Årets køkkentrends: Alt du skal vide om det mest trendy køkken i 2016
Hvilke farver skal man vælge, og hvordan skal man opbevare grejet i køkken i år? Eksperter fra Vedum, Himlekök og Moodhouse har styr på det.
Trendhjulet snurrer videre i 2016, også når det gælder køkkenet. Vi har rådført os med tre køkkeneksperter for at få styr på, hvordan vi skal indrette vores køkkener i år, og hvilke farver, materialer og køkkentilbehør, der bliver dominerende i de skandinaviske køkkener i de kommende måneder. Svarene er både inspirerende og i visse tilfælde overraskende – Hvem havde for eksempel troet, at en vakuum-maskine kommer til at stå højt på manges ønskeliste?
Hvilket køkkentilbehør er in?
Jenny Andersson, Vedum:
“Vi udstyrer køkkenet som aldrig før. Skarpe knive, professionelle køkkenmaskiner og produkter, som gør at vi føler os som kokke i vores eget køkken. Det er trenden lige nu.”
Viktor Skoglund, Himlekök: “Sous vide-maskiner, altså vakuummaskiner, og rigtige dampovne. Vi bliver mere og mere kræsne hvad angår vores madlavning og vil lave mad i hjemmet på restaurantniveau. 2016 er året, hvor vi værdsætter det perfekt cremede æg og blandt andet derfor har vi brug for en sous vide-maskine.”
Lina Wolgast og Linda S. Österbom, Moodhouse:
“Smarte brugsgenstande som skærebrætter, salt- og peberkværn og bakker. Disse ting står fremme på køkkenbordet og på åbne hylder og afspejler både køkkenets ejere og karakter. Hvilke kogebøger, du vælger at have fremme, siger også meget om, hvem du er. Lige nu har mange af os Kinfolk-bøger stående fremme i køkkenet.”
Jenny Andersson, Vedum:
“Vi udstyrer køkkenet som aldrig før. Skarpe knive, professionelle køkkenmaskiner og produkter, som gør at vi føler os som kokke i vores eget køkken. Det er trenden lige nu.”
Viktor Skoglund, Himlekök: “Sous vide-maskiner, altså vakuummaskiner, og rigtige dampovne. Vi bliver mere og mere kræsne hvad angår vores madlavning og vil lave mad i hjemmet på restaurantniveau. 2016 er året, hvor vi værdsætter det perfekt cremede æg og blandt andet derfor har vi brug for en sous vide-maskine.”
Lina Wolgast og Linda S. Österbom, Moodhouse:
“Smarte brugsgenstande som skærebrætter, salt- og peberkværn og bakker. Disse ting står fremme på køkkenbordet og på åbne hylder og afspejler både køkkenets ejere og karakter. Hvilke kogebøger, du vælger at have fremme, siger også meget om, hvem du er. Lige nu har mange af os Kinfolk-bøger stående fremme i køkkenet.”
Hvilken er årets farve?
Lina Wolgast og Linda S. Österbom, Moodhouse: “På væggene er gråt i forskellige nuancer det nye hvidt. Med hensyn til køkkenskabe er forskellige træsorter ved at vinde frem. Samtidig tør vi at bruge mørkere farver på vores køkkenskabe, som sort og meget mørkegrå. Men også dæmpede pasteller såsom støvet mint og støvet turkis vil fortsat være populære.”
Jenny Andersson, Vedum: “Gråt i alle nuancer, fra de allerlyseste toner til mere kraftige nuancer. En smuk lys grå farve er NCS S 1502-Y, den er ren og nordisk, hvilket passer rigtig fint ind i den landlige stil.”
Viktor Skoglund, Himlekök: “Grøn i kombination med naturtræ som eg og ask. Grøn er en utrolig smuk og harmonisk farve, som passer perfekt på malede overflader, og så er den let at matche med andre farver. Og et frisk pust efter alle de grå køkkener.”
Lina Wolgast og Linda S. Österbom, Moodhouse: “På væggene er gråt i forskellige nuancer det nye hvidt. Med hensyn til køkkenskabe er forskellige træsorter ved at vinde frem. Samtidig tør vi at bruge mørkere farver på vores køkkenskabe, som sort og meget mørkegrå. Men også dæmpede pasteller såsom støvet mint og støvet turkis vil fortsat være populære.”
Jenny Andersson, Vedum: “Gråt i alle nuancer, fra de allerlyseste toner til mere kraftige nuancer. En smuk lys grå farve er NCS S 1502-Y, den er ren og nordisk, hvilket passer rigtig fint ind i den landlige stil.”
Viktor Skoglund, Himlekök: “Grøn i kombination med naturtræ som eg og ask. Grøn er en utrolig smuk og harmonisk farve, som passer perfekt på malede overflader, og så er den let at matche med andre farver. Og et frisk pust efter alle de grå køkkener.”
De mest trendy materialer?
Jenny Andersson, Vedum: “Malede skabe, uanset om de er i landlig stil eller enkle og glatte. Stenplader og lyse bordplader som ligner carrara-marmor, for eksempel komposit-stenen London grey, samt messingdetaljer fortsætter med at være in.”
Viktor Skoglund, Himlekök: “Alle typer naturmateriale, hvor man blander malede overflader med olierede træsorter, er hot lige nu. Man begynder mere og mere at værdsætte massivt træ, og blandt andet de klassisk olierede egetræsbordplader gør comeback. Natursten og marmor fortsætter med at være populære, men man blander det gerne med eksempelvis hel rustfri vask og arbejdsborde i træ.”
Lina Wolgast og Linda S. Österbom, Moodhouse: “På køkkenborde fortsætter natursten såsom marmor med at være populært. Også komposit-materiale som Silestone vil blive mere almindeligt. Disse materialer bliver endnu mere kompakte og modstandsdygtige og kan støbes i store størrelser. De kan derfor også med fordel bruges til stænkskærme.”
Jenny Andersson, Vedum: “Malede skabe, uanset om de er i landlig stil eller enkle og glatte. Stenplader og lyse bordplader som ligner carrara-marmor, for eksempel komposit-stenen London grey, samt messingdetaljer fortsætter med at være in.”
Viktor Skoglund, Himlekök: “Alle typer naturmateriale, hvor man blander malede overflader med olierede træsorter, er hot lige nu. Man begynder mere og mere at værdsætte massivt træ, og blandt andet de klassisk olierede egetræsbordplader gør comeback. Natursten og marmor fortsætter med at være populære, men man blander det gerne med eksempelvis hel rustfri vask og arbejdsborde i træ.”
Lina Wolgast og Linda S. Österbom, Moodhouse: “På køkkenborde fortsætter natursten såsom marmor med at være populært. Også komposit-materiale som Silestone vil blive mere almindeligt. Disse materialer bliver endnu mere kompakte og modstandsdygtige og kan støbes i store størrelser. De kan derfor også med fordel bruges til stænkskærme.”
Hvordan skal køkkenet se ud i år?
Viktor Skoglund, Himlekök: “Køkkenet skal være praktisk, men er det åbent, så forsøger vi gerne at gemme husholdningsmaskiner og andet i spisekammer, mens man lader glas, kopper og andet porcelæn stå fremme på åbne hylder. Sæt gerne en sektion af køkkenet af til et højskab med blandt andet køl, frys og spisekammer, og lad de øvrige sektioner være fyldt med åbne hylder.”
Lina Wolgast og Linda S. Österbom, Moodhouse:
“Køkkenøer er stadig meget populære og vil også være det i lang tid fremover. I villaer ser man traditionelt set mange køkkenøer, men på det seneste kommer de også i flere og flere lejligheder. Vi er stødt på flere kunder, som har købt nybyggede lejligheder uden køkkenø, men har insisteret på at bygge en ind efterfølgende. Vi oplever også, at færre vil have helt åbne planløsninger mellem køkken og stue, men at man vil have rummene delvist adskilt. Overskabene viger for frie vægge og åbne hylder.”
Jenny Andersson, Vedum: “Køkkenet skal udformes efter ens personlige behov – ikke for småt og ikke unødigt stort. Funktionsvægge med ovn, integreret køl og frys samt en forhøjet opvaskemaskine vil vi gerne have. Gode afsætningsoverflader, ekstra dybe underskabe og helst færre vægskabe i kombination med åbne dekorationsskabe er helt rigtige lige nu. Desuden er køkkenøen kommet for at blive.”
Viktor Skoglund, Himlekök: “Køkkenet skal være praktisk, men er det åbent, så forsøger vi gerne at gemme husholdningsmaskiner og andet i spisekammer, mens man lader glas, kopper og andet porcelæn stå fremme på åbne hylder. Sæt gerne en sektion af køkkenet af til et højskab med blandt andet køl, frys og spisekammer, og lad de øvrige sektioner være fyldt med åbne hylder.”
Lina Wolgast og Linda S. Österbom, Moodhouse:
“Køkkenøer er stadig meget populære og vil også være det i lang tid fremover. I villaer ser man traditionelt set mange køkkenøer, men på det seneste kommer de også i flere og flere lejligheder. Vi er stødt på flere kunder, som har købt nybyggede lejligheder uden køkkenø, men har insisteret på at bygge en ind efterfølgende. Vi oplever også, at færre vil have helt åbne planløsninger mellem køkken og stue, men at man vil have rummene delvist adskilt. Overskabene viger for frie vægge og åbne hylder.”
Jenny Andersson, Vedum: “Køkkenet skal udformes efter ens personlige behov – ikke for småt og ikke unødigt stort. Funktionsvægge med ovn, integreret køl og frys samt en forhøjet opvaskemaskine vil vi gerne have. Gode afsætningsoverflader, ekstra dybe underskabe og helst færre vægskabe i kombination med åbne dekorationsskabe er helt rigtige lige nu. Desuden er køkkenøen kommet for at blive.”
Hvilken type opbevaring skal man have i køkkenet i år?
Lina Wolgast og Linda S. Österbom, Moodhouse:
“Skuffer i stedet for de klassiske skabe er kommet for at blive. De er lette at overskue og skaber bedre orden. Ulempen er, at det kan være svært at stable højere ting såsom kander. Det afhjælpes dog let ved at indbygge et spisekammer i køkkenet, hvor større køkkenremedier kan opbevares. Denne type opbevaring efterspørges meget ofte - alt fra et klasssisk højskab til større ”walk in spisekamre”.”
Jenny Andersson, Vedum: “Sats på gode udtrækningsskuffer i underskabene. Sørg for at tilpasse skufferne til det, du rent faktisk skal opbevare i dem. Skuffer giver dig bedre overblik og bedre tilgængelighed. Brug lidt ekstra penge på det, og du får et meget mere funktionelt køkken.”
Viktor Skoglund, Himlekök: “Spisekammerskabe og faste overskabe er fantastiske at have, når det kommer til opbevaring af tørvarer og skjul af husholdningsmaskiner. Ellers er det en god idé at have så mange køkkenskabe som muligt med skuffeopbevaring i stedet for låger, da det simpelthen er utroligt praktisk.”
Lina Wolgast og Linda S. Österbom, Moodhouse:
“Skuffer i stedet for de klassiske skabe er kommet for at blive. De er lette at overskue og skaber bedre orden. Ulempen er, at det kan være svært at stable højere ting såsom kander. Det afhjælpes dog let ved at indbygge et spisekammer i køkkenet, hvor større køkkenremedier kan opbevares. Denne type opbevaring efterspørges meget ofte - alt fra et klasssisk højskab til større ”walk in spisekamre”.”
Jenny Andersson, Vedum: “Sats på gode udtrækningsskuffer i underskabene. Sørg for at tilpasse skufferne til det, du rent faktisk skal opbevare i dem. Skuffer giver dig bedre overblik og bedre tilgængelighed. Brug lidt ekstra penge på det, og du får et meget mere funktionelt køkken.”
Viktor Skoglund, Himlekök: “Spisekammerskabe og faste overskabe er fantastiske at have, når det kommer til opbevaring af tørvarer og skjul af husholdningsmaskiner. Ellers er det en god idé at have så mange køkkenskabe som muligt med skuffeopbevaring i stedet for låger, da det simpelthen er utroligt praktisk.”
Viktor Skoglund, projektleder, Himlekök: “Den store trend fortsætter med at være det rustikke, med inspiration fra både restaurantionsverdenen og det traditionelle landkøkken.”
Jenny Andersson, konceptansvarlig, Vedum: “Retrokøkken og den landlige stil er hot lige nu. Men også det industrielle og slidte har en sikker plads. Uanset hvilken stil man er til, skal det helst være et køkken, som er designorienteret og farvekoordineret, uanset om man vælger et lysere eller mørkere køkken.”
Lina Wolgast og Linda S. Österbom, indrettere, Moodhouse: “Det afhænger meget af, hvilken stil der i øvrigt er i boligen, men detaljerne er en vigtig trend uanset hvad. I detaljerne ser vi meget naturmateriale især i form af træ, læder og sten.”