Tips fra eksperter
Eksperterne: Sådan vælger du den rigtige bordplade i natursten
På udkig efter en bordplade af sten til dit køkken? Så skal du først og fremmest kigge på dig selv. Læs her hvorfor.
Der er et utal af smukke sten at vælge imellem, når køkkenbordet skal udskiftes. Men for at få den helt rigtige til dit hjem, skal du først og fremmest tage udgangspunkt i dig selv og ikke stirre dig blind på stenen.
En bordplade i natursten kan fuldende et køkken og skabe en personlig og elegant stemning i rummet med sit unikke udtryk og flotte mønster. Men selv om natursten ser godt ud, skal du gøre dig en række overvejelser, før du investerer, fortæller salgskonsulent fra Næstved Flisecenter, Martin Jensen:
”Før du vælger din bordplade, skal du kigge på, hvordan du er som type i dit køkken – altså er du den ordentlige og meget påpasselige type, eller er du mere sløset og har du børn, der hjælper til indimellem. Er du god til at gøre rent og varsom med din madlavning, kan du vælge både marmor og granit som bordplade. Er du lidt mindre påpasselig, er granit nok det bedste valg for dig.”
Fælles for alle natursten er, at de er følsomme på deres overflade. Visse typer er mere følsomme end andre. Marmor er den type, der er meget følsom og dermed lettere får pletter eller skader på fladen, som ikke kan fjernes igen.
Martin Jensen ridser her op, hvilke ting du bør overveje, hvis du vælger bordplader i natursten:
Martin Jensen ridser her op, hvilke ting du bør overveje, hvis du vælger bordplader i natursten:
Marmor og kalksten
Her er fladen porøs, og du skal være påpasselig med at spilde citron, tomat og andre madvarer med syre i på fladen, da det kan efterlade mærker. Og du skal være varsom med rengøringsmidler med syre. Du skal desuden passe på med at skære i fladen eller sætte varme ting på den, da du let laver mærker. Dog kan en overfladebehandling specielt til dette materiale hjælpe dig med ikke så let at lave mærker og pletter.
Her er fladen porøs, og du skal være påpasselig med at spilde citron, tomat og andre madvarer med syre i på fladen, da det kan efterlade mærker. Og du skal være varsom med rengøringsmidler med syre. Du skal desuden passe på med at skære i fladen eller sætte varme ting på den, da du let laver mærker. Dog kan en overfladebehandling specielt til dette materiale hjælpe dig med ikke så let at lave mærker og pletter.
Granit og kvarsit
Her er fladen mere syreresistent, så den tåler bedre citron, tomat og andre madvarer på fladen samt almindeligt rengøringsmiddel. Den er desuden mere hårdfør, så den ikke får ridser i fladen på samme måde som marmor, hvis du skærer med en almindelig kniv.
Se også: Hvad er forskellen på… granit og marmor?
Her er fladen mere syreresistent, så den tåler bedre citron, tomat og andre madvarer på fladen samt almindeligt rengøringsmiddel. Den er desuden mere hårdfør, så den ikke får ridser i fladen på samme måde som marmor, hvis du skærer med en almindelig kniv.
Se også: Hvad er forskellen på… granit og marmor?
Vælger du natursten, får du noget ganske særligt
Selv om det kræver ekstra forsigtighed i køkkenet og en overfladebehandling, slår Martin Jensen fast, at det er al arbejdet værd at vælge en bordplade i natursten, simpelthen fordi stenene er så unikke i deres udtryk.
Læs også: Sådan vælger du den rigtige plade til dit køkkenbord
Selv om det kræver ekstra forsigtighed i køkkenet og en overfladebehandling, slår Martin Jensen fast, at det er al arbejdet værd at vælge en bordplade i natursten, simpelthen fordi stenene er så unikke i deres udtryk.
Læs også: Sådan vælger du den rigtige plade til dit køkkenbord
”Der findes uanedes mængder af natursten, som kan anvendes til bordplade i hjemmet, og overfladerne er aldrig ens. Søger du derfor noget unikt, er natursten oplagt, og selve historien bag stenene er også fascinerede. De har været millioner af år undervejs, alene i dannelsen, og visse af stentyperne er hentet hjem fra de fjerneste dele af kloden – der er ikke to sten, der er identiske, og det er jo ganske specielt,” siger Martin og fortæller videre, at en god oplevelse med natursten handler om din egen måde at håndtere stenen på.
Det er Carsten Bøegh, produktchef hos bordpladefabrikken DFI-Geisler helt enig i:
”En natursten er unik fra plade til plade. Det er en stor charme ved natursten, men samtidig er det problematisk at ”forventningsafstemme” med forbrugeren, hvad de kan forvente at få leveret med hensyn til struktur og farve,” siger han.
”En natursten er unik fra plade til plade. Det er en stor charme ved natursten, men samtidig er det problematisk at ”forventningsafstemme” med forbrugeren, hvad de kan forvente at få leveret med hensyn til struktur og farve,” siger han.
”De to primære grunde til at forbrugeren vælger en keramikbordplade i stedet for en i natursten er, at pladen er meget lukket i overfladen, og den kan tåle kraftig varmepåvirkning. I det daglige betyder det for kunden, at han eller hun ikke har grund til at være bekymret for, at for eksempel rødvin, fedt eller andet laver pletter på pladen, og de skal heller ikke være nervøse for at sætte gryder og pander direkte på pladen, da den ikke tager skade af sådanne varmepåvirkninger.”
Se også: 8 skønne, minimalistiske køkkener fra hele Danmark
Se også: 8 skønne, minimalistiske køkkener fra hele Danmark