Tips fra eksperter
5 typiske misforståelser om vinopbevaring og vinkældre
Jan Sørensen har i 25 år rådgivet om opbevaring af vin i både Danmark og udlandet – her afliver han 5 sejlivede myter.
Han afliver samtidig myten om, at temperaturen i et underjordisk rum automatisk er bedre end temperaturen i et overjordisk rum: “Der er i udgangspunktet ingen fordele ved, at en vinkælder ligger under jorden, det gør ikke tingene nemmere. For der er hverken konstant temperatur eller luftfugtighed under jorden, så hvis man vil have styr på temperaturen i sin vinkælder, er der generelt brug for temperaturstyring, uanset på hvilket niveau den ligger”.
Læs også: Det skal du vide, hvis du overvejer at få en vinkælder
Læs også: Det skal du vide, hvis du overvejer at få en vinkælder
2. Der er forskel på opbevaringstemperatur og serveringstemperatur
Hvis der er én misforståelse omkring vin-opbevaring, Jan Sørensen støder på igen og igen, er det, at vin altid skal opbevares ved samme temperatur, som den skal serveres ved. “Mange mennesker ved ikke, at vin skal opbevares og drikkes ved to forskellige temperaturer. For al vin er den optimale opbevaringstemperatur 12 grader – uanset om vi taler rødvin, hvidvin, dessertvin, portvin eller for den sags skyld champagne og specialøl,” siger han.
Får man bygget en vinkælder med klimastyring, skal temperaturen altså indstilles på 12 grader uden udtagelse.
Hvis der er én misforståelse omkring vin-opbevaring, Jan Sørensen støder på igen og igen, er det, at vin altid skal opbevares ved samme temperatur, som den skal serveres ved. “Mange mennesker ved ikke, at vin skal opbevares og drikkes ved to forskellige temperaturer. For al vin er den optimale opbevaringstemperatur 12 grader – uanset om vi taler rødvin, hvidvin, dessertvin, portvin eller for den sags skyld champagne og specialøl,” siger han.
Får man bygget en vinkælder med klimastyring, skal temperaturen altså indstilles på 12 grader uden udtagelse.
“Af samme grund bliver de vinkældre og vinskabe, som står fremme i mange restauranter, faktisk ikke betragtet som vinkældre i vores terminologi, for der ligger flaskerne ved serveringstemperatur, så de kan tages ud og serveres direkte derfra,” fortæller Jan Sørensen.
I private hjem er den optimale løsning ofte at have en vinkælder med en temperatur på 12 grader suppleret af et mindre vinskab i køkkenet, hvor man kan have drikkeklare vine liggende ved serveringstemperatur, forklarer han.
I private hjem er den optimale løsning ofte at have en vinkælder med en temperatur på 12 grader suppleret af et mindre vinskab i køkkenet, hvor man kan have drikkeklare vine liggende ved serveringstemperatur, forklarer han.
3. Et tempereret rum kræver isolering
“Det er en udbredt fejl at tro, at man kan klimastyre en vinkælder uden første at isolere den. Men da det jo er et kølerum - bare ikke helt så koldt som et klassisk køle- eller fryserum - er isolering et must, og det kommer bag på langt de fleste, inklusive arkitekter og entreprenører,” fortæller Jan Sørensen og uddyber: “Når man køler på den ene side af at uisoleret væg, giver det kondens på den anden side, og dermed risikerer man råd og skimmelsvamp, hvis det ikke er isoleret. Det har vi set hos en del mennesker, som har været ude i gør-det-selv, og som har installeret klimastyring i deres vinkælder uden først at isolere den.”
Desuden bliver selve nedkølingen af vinkælderen dyr i elektronik, hvis rummet ikke er isoleret.
“Det svarer til at nedkøle eller opvarme et hus, der ikke er isoleret,” siger eksperten.
“Det er en udbredt fejl at tro, at man kan klimastyre en vinkælder uden første at isolere den. Men da det jo er et kølerum - bare ikke helt så koldt som et klassisk køle- eller fryserum - er isolering et must, og det kommer bag på langt de fleste, inklusive arkitekter og entreprenører,” fortæller Jan Sørensen og uddyber: “Når man køler på den ene side af at uisoleret væg, giver det kondens på den anden side, og dermed risikerer man råd og skimmelsvamp, hvis det ikke er isoleret. Det har vi set hos en del mennesker, som har været ude i gør-det-selv, og som har installeret klimastyring i deres vinkælder uden først at isolere den.”
Desuden bliver selve nedkølingen af vinkælderen dyr i elektronik, hvis rummet ikke er isoleret.
“Det svarer til at nedkøle eller opvarme et hus, der ikke er isoleret,” siger eksperten.
4. Dyr vin er ikke mere skrøbelig end billig vin
Der er indlysende grunde til at passe bedre på en flaske vin til 5.000 kroner end en flaske til 50 kroner. Men når det handler om sårbarheden over for varme, kulde, tørke og fugt, er der – modsat hvad mange mennesker tror – ikke forskel på hvor sårbare de to flasker er. “I udgangspunktet er en dyr vin ikke mere sårbar end en billig vin, når det kommer til temperatur og luftfugtighed,” fastslår Jan Sørensen.
Når mange har den opfattelse, at dyr vin er mere skrøbelig end billig vin, hænger det sandsynligvis sammen med, at gammel vin ofte er dyrere end ny vin – og gammel vin er alt andet lige mere skrøbelig end ung vin, fortæller Jan Sørensen. Desuden er vin med korkprop mere sårbar i forhold til luftfugtighed, end vin med skruelåg eller anden kunstprop er.
Der er indlysende grunde til at passe bedre på en flaske vin til 5.000 kroner end en flaske til 50 kroner. Men når det handler om sårbarheden over for varme, kulde, tørke og fugt, er der – modsat hvad mange mennesker tror – ikke forskel på hvor sårbare de to flasker er. “I udgangspunktet er en dyr vin ikke mere sårbar end en billig vin, når det kommer til temperatur og luftfugtighed,” fastslår Jan Sørensen.
Når mange har den opfattelse, at dyr vin er mere skrøbelig end billig vin, hænger det sandsynligvis sammen med, at gammel vin ofte er dyrere end ny vin – og gammel vin er alt andet lige mere skrøbelig end ung vin, fortæller Jan Sørensen. Desuden er vin med korkprop mere sårbar i forhold til luftfugtighed, end vin med skruelåg eller anden kunstprop er.
5. Vin kan godt tåle lys – bare ikke UV-lys
Hvis du har hørt, at vin på sigt tager skade af lys, så er du ikke den eneste, for det er en udbredt myte, fortæller vineksperten.
“Vin tager som udgangspunkt ingen skade af synligt lys, men ligesom mennesker tager vin skade af UV-lys. Så lys er altså ikke forbudt, men UV-lys er uhensigtsmæssigt,” siger Jan Sørensen. Af den grund bør en vinkælder med glasfacade have indbygget UV-filter i glasset, ligesom al belysning inde i en vinkælder skal være LED-lys.
“LED-lys er den eneste lyskilde, der ikke afgiver UV-stråler. Sågar stearinlys og lysstofrør gør,” fortæller han.
Hvis du har hørt, at vin på sigt tager skade af lys, så er du ikke den eneste, for det er en udbredt myte, fortæller vineksperten.
“Vin tager som udgangspunkt ingen skade af synligt lys, men ligesom mennesker tager vin skade af UV-lys. Så lys er altså ikke forbudt, men UV-lys er uhensigtsmæssigt,” siger Jan Sørensen. Af den grund bør en vinkælder med glasfacade have indbygget UV-filter i glasset, ligesom al belysning inde i en vinkælder skal være LED-lys.
“LED-lys er den eneste lyskilde, der ikke afgiver UV-stråler. Sågar stearinlys og lysstofrør gør,” fortæller han.
Nej. Bare fordi det hedder en ‘vinkælder’ betyder det ikke, at rummet automatisk ligger i kælderen, eller at man kalder rummet noget andet, hvis det ligger på en højere etage.
“Mange tænker, at de ikke kan få nogen rigtig vinkælder, fordi de ikke har nogen kælderetage. Men begrebet vinkælder er den overordnede term for et aflukke med det rette vin-klima, uanset hvor stort det er, og uanset hvor det befinder sig,” siger Jan Sørensen, der er direktør og stifter af Vintagekeeping, som i 25 år har specialiseret sig i at installere vinkældre i både Danmark og udlandet.