Eksperterne: Alt du skal vide, hvis du overvejer et udekøkken
Madlavning under åben himmel er en sommerdrøm for mange. Men hvad skal du vide, inden du lever drømmen ud? Læs med her.
Lange, lyse og lune dage kalder på masser af udestunder, og tanken om at stå og svede indenfor i køkkenet virker pludselig knap så tiltalende. Løsningen? Ryk madlavningen ud under åben himmel med et udekøkken. Indretningsarkitekt Ann Antons fra Livingplus Interior og landskabsarkitekt Britta Dalsgaard fra Arcvision fortæller her alt hvad du skal vide, inden du giver dig i kast med projektet.
Primitivt eller komplet køkken? Hvis du overvejer et udekøkken, kan det være fristende at investere i det første og bedste - men ifølge begge Houzz-eksperter er det dog vigtigt, at du gør dig nogle grundige overvejelser inden.
”Byg køkkenet op omkring dine behov – bogstaveligt talt. Hvor ofte vil du bruge det? Og hvad er ambitionsniveauet? Vær realistisk, så du undgår et misforhold mellem behov og anvendelse. Det kan være fristende at investere i et flot og veludstyret udekøkken, der kan det hele – men det er spild af både penge og ressourcer, hvis alt udstyret ender med at være overflødigt,” siger Ann Antons fra Livingplus Interior.
Er du fristet af et udekøkken? Find det rette køkkenfirma, der kan gøre din drøm til virkelighed her…
Er du fristet af et udekøkken? Find det rette køkkenfirma, der kan gøre din drøm til virkelighed her…
Britta Dalsgaard fra Arcvision er enig: ”Et udekøkken kan være mange ting, så overvej, hvad netop dit udekøkken skal kunne, for at du får mest muligt ud af det. For nogle giver det mening at indtænke en udendørs pizzaovn, mens en fisker eller jæger måske vil have gavn af en rygeovn til at ryge fisk og kød. Eller måske vil en nedgravet udendørs kølebeholder til drikkevarer og lignende være det, der fuldender dit udekøkken? Man skal også indtænke sig selv i designet. Hvilken stil er du til? Hvad passer til huset og haven? Hvilke funktioner giver mening? Alle er forskellige, og det bør reflekteres i udekøkkenet,” forklarer Britta Dalsgaard.
Den afgørende placering
Placeringen er endnu en vigtig overvejelse, du skal gøre dig, når du planlægger dit udekøkken. ”Placeringen skal tænkes ind i havens indretning, hvis du skal have glæde af køkkenet. Har du en terrasse med havemøbler, kan det ikke nytte noget, at udekøkkenet ligger i modsatte ende af haven. Det skal ligge dér, hvor resten af familien opholder sig og ikke i havens fjerneste krog,” fortæller Ann Antons.
Placeringen er endnu en vigtig overvejelse, du skal gøre dig, når du planlægger dit udekøkken. ”Placeringen skal tænkes ind i havens indretning, hvis du skal have glæde af køkkenet. Har du en terrasse med havemøbler, kan det ikke nytte noget, at udekøkkenet ligger i modsatte ende af haven. Det skal ligge dér, hvor resten af familien opholder sig og ikke i havens fjerneste krog,” fortæller Ann Antons.
Hun tilføjer, at det også er essentielt, at køkkenet placeres et dejligt lyst sted, hvor der er rart at være: “Og så vil du blive utrolig glad for, at der ikke er alt for langt ind i køkkenet. Selv i det mest veludstyrede udekøkken, kan du komme til kort og få brug for noget inde fra køkkenet. Forestil dig også, hvor stor glæde du vil have af at kunne række hånden ud og plukke lidt friske krydderurter – der kan være flere ting at tænke ind i planlægningen.”
Se også: Skandinavisk udekøkken – solidt, rustikt og uhøjtideligt
Se også: Skandinavisk udekøkken – solidt, rustikt og uhøjtideligt
Britta fra Arcvision anbefaler også, at man skeler lidt til, hvor placeringen giver mening i forhold til udeophold om aftenen. ”Vil man gerne have aftensol, skal man gå efter en placering mod vest – men måske med sidelys, så man ikke står og kokkerer med sol i ansigtet,” råder hun. ”Du vil også blive glad for en placering, der er direkte i forlængelse af udeområdets spise- og siddemiljø,” siger hun og pointerer:
“Mulighed for overdækning kan være rart i perioder med halvdårligt vejr eller meget kraftigt solskin – eventuelt i form af et sejl, mindre overdækninger, begroede pergolaer eller lignende.”
“Mulighed for overdækning kan være rart i perioder med halvdårligt vejr eller meget kraftigt solskin – eventuelt i form af et sejl, mindre overdækninger, begroede pergolaer eller lignende.”
Vælg holdbare materialer
Når Danmark viser sig fra sin bedste side på en skøn sommerdag, kan man nemt glemme alt om de lange, hårde vintre. ”Det svingende vejr er dog værd at have med i overvejelserne, når du vælger materialer til både bordplade og understel – uanset om du går efter et DIY-køkken eller køber dig til en færdig løsning,” råder Ann Antons fra Livingplus Interior.
Når Danmark viser sig fra sin bedste side på en skøn sommerdag, kan man nemt glemme alt om de lange, hårde vintre. ”Det svingende vejr er dog værd at have med i overvejelserne, når du vælger materialer til både bordplade og understel – uanset om du går efter et DIY-køkken eller køber dig til en færdig løsning,” råder Ann Antons fra Livingplus Interior.
“Rustfrit stål er altid et godt valg, da det er nemt at holde og rengøre. Naturlige materialer som sten eller behandlet træ – for eksempel teaktræ – er også velegnede. Materialerne koster uanset, så vælg nogle, der kan holde til vind og vejr – så er der mange gode år i dit udekøkken,” tilføjer hun.
Det er også værd at overveje slitage og patina inden du vælger materialer, råder Britta Dalsgaard fra Arcvision.
”For eksempel kan nogle typer komposit og plastmateriale have en tendens til at danne pletter, hvis du taber kød fra grillen eller andre fedtede produkter på det. Desuden bliver nogle plastmaterialer grimme at kigge på, hvis de får skader. Naturlige materialer er helt klart at foretrække, så som træ, sten og lignende, da de helt naturligt får en flottere patina,” siger hun.
”For eksempel kan nogle typer komposit og plastmateriale have en tendens til at danne pletter, hvis du taber kød fra grillen eller andre fedtede produkter på det. Desuden bliver nogle plastmaterialer grimme at kigge på, hvis de får skader. Naturlige materialer er helt klart at foretrække, så som træ, sten og lignende, da de helt naturligt får en flottere patina,” siger hun.
Tænk rengøringen ind på forhånd
Et udekøkken skal være nemt at vedligeholde og rengøre – det har stor betydning for, hvor meget glæde du vil have af det. “Ender du med et køkken, der tager alt for lang tid at rengøre efter brug, bliver det tit til et projekt at skulle igang – og så er det bare knap så sandsynligt, at du får det brugt jævnligt og har reel glæde af det,” fortæller Ann Antons.
Læs også: Sådan holder du gasgrillen i topform
Et udekøkken skal være nemt at vedligeholde og rengøre – det har stor betydning for, hvor meget glæde du vil have af det. “Ender du med et køkken, der tager alt for lang tid at rengøre efter brug, bliver det tit til et projekt at skulle igang – og så er det bare knap så sandsynligt, at du får det brugt jævnligt og har reel glæde af det,” fortæller Ann Antons.
Læs også: Sådan holder du gasgrillen i topform
Vand og el skal der til
”Mange glemmer at indtænke udendørs vand og eventuelt vask, men det gør både rengøringen af grøntsager og selve tilberedningen meget lettere. Husk, at vandhanen skal være frostsikker eller med mulighed for lukning i vinterhalvåret, så røret ikke sprænger,” råder Britta Dalsgaard.
”Mange glemmer at indtænke udendørs vand og eventuelt vask, men det gør både rengøringen af grøntsager og selve tilberedningen meget lettere. Husk, at vandhanen skal være frostsikker eller med mulighed for lukning i vinterhalvåret, så røret ikke sprænger,” råder Britta Dalsgaard.
Ann Antons er helt enig: ”Tilslutning til vand er afgørende, da du ellers skal indenfor hele tiden – og så ryger fornemmelsen af udekøkkenet. Man skal heller ikke undervurdere, hvor meget glæde man kan få af en gas- eller elkogeplade. Det giver dig mulighed for at lave forskellige ting, og med en kogeplade er du for eksempel knap så afhængig af, at alt skal kunne være på grillen. Det er også en stor fordel at have en stikkontakt til andre elektriske hjælpemidler, så du ikke er begrænset og kan lave mad med større variation – på samme måde som hvis du var i dit indendørs køkken.”
Små ting, der gør en stor forskel
”Et udekøkken vil for de fleste aldrig blive lige så komplet og veludstyret som et almindeligt indekøkken, men prøv alligevel at gør det så funktionelt og praktisk som muligt,” siger Ann Antons.
Derved er det nemlig meget mere sandsynligt, at du får brugt udekøkkenet ofte. “Små praktiske ting som eksempelvis kroge til ophæng af køkkengrej, kasser og kurve til opbevaring samt de mest basale olier, eddiker og krydderier kan få en afgørende forskel for, hvor meget glæde du får af dit udekøkken. En affaldsspand er også guld værd at have ved hånden,” siger forklarer Ann Antons.
”Et udekøkken vil for de fleste aldrig blive lige så komplet og veludstyret som et almindeligt indekøkken, men prøv alligevel at gør det så funktionelt og praktisk som muligt,” siger Ann Antons.
Derved er det nemlig meget mere sandsynligt, at du får brugt udekøkkenet ofte. “Små praktiske ting som eksempelvis kroge til ophæng af køkkengrej, kasser og kurve til opbevaring samt de mest basale olier, eddiker og krydderier kan få en afgørende forskel for, hvor meget glæde du får af dit udekøkken. En affaldsspand er også guld værd at have ved hånden,” siger forklarer Ann Antons.
FORTÆL…
Hvad ville fuldende dit udekøkken?
Hvad ville fuldende dit udekøkken?