Smart opbevaring af køkkenredskaber og service
Hvordan passer man bedst på de køkkenredskaber, man bruger hele tiden? Eksperterne deler deres smarteste tricks her.
Vi slår glassene mod hinanden, opvarmer panderne til høje temperaturer og lader begge dele stå i dagevis, før vi tager os sammen til at vaske dem op - glas, gryder og pander er virkelig nogle af køkkenets stærkeste arbejdsheste. Her kommer en guide til, hvordan du bedst opbevarer og passer på dem, så de kan holde i mange år.
Hvordan bør man rengøre glassene?
“De fleste vinglas kan godt tåle opvaskemaskine, men det er vigtigt, at de bliver placeret, så de står stabilt og ikke rammer mod hinanden. Hvis du vasker glassene i hånden, så brug varmt vand og en smule opvaskemiddel. Lad glassene tørre på hovedet på et viskestykke. Venter du lidt med at vaske vinglassene efter anvendelse, eksempelvis til næste morgen, er det godt at hælde lidt varmt vand i bunden, så de er lettere at rense dagen efter.”
Se også: Tusindvis af inspirerende danske køkkener på Houzz
“De fleste vinglas kan godt tåle opvaskemaskine, men det er vigtigt, at de bliver placeret, så de står stabilt og ikke rammer mod hinanden. Hvis du vasker glassene i hånden, så brug varmt vand og en smule opvaskemiddel. Lad glassene tørre på hovedet på et viskestykke. Venter du lidt med at vaske vinglassene efter anvendelse, eksempelvis til næste morgen, er det godt at hælde lidt varmt vand i bunden, så de er lettere at rense dagen efter.”
Se også: Tusindvis af inspirerende danske køkkener på Houzz
Hvordan passer man på vinglassene, så de holder længe?
“Vinglas af god kvalitet kan du få glæde af i mange år - hvis du passer ordentligt på dem! Når de er rene, kan du polere glassene med en pudseklud med mikrofibre for at undgå striber og fedtpletter. For at gøre dem ekstra glansfulde kan du vende dem på hovedet og fylde dem med damp fra en gryde med kogende vand og så bagefter rense med pudsekluden. Hvis dine vinglas ikke er blevet brugt i et stykke tid, er det i øvrigt en god idé lige at tømme dem for eventuelt støv. Pust ned i dem, eller ryst dem lidt i luften.”
“Vinglas af god kvalitet kan du få glæde af i mange år - hvis du passer ordentligt på dem! Når de er rene, kan du polere glassene med en pudseklud med mikrofibre for at undgå striber og fedtpletter. For at gøre dem ekstra glansfulde kan du vende dem på hovedet og fylde dem med damp fra en gryde med kogende vand og så bagefter rense med pudsekluden. Hvis dine vinglas ikke er blevet brugt i et stykke tid, er det i øvrigt en god idé lige at tømme dem for eventuelt støv. Pust ned i dem, eller ryst dem lidt i luften.”
GRYDER OG PANDER
“Gryder og pander i kobber eller rustfrit stål kan opbevares hvor som helst,” begynder Simon Holmgren fra G.R.Y.M.
“Jeg foretrækker at have dem hængende fra en S-krog på en metalskinne i køkkenet, for især kobbergryderne får en dejligt dekorativ patina med tiden.”
Hvordan bør man rengøre panderne?
“En opvaskebørste og lidt økologisk opvaskemiddel lige efter madlavningen løsner det meste. Man kan komme nogle af dem i opvaskemaskinen, men så skal man bare være forberedt på en vis slitage - især når det gælder gryder og pander i kobber.”
“Gryder og pander i kobber eller rustfrit stål kan opbevares hvor som helst,” begynder Simon Holmgren fra G.R.Y.M.
“Jeg foretrækker at have dem hængende fra en S-krog på en metalskinne i køkkenet, for især kobbergryderne får en dejligt dekorativ patina med tiden.”
Hvordan bør man rengøre panderne?
“En opvaskebørste og lidt økologisk opvaskemiddel lige efter madlavningen løsner det meste. Man kan komme nogle af dem i opvaskemaskinen, men så skal man bare være forberedt på en vis slitage - især når det gælder gryder og pander i kobber.”
Hvordan passer man på gryder og pander, så de holder længe?
“Kobberpander får som sagt en flot patina, for når kobber udsættes for høj varme, kan materialet skifte farve - det kan blive alt fra sølv til dyb violet. Men hvis man foretrækker den blanke originalfinish gælder det om at pudse dem regelmæssigt med kobberpudsemiddel.”
Læs også: Derfor er åbne hylder i køkkenet et hit
“Kobberpander får som sagt en flot patina, for når kobber udsættes for høj varme, kan materialet skifte farve - det kan blive alt fra sølv til dyb violet. Men hvis man foretrækker den blanke originalfinish gælder det om at pudse dem regelmæssigt med kobberpudsemiddel.”
Læs også: Derfor er åbne hylder i køkkenet et hit
FORTÆL…
Hvordan har dine gryder og glas det? Og er der andre ting i køkkenet, der efter din mening kræver specielle forholdsregler?
Hvordan har dine gryder og glas det? Og er der andre ting i køkkenet, der efter din mening kræver specielle forholdsregler?
“Pæne vinglas er ofte meget følsomme; specielt lige omkring kanten,” siger Frida Ivansson fra Cervera. “Derfor skal de altid opbevares oprejst (altså ikke på hovedet) i skabet og må ikke røre hinanden - ellers overbelaster man kanterne.”