Trends i 2016: Alt du skal vide om det supermoderne køkken
Røget eg, marmor og messing er nogle af de materialer, der dominerer køkkenet i år. Det peger på én gang frem og tilbage i tiden.
Vi bevæger os længere og længere væk fra det klinisk hvide køkken. Et køkken, hvor alt skal se perfekt og strømlinet ud. I stedet vil vi have sjæl, varme og charme. Men hvad er egentlig tendensen inden for køkkenindretning anno 2016? Vi har spurgt tre eksperter fra Reform, Invita og Multiform Design Center.
“Du skal i høj grad fokusere på en kombination mellem det enkle og hyggelige. Eksempelvis kan du vælge et par hvide højskabe i et enkelt design og supplere det med mørke træsorter til underskabene,” råder Charlotte Brix fra Multiform Design Center. Hun slår også fast, at det er de bløde materialer som f.eks. hynder, der skal være med til at sætte den hyggelige stemning i forbindelse med spisepladsen i køkkenet.
Samtidig skal dit køkken være multifunktionelt. I hvert fald hvis du spørger Helle Fyllgraf fra Invita. “Det skal fungere på én måde i en travl hverdag og på en anden måde i weekenderne, hvor vi typisk har mere tid. Køkkenet anno 2016 skal være fyldt med lækre detaljer og smarte gadgets, som letter hverdagen.” Der findes bl.a. smarte indretninger af skabe og skuffer og fuldt udtræk, så man kan udnytte dybden, ligesom også en Quooker varmtvandshane har sneget sig ind i enhver moderne indretning.
“Hos Reform ser vi også en stærk tendens til, at køkkenerne bliver mørkere - i mange år har køkkenet skullet være så lyst og hvidt som overhovedet muligt, men vi oplever flere efterspørgsler på mørkere farvetoner og træsorter,” siger CEO Jeppe Christensen fra Reform. “Der er altså en ændring i gang i folks køkkendrømme, for der bliver også brugt nye, spændende og utraditionelle materialer som tombak og beton,” siger Helle Fyllgraf, der dog også tilføjer, at der er kommet flere farver ind i køkkenindretningen.
I forhold til træ som et nyt og bærende materiale er Charlotte Brix fra Multiform Design Center enig. “De mørke træsorter og især røget eg er i høj grad fremme i køkkenindretningen i år. Ligesom de støvede og kølige grøn/blå-nuancer baner vejen frem.”
LÆS OGSÅ: TRIN FOR TRIN: EKSPERTENS GUIDE TIL EN REN FRYSER
LÆS OGSÅ: TRIN FOR TRIN: EKSPERTENS GUIDE TIL EN REN FRYSER
“Vi er ved at være trætte af de hvide, stilrene køkkener, der ikke ser ud til at blive brugt. Derimod må der som noget nyt gerne være træ i køkkenet igen for at give noget varme og hygge. Og så kan træ jo sagtens kombineres med andre materialer,” siger Helle Fyllgraf.
“Den grønne farve er trendy i 2016, og den spås en stor fremtid inden for køkken og boligindretning. Jeg synes også, at man skal se farven i sammenhæng med den grønne bølge generelt,” tilføjer Helle Fyllgraf.
LÆS OGSÅ: SÅDAN KLEMMER DU SPISEBORDET IND – HVOR DER EGENTLIG IKKE ER PLADS
LÆS OGSÅ: SÅDAN KLEMMER DU SPISEBORDET IND – HVOR DER EGENTLIG IKKE ER PLADS
Ud over de mørke træsorter er der også andre materialer i spil. “Vi har særligt fokus på linoleum i år,” siger salgskonsulent Janus Jacobsgaard fra Reform, og Charlotte Brix supplerer: “Også spændende typer af marmor til bord- og stænkplader er i høj kurs.” Det eksklusive marmor fokuserer Helle Fyllgraf også på. “Det er tid til at bruge marmor i forskellige nuancer både til bordplader og tilbehør – men også messing og andre metaller til vandhaner og tilbehør.”
Er der så et helt nyt element, der er kommet frem i 2016?
“Ja, kendetegnet for 2016 er især de mange “pocket door-skabe,” siger Charlotte Brix og fortsætter: “Det er døre, der kan køres hen foran for eksempel arbejdsstationer og ovne.”
LÆS OGSÅ: HER ER 15 KØKKENER, DER FÅR DE FLESTE TIL AT SLAPPE AF
“Ja, kendetegnet for 2016 er især de mange “pocket door-skabe,” siger Charlotte Brix og fortsætter: “Det er døre, der kan køres hen foran for eksempel arbejdsstationer og ovne.”
LÆS OGSÅ: HER ER 15 KØKKENER, DER FÅR DE FLESTE TIL AT SLAPPE AF
Helle Fyllgraf er enig i, at ‘gastroskabet’, som både er opbevaring og arbejdsplads på én gang, også er en af årets helt store vindere. “Det er et skab, hvor lågerne forsvinder ind langs siderne, så de er helt væk. Der er lys og glasplade i bunden, så der virkelig kan arbejdes. Og kommer gæsterne før tid, lukkes skabet, så alt ser ryddeligt ud. Det kan bruges til maskinparken, til kaffestationen eller til hjemmebaren,” siger hun.
Hvad skal vi så forvente os af 2017?
Jeppe Christensen fra Reform ser en klar tendens i krystalkuglen: “Stål og aluminium bliver efterårets helt store hit hos os og det samme for 2017. Ligesom der kommer flere køkkener med forskellige overfladebehandlinger.”
Jeppe Christensen fra Reform ser en klar tendens i krystalkuglen: “Stål og aluminium bliver efterårets helt store hit hos os og det samme for 2017. Ligesom der kommer flere køkkener med forskellige overfladebehandlinger.”
“Vi tror på skuffer og køleskabe med servodrive,” siger Charlotte Brix, og Helle Fyllgraf afslutter: “Der er specielt tre ting, vi vil komme til at se:
- Mere teknologi i køkkenet, som gør hverdagen lettere. F.eks. vil man i højere grad kunne programmere sine hvidevarer via apps.
- Køkkenerne bliver mindre på grund af urbaniseringen, så downsizing bliver vigtigt. Det vil sige, at det handler om at udnytte pladsen i køkkenet bedre med smarte løsninger.
- Mere grønt i køkkenet. Køkkenhaven flytter ind.