Kommentarer (8)
Tak, fordi du indberettede denne kommentar. Fortryd
PRO
Michael René

Kigger vi på den mikrobiologiske del af oxidation af mad, så
er flere (ikke alle) af disse mikrobiologiske processer exoterme (delta H er
mindre end 0), dvs. der udvikles energi, der frigives som varme. Så med det i
mente er mikrobiel nedbrydning ikke uden betydning for energien forbrugt i
køleskabet. Gammel mad, der nedbrydes mikrobielt kan derfor udvikle varme, og
denne varme skal atter nedkøles. Så der et argument for at smide gammel mad
ud. Modargumentet er naturligvis at der frigives headspace, hvis du smider mad
ud, og så kan mere varm luft trænge ind i køleskabet, og det skal atter køles
ned, hver gang du åbner køleskabet. Men igen – vi kender alle sammen det vacuum,
der skabes når varm luft køles, og den process tager jo et splitsekund, så
headspace-delen er en begrænset faktor tidsmæssigt og formentlig også
energimæssigt – men igen dog ikke ubetydeligt – helt enig J.

Så disse to faktorer er udslagsgivende for energiforbruget
samlet, så derfor er konklusionen desværre ikke så lige til.

Rengøring af kølelementet er en lille investering – helt
enig, men det er for at få mest muligt energi ud af køleelementet. Køleelementer
bliver jo voldsomt beskidte over tid, dertil fyldes afløbsrenden med snavs
bagerst i køleskabet, så løber renden over og der akkumuleres vand og snavs i
bunden af køleskabet og snavs på kølelementet.

Når et køleelement fyldes med snavs så ændres
varmeoverførselshastigheden, da alle materialer og kemiske stoffer har forskellige
VLE’er. Dertil er din betragtning af glas jo meget velkendt, men størstedelene
af materialer i køleskabe er jo nok nærmere rent kemisk PET, PE, PE-HD, PE-LD, PP,
PS, PLA, karton, pap, porcelæn og jo naturligvis glas, men ikke nødvendigvis
hovedparten af materialer i selve køleskabet.

Så samlet set må vi jo nok konkludere, at hvis der skal
analyseres og lave dybdegående råd, så er det ikke helt sort/hvidt for det afhænger
af mange indgående konkrete variable. Men jeg er dog enig med flere ting, som
du påpeger, men når vi åbner skabet og kigger alle detaljer igennem, så er der
naturligvis flere faktorer, der bidrager til summen af energi. Men en ting vi i
hvert fald er enige om, det er, at jo større masse der køles ned termodynamisk,
jo større energi forbruges under nedkølingsprocessen, og den er ikke
uvæsentlig.

Men hyggeligt at debattere med dig.

Alt vel og god sommer herfra J

   
Tak, fordi du indberettede denne kommentar. Fortryd
PRO
Dura Supreme Cabinetry

Thank you for featuring our Stainless Steel Storage. Mandi @ Dura

   
Tak, fordi du indberettede denne kommentar. Fortryd
Ann Boeng
Når jeg skal koge pasta, så koger jeg altid vandet i elkedlen, da jeg for lang tid siden læste en artikel, hvor der stod at det var mere energibesparende end at lade vandet koge op i en gryde. Derudover varmer jeg mælken til risengrøden i mikrobølgeovnen først. Så tager det ikke så lang tid at få risengrøden til at koge op i gryden bagefter, hvorefter den kommer en tur ind under dynen et par timer. Det sparer i hvert fald en del tid på kogepladen, da jeg oftest laver store portioner. Mad, som skal køles ned, sætter jeg oftest udenfor her om vinteren, i stedet for at komme dem i køleskab (dog kun når temperaturen tillader det)
   

Relaterede artikler

Mest læst 6 uger blev til 6 måneder: Familiens lange vej til drømmekøkkenet
Pernille og Asbjørns køkkenforvandling på Vesterbro trak voldsomt ud – resultatet har dog været hele ventetiden værd.
Hele artiklen
Mest læst Køkkenejerens 8 bedste råd til renovering
Der er tusind ting at overveje, når køkkenet skal skiftes ud – her er 8 af de vigtigste.
Hele artiklen
Nordiske køkkener – få inspiration til 8 forskellige stilarter
Køkkenet er hjemmets hjerte, men et hjerte, der kan tage mange former. Her får du otte bud på køkkener i nordisk stil.
Hele artiklen
Gør det selv Hov, vent... seriøst? Trendy interiør i chokerende materialer
En strikket lampeskærm. Et gulvtæppe i papir. En stol i sælskind. Designerne går nye veje – og du kan gøre det samme!
Hele artiklen
Mest læst Her er de 24 mest populære danske stuer på Houzz
Hyggekroge, stemningsfulde sofaarrangementer og nøje sammensatte farver – lad de danske favorit-stuer inspirere dig.
Hele artiklen
Livsstil Nyt køkken giver sundere livsstil og mere tid med familien
Samlingssted, lektieplads og madværksted. Et nyt køkken bliver rammen om nye vaner, viser en Houzz-undersøgelse.
Hele artiklen
Tips fra eksperter Tips til børnefamilier: Indret pænt og praktisk på samme tid
Indretningsarkitekten giver sine bedste tips til at få praktiske løsninger til at fremstå æstetiske i hjem med børn.
Hele artiklen
Tips fra eksperter Sådan rykker de hurtige trends – og sådan følger du smartest med
Interiørtendenser skifter hurtigere. Med nips og møbler fra H&M Home, Ikea og Søstrene Grene er det let at hoppe med.
Hele artiklen
Tips fra eksperter Sådan kommer du i gang med at dyrke druer
Druer af egen avl smager bare bedre end dem fra supermarkedet. Læs her, hvordan du kommer i gang med at dyrke dem.
Hele artiklen