynte fra urtekrukkerne.
Jordbærmarmelade med frisk mynte
(ca. 1 glas)
Ingredienser:
300 g frosne jordbær
30 g kokosblomstsukker
1 drys vaniljepulver
15 mynteblade
2-3 spsk vand
Sådan gør du:
Kom jordbær, kokosblomstsukker, 2 spsk vand og vaniljepulver i en gryde og lad det koge sagte i 5-10 minutter. Skyl myntebladene og hak dem helt fint. Kom myntebladene i gryden og lad dem koge med de sidste par minutter. Blend marmeladen med en stavblender og juster med mere vand, hvis marmeladen er for tyk. Vær opmærksom på, at marmeladen bliver tykkere, når den afkøles. Fyld marmeladen på et rengjort og skoldet glas. Sæt låg på med det samme, så der dannes vakuum, og holdbarheden forlænges. Marmeladen kan holde sig en uges tid i køleskabet, men kan også fryses ned. Find opskriften her
Klassisk jordbærmarmelade er altid et hit for både voksne og børn - især når det spredes ud over varme, sprøde vafler eller pandekager. Giv klassikeren en frisk opdatering og tilsæt mynte fra urtekrukkerne.
Jordbærmarmelade med frisk mynte
(ca. 1 glas)
Ingredienser:
300 g frosne jordbær
30 g kokosblomstsukker
1 drys vaniljepulver
15 mynteblade
2-3 spsk vand
Sådan gør du:
Kom jordbær, kokosblomstsukker, 2 spsk vand og vaniljepulver i en gryde og lad det koge sagte i 5-10 minutter. Skyl myntebladene og hak dem helt fint. Kom myntebladene i gryden og lad dem koge med de sidste par minutter. Blend marmeladen med en stavblender og juster med mere vand, hvis marmeladen er for tyk. Vær opmærksom på, at marmeladen bliver tykkere, når den afkøles. Fyld marmeladen på et rengjort og skoldet glas. Sæt låg på med det samme, så der dannes vakuum, og holdbarheden forlænges. Marmeladen kan holde sig en uges tid i køleskabet, men kan også fryses ned. Find opskriften her
Hjemmelavet saft og syltning
Svundne tider
Man kan muligvis købe sig til mange glæder, men intet kan sammenlignes med smagen af hjemmelavet, klassisk blommemarmelade. Hvis du virkelig vil forkæle dig selv og familien, skal marmeladen naturligvis smøres ud over sprøde, nybagte boller.
Blommemarmelade med solbær eller ribs
(ca. 1 1/2 liter)
Ingredienser:
1 kg blommer
500 g solbær og/eller ribs
1 kg Syltesukker
50 g smuttede, flækkede mandler
Sådan gør du:
Skold, flå og udsten blommerne. Skær dem i mindre stykker. Skyl og rib ribsene og/eller solbærrene. Bland blommer, solbær og/eller ribs og syltesukker i en gryde, og kog i ca. 10 minutter. Tilsæt mandelflagerne. Tag gryden af kogepladen, og skum af. Hæld på varme, rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares køligt. Find opskriften her
Man kan muligvis købe sig til mange glæder, men intet kan sammenlignes med smagen af hjemmelavet, klassisk blommemarmelade. Hvis du virkelig vil forkæle dig selv og familien, skal marmeladen naturligvis smøres ud over sprøde, nybagte boller.
Blommemarmelade med solbær eller ribs
(ca. 1 1/2 liter)
Ingredienser:
1 kg blommer
500 g solbær og/eller ribs
1 kg Syltesukker
50 g smuttede, flækkede mandler
Sådan gør du:
Skold, flå og udsten blommerne. Skær dem i mindre stykker. Skyl og rib ribsene og/eller solbærrene. Bland blommer, solbær og/eller ribs og syltesukker i en gryde, og kog i ca. 10 minutter. Tilsæt mandelflagerne. Tag gryden af kogepladen, og skum af. Hæld på varme, rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares køligt. Find opskriften her
De helt rigtige rammer
Helhedsoplevelsen er alfa omega, når det kommer til at tilbringe en dag i marmeladens tegn. Ideelt set ville du lave marmeladen i et rustikt køkken med smukke træbjælker og ældede bronzegryder. Alternativt kan du fokusere på at gøre stemningen autentisk med levende lys, hyggelige forklæder og sprød musik. Hertil er det naturligvis helt oplagt at servere dine nybagte boller med ost og marmelade på smukt, håndlavet lertøj.
Helhedsoplevelsen er alfa omega, når det kommer til at tilbringe en dag i marmeladens tegn. Ideelt set ville du lave marmeladen i et rustikt køkken med smukke træbjælker og ældede bronzegryder. Alternativt kan du fokusere på at gøre stemningen autentisk med levende lys, hyggelige forklæder og sprød musik. Hertil er det naturligvis helt oplagt at servere dine nybagte boller med ost og marmelade på smukt, håndlavet lertøj.
Hjemmelavet saft og syltning
Dyk ned i æblerne
Hvis din have har produceret et væld af frugt her til sommer, har du muligvis brug for lidt inspiration. Der er et væld af muligheder, og det er kun fantasien, der sætter grænser. Æbler kan for eksempel bruges til syltetøj, æblekage, æblemos, desserter, most, æble-chips, tærte og kompot. Du kan også eksperimentere med at blande andre frugter, krydderier eller krydderurter sammen med æblerne.
Husk dog altid at tjekke nedfaldne æbler for orme og sygdomme, før du bruger dem.
Hvis din have har produceret et væld af frugt her til sommer, har du muligvis brug for lidt inspiration. Der er et væld af muligheder, og det er kun fantasien, der sætter grænser. Æbler kan for eksempel bruges til syltetøj, æblekage, æblemos, desserter, most, æble-chips, tærte og kompot. Du kan også eksperimentere med at blande andre frugter, krydderier eller krydderurter sammen med æblerne.
Husk dog altid at tjekke nedfaldne æbler for orme og sygdomme, før du bruger dem.
Husk den rette opbevaring
Marmelade, saft og sylte har helt fantastiske farver og fortjener dermed at komme frem i lyset. Vær dog opmærksom på, at denne slags hjemmelavede madvarer helst skal opbevares mørkt og køligt for at kunne holde sig - gerne i et køleskab. Ved at fryse marmeladen eller saftevandet kan den holde sig længere - helt uden konserveringsmiddel og med et lavt sukkerindhold. Overvej dog at fryse det ned i små portioner, da syltetøj uden konserveringsmiddel kun kan holde sig et par dage i køleskabet uden konserveringsmiddel.
Marmelade, saft og sylte har helt fantastiske farver og fortjener dermed at komme frem i lyset. Vær dog opmærksom på, at denne slags hjemmelavede madvarer helst skal opbevares mørkt og køligt for at kunne holde sig - gerne i et køleskab. Ved at fryse marmeladen eller saftevandet kan den holde sig længere - helt uden konserveringsmiddel og med et lavt sukkerindhold. Overvej dog at fryse det ned i små portioner, da syltetøj uden konserveringsmiddel kun kan holde sig et par dage i køleskabet uden konserveringsmiddel.
Saftevand og risengrød
Et koldt, hjemmelavet glas saftevand kan minde os om den svundne sommer, når det for alvor begynder at blive koldere udenfor. Alternativt kan du varme saftevandet op i december og nyde den med en klassisk portion risengrød med kanel og smør.
Æble - og solbærsaft
(ca. 10 personer)
Ingredienser:
2 store syrlige madæbler, fx belle de boskoop
250 g solbær
2 dl vand
175 g sukker (ca. 2 dl)
1 tsk atamon
Sådan gør du:
Skræl æblerne, befri dem for kernehus og stilk og skær dem i mindre stykker. Skyl solbærrene. Kom æbler, solbær og vand i en gryde og bring det i kog. Kog ved svag varme og under låg i ca. 10 min. Mos gerne frugten lidt i gryden, mens det koger. Hæld frugtmassen i en sigte og pres saften fra med en grydeske.
Bring saften i kog og tilsæt sukker. Kog den ved svag varme og uden låg i ca. 10 min. Skum evt. saften. Tag gryden af varmen og tilsæt atamon. Hæld saften på skoldede og atamonskyllede flasker. Fortynd med ca. 4 gange vand inden servering. Find opskriften her
Et koldt, hjemmelavet glas saftevand kan minde os om den svundne sommer, når det for alvor begynder at blive koldere udenfor. Alternativt kan du varme saftevandet op i december og nyde den med en klassisk portion risengrød med kanel og smør.
Æble - og solbærsaft
(ca. 10 personer)
Ingredienser:
2 store syrlige madæbler, fx belle de boskoop
250 g solbær
2 dl vand
175 g sukker (ca. 2 dl)
1 tsk atamon
Sådan gør du:
Skræl æblerne, befri dem for kernehus og stilk og skær dem i mindre stykker. Skyl solbærrene. Kom æbler, solbær og vand i en gryde og bring det i kog. Kog ved svag varme og under låg i ca. 10 min. Mos gerne frugten lidt i gryden, mens det koger. Hæld frugtmassen i en sigte og pres saften fra med en grydeske.
Bring saften i kog og tilsæt sukker. Kog den ved svag varme og uden låg i ca. 10 min. Skum evt. saften. Tag gryden af varmen og tilsæt atamon. Hæld saften på skoldede og atamonskyllede flasker. Fortynd med ca. 4 gange vand inden servering. Find opskriften her
Alle kneb gælder
At lave sin egen marmelade, saftevand eller sylte er ikke kun lækkert - det er også en hyggelig måde at tilbringe din søndag eftermiddag. Derfor gælder alle kneb, når du skal lave den rette stemning i køkkenet. Alt fra gryden til træskeerne og viskestykkerne spiller en rolle i at lave oplevelsen hyggelig og give fornemmelsen af svundne tider blandet med moderne detaljer.
At lave sin egen marmelade, saftevand eller sylte er ikke kun lækkert - det er også en hyggelig måde at tilbringe din søndag eftermiddag. Derfor gælder alle kneb, når du skal lave den rette stemning i køkkenet. Alt fra gryden til træskeerne og viskestykkerne spiller en rolle i at lave oplevelsen hyggelig og give fornemmelsen af svundne tider blandet med moderne detaljer.
Klassiske, danske opskrifter
Mangler du inspiration? Gå på opdagelse i danske, klassiske kogebøger, som byder på opskrifter, der vil sende både tanker og smagsløg tilbage til svundne tider. Én af de ultimative klassikere er naturligvis Frøken Jensens Kogebog, som er en absolut nødvendighed, når vi ønsker at lave traditionelle, danske retter.
Mangler du inspiration? Gå på opdagelse i danske, klassiske kogebøger, som byder på opskrifter, der vil sende både tanker og smagsløg tilbage til svundne tider. Én af de ultimative klassikere er naturligvis Frøken Jensens Kogebog, som er en absolut nødvendighed, når vi ønsker at lave traditionelle, danske retter.
Når efteråret banker på døren, tilbringer vi mere tid indendørs og nyder i højere grad stille timer i hjemmet. Én af de bedste ting ved efteråret er de grå søndage, som indbyder til at sove længe og herefter vågne op til et velassorteret morgenbord. Her er det selvfølgelig helt oplagt at kunne byde på hjemmelavet marmelade i en smuk, elegant bordopdækning.