8 ting, som du opbevarer i køkkenet – men slet ikke behøver!
Er du klar til at generobre skabspladsen i dit køkkenet? Her er tjeklisten, der hjælper dig med at rydde ud...
Sig farvel til alt det, der bare står og samler støv i skuffer og skabe – og sig goddag til velorganiseret køkkenplads. Denne lynhurtige oprydnings-tjekliste kan hjælpe dig med at vinde dit køkken tilbage.
2. Souvenir-kopperne
Uanset om det gælder en halvgrim feriesouvenir eller en “ironisk” gave fra din nisseven, er det altså om at få givet afkald på de humoristiske krus, der samler støv bagerst i skabet.
Selvfølgelig skal du beholde dine favoritter og give dem en fremtrædende plads i skabet – men resten af de dårlige slogans og jokes kan du godt tage og kyle direkte ned til den nærmeste genbrugsbutik. Du får med stor sandsynlighed meget mere ud af en lille samling flotte krus og kopper, som du nyder at bruge i hverdagen, end du får ud af et halvt ton kopper, som du måske har det dårligt med at smide ud, men som du jo også godt ved, du alligevel aldrig får brugt.
Se også: Ryd ordentligt ud – Hvad skal du gøre af det, du smider ud?
Uanset om det gælder en halvgrim feriesouvenir eller en “ironisk” gave fra din nisseven, er det altså om at få givet afkald på de humoristiske krus, der samler støv bagerst i skabet.
Selvfølgelig skal du beholde dine favoritter og give dem en fremtrædende plads i skabet – men resten af de dårlige slogans og jokes kan du godt tage og kyle direkte ned til den nærmeste genbrugsbutik. Du får med stor sandsynlighed meget mere ud af en lille samling flotte krus og kopper, som du nyder at bruge i hverdagen, end du får ud af et halvt ton kopper, som du måske har det dårligt med at smide ud, men som du jo også godt ved, du alligevel aldrig får brugt.
Se også: Ryd ordentligt ud – Hvad skal du gøre af det, du smider ud?
3. Gamle tallerkener og reserveskåle
Har du skuffer og skabe propfyldt med forskellige typer tallerkner og skåle, som du har samlet i årenes løb, og som nu bare står og står? Du har to muligheder. Enten indrømmer du, at du er en passioneret samler og viser din kollektion af blomstermønstret service eller glaseret lertøj frem, hvor du kan nyde synet af det hver dag.
Eller også indrømmer du, at du måske er gået lidt over gevind, og så er det tid til at sorterere ud i samlingen med hård hånd! Behold kun dit yndlingsstel, og doner resten til velgørenhed, så andre kan få glæde og nytte af det. Og forresten – hvis du har svært ved at give slip på den store samling, fordi du tænker, at du måske en dag skal holde middag for 100 gæster, kan du roligt give slip på den bekymring. Genvind i stedet dine køkkenskabe, nyd den ekstra plads, det giver dig, og når du engang faktisk skal holde en 100-personers middag, så lej et ekstra sæt tallerkner for en aften.
Har du skuffer og skabe propfyldt med forskellige typer tallerkner og skåle, som du har samlet i årenes løb, og som nu bare står og står? Du har to muligheder. Enten indrømmer du, at du er en passioneret samler og viser din kollektion af blomstermønstret service eller glaseret lertøj frem, hvor du kan nyde synet af det hver dag.
Eller også indrømmer du, at du måske er gået lidt over gevind, og så er det tid til at sorterere ud i samlingen med hård hånd! Behold kun dit yndlingsstel, og doner resten til velgørenhed, så andre kan få glæde og nytte af det. Og forresten – hvis du har svært ved at give slip på den store samling, fordi du tænker, at du måske en dag skal holde middag for 100 gæster, kan du roligt give slip på den bekymring. Genvind i stedet dine køkkenskabe, nyd den ekstra plads, det giver dig, og når du engang faktisk skal holde en 100-personers middag, så lej et ekstra sæt tallerkner for en aften.
4. Dobbelt-krydderier
Det er alt for nemt at stoppe op ved supermarkedets krydderihylde og spørge sig selv “har jeg egentlig mere ingefær, kanel eller gurkemeje derhjemme i skabet?”. For oftest kommer du sikkert hjem og finder ud af, at ja, du havde faktisk allerede to dåser stående. Og nu har du så tre.
Hvis du opbevarer alle dine krydderier overskueligt og synligt, og sørger for at rydde ud i dem regelmæssigt, kan du undgå dette overkrydrede scenarie og reducere antallet af glas, poser og pakker med krydderier – og dermed skære ned på både rod, spild og spildplads.
Se også: Krydderier i grimme poser, der roder bagerst i skuffen – nej tak!
Det er alt for nemt at stoppe op ved supermarkedets krydderihylde og spørge sig selv “har jeg egentlig mere ingefær, kanel eller gurkemeje derhjemme i skabet?”. For oftest kommer du sikkert hjem og finder ud af, at ja, du havde faktisk allerede to dåser stående. Og nu har du så tre.
Hvis du opbevarer alle dine krydderier overskueligt og synligt, og sørger for at rydde ud i dem regelmæssigt, kan du undgå dette overkrydrede scenarie og reducere antallet af glas, poser og pakker med krydderier – og dermed skære ned på både rod, spild og spildplads.
Se også: Krydderier i grimme poser, der roder bagerst i skuffen – nej tak!
5. Forvaskede viskestykker
Hvis du har en dedikeret hylde eller skuffe til et bredt udvalg af viskestykker, hvor halvdelen er gamle og forvaskede, så er det tid til gennemgang udrydning. Læg dine nyeste og friskeste viskestykker sammen i en pæn bunke, og forvis de gamle og plettede til andensorteringen.
Og med det mener jeg, at du kan bruge alle de gamle viskestykker til eksempelvis rengøring, gulvvask eller skopudsning – på den måde får de lov at blive udnyttet til fulde, før de ender i skraldespanden. Det kan også være ret smart at have en kasse med sådanne “klude” stående i skuret eller garagen.
Er det tid til et nyt køkken hjemme hos dig? Se danske køkkendesignere samt deres projekter, billeder og anmeldelser her!
Hvis du har en dedikeret hylde eller skuffe til et bredt udvalg af viskestykker, hvor halvdelen er gamle og forvaskede, så er det tid til gennemgang udrydning. Læg dine nyeste og friskeste viskestykker sammen i en pæn bunke, og forvis de gamle og plettede til andensorteringen.
Og med det mener jeg, at du kan bruge alle de gamle viskestykker til eksempelvis rengøring, gulvvask eller skopudsning – på den måde får de lov at blive udnyttet til fulde, før de ender i skraldespanden. Det kan også være ret smart at have en kasse med sådanne “klude” stående i skuret eller garagen.
Er det tid til et nyt køkken hjemme hos dig? Se danske køkkendesignere samt deres projekter, billeder og anmeldelser her!
6. Mere end ét sæt bestik
Måske er I flyttet sammen fra to forskellige husholdninger og har begge medbragt et sæt bestik, eller måske ligger du inde med både “hverdagsbestik” og “pænt bestik”. Uanset om det hele nu ligger hulter til bulter i en overfyldt bestikskuffe, eller om det ene er gemt væk i en fjern skuffe, så er faktum, at de fleste af os kun har brug for et begrænset antal knive og gafler per familie. Selv når du medregner eventuelle gæster, bør dit bestik altså kunne være i skuffen – og hvis ikke det kan det, så er det tid til at rydde ud. Beholde ét komplet sæt og giv resten til genbrug.
Se også: Ryd op! Her er de 7 typer rod, der er lettest at slippe af med
Måske er I flyttet sammen fra to forskellige husholdninger og har begge medbragt et sæt bestik, eller måske ligger du inde med både “hverdagsbestik” og “pænt bestik”. Uanset om det hele nu ligger hulter til bulter i en overfyldt bestikskuffe, eller om det ene er gemt væk i en fjern skuffe, så er faktum, at de fleste af os kun har brug for et begrænset antal knive og gafler per familie. Selv når du medregner eventuelle gæster, bør dit bestik altså kunne være i skuffen – og hvis ikke det kan det, så er det tid til at rydde ud. Beholde ét komplet sæt og giv resten til genbrug.
Se også: Ryd op! Her er de 7 typer rod, der er lettest at slippe af med
7. Udløbet dåsemad
At gemme på dåser med bønner, flåede tomater og majs, der for længst har overskredet udløbsdatoen, er selvsagt spild af plads, så tag lige og tjek skabene igennem med et par måneders mellemrum og kassér alt det, der er udløbet. Du kan eventuelt tømme dåsernes indhold, love dig selv aldrig at spilde mad igen, og derefter give de flotteste metaldåser nyt liv som urtepotter eller krukker til dine sukkulenter.
Når nu du er i gang, er det en god idé også at frasortere alle de marinader, syltevarer og supper, som ikke er udløbet, men som du ved, du alligevel aldrig får brugt, men som du hidtil har gemt “bare for en sikkerheds skyld”.
At gemme på dåser med bønner, flåede tomater og majs, der for længst har overskredet udløbsdatoen, er selvsagt spild af plads, så tag lige og tjek skabene igennem med et par måneders mellemrum og kassér alt det, der er udløbet. Du kan eventuelt tømme dåsernes indhold, love dig selv aldrig at spilde mad igen, og derefter give de flotteste metaldåser nyt liv som urtepotter eller krukker til dine sukkulenter.
Når nu du er i gang, er det en god idé også at frasortere alle de marinader, syltevarer og supper, som ikke er udløbet, men som du ved, du alligevel aldrig får brugt, men som du hidtil har gemt “bare for en sikkerheds skyld”.
8. Tonsvis af køkkengrej
Hvor mange træskeer, suppeøser og sier skal der bruges i ét køkken? Svaret er formentlig én og højst to af hver. Hvad du ikke har brug for, er derimod en skamme-skuffe, der bugner af alverdens køkkengrej, som formentlig aldrig kommer i brug. Ryd ud i køkkengrejet, og behold kun en lille, velvalgt samling – så kan jeg garantere dig for, at du står tilbage med værdifuld skuffeplads.
FORTÆL…
Hvad har du gjort for at generobre plads i dit køkken?
Hvor mange træskeer, suppeøser og sier skal der bruges i ét køkken? Svaret er formentlig én og højst to af hver. Hvad du ikke har brug for, er derimod en skamme-skuffe, der bugner af alverdens køkkengrej, som formentlig aldrig kommer i brug. Ryd ud i køkkengrejet, og behold kun en lille, velvalgt samling – så kan jeg garantere dig for, at du står tilbage med værdifuld skuffeplads.
FORTÆL…
Hvad har du gjort for at generobre plads i dit køkken?
Hånden på hjertet: Hvor mange gange har du rent faktisk brugt den store, klodsede brødmaskine?
Hvis du bruger den hver dag, og forhøjer din livskvalitet, så er det lige før, du fortjener en medalje. Men hvis den bare hygger sig bagerst i skabet – som den gør hos de fleste, der ejer sådan et monstrum – fordi det alligevel er nemmere at købe brød ved bageren eller i supermarked, og fordi du egentlig synes, at livet er for kort til at købe gær, eller hvis du simpelthen foretrækker at bage brød uden maskine, så er det altså ud med den! Ahhh, nu kan du generobre et vidunderligt tomt stykke køkkenbord eller en rummelig skabshylde.