En Verden af Design: 10 gartnere viser os deres spiselige haver
Fra New York til Tokyo - disse gartnere har lavet deres baghaver, terrasser og hustage til blomstrende oaser, sprængfyldt med råvarer.
Der er en særlig tilfredsstillelse i at smage den sødmefyldte saftighed af en hjemmelavet tomat eller at skære hovedet af salaten direkte fra jorden, imens morgenduggen stadig ligger på salatbladene. Disse 10 ‘hygge landmænd’ fra hele verden har haft denne type oplevelser mange gange, da de alle dyrker haver, der giver dem mulighed for at bringe friske varer til spisebordet regelmæssigt. Ikke to haver er ens, fra bede med gulerødder og sød peber, som trives på et garagetag i Moskva til højbede lavet af bølgeblik, der fuldstændig ændrer en forhave i Sydney.
I en ny serie fra Houzz spørger vi de internationale redaktører om, hvordan de lever deres liv med design rundt om i verden..
I en ny serie fra Houzz spørger vi de internationale redaktører om, hvordan de lever deres liv med design rundt om i verden..
2. Holistisk havearbejde i Italien
Beliggenhed: Landskabet nær Torino, Italien
Hvem laver havearbejde her: Angelica Meschini, en mor, husmor og deltidsskrædder
Størrelse: 25 kvadratmeter
“Jeg har altid drømt om at have min egen spiselige have, men det er først blevet en reel mulighed, efter jeg flyttede på landet,” siger Angelica Meschini. “Da jeg var barn, plejede jeg også at bo på landet, malke køer og gå tur med min far omkring rismarkerne.”
Det første år mistede hun alle afgrøderne til snegle, men hun prøvede igen og genplantede i nye højbede, som hendes mand byggede fra træet af en gammel bro og begyndte at lave havearbejde med biodynamiske og økologiske metoder. “Jeg må sige, at de fungerer perfekt; der er blot nogle snegle, som sidder rundt omkring på planterne nu,“ siger hun.
Hvorfor gøre det: For at sørge for bedre mad til sin familie og at bo tættere på naturens rytme.
En typisk dag: Hver dag er forskellig, afhængigt af tidspunktet på året, og kan indebære såning, udplantning eller høst. “Hver dag er jeg nødt til at lave noget vedligeholdelse, fjerne døde blade og vande,” siger Meschini.
Beliggenhed: Landskabet nær Torino, Italien
Hvem laver havearbejde her: Angelica Meschini, en mor, husmor og deltidsskrædder
Størrelse: 25 kvadratmeter
“Jeg har altid drømt om at have min egen spiselige have, men det er først blevet en reel mulighed, efter jeg flyttede på landet,” siger Angelica Meschini. “Da jeg var barn, plejede jeg også at bo på landet, malke køer og gå tur med min far omkring rismarkerne.”
Det første år mistede hun alle afgrøderne til snegle, men hun prøvede igen og genplantede i nye højbede, som hendes mand byggede fra træet af en gammel bro og begyndte at lave havearbejde med biodynamiske og økologiske metoder. “Jeg må sige, at de fungerer perfekt; der er blot nogle snegle, som sidder rundt omkring på planterne nu,“ siger hun.
Hvorfor gøre det: For at sørge for bedre mad til sin familie og at bo tættere på naturens rytme.
En typisk dag: Hver dag er forskellig, afhængigt af tidspunktet på året, og kan indebære såning, udplantning eller høst. “Hver dag er jeg nødt til at lave noget vedligeholdelse, fjerne døde blade og vande,” siger Meschini.
Hvad vokser her: Aubergine, peberfrugter, kardoner, kål, savoykål, broccoli, selleri, jordbær, hindbær, blåbær, gojibær og krydderurter som persille, basilikum, koriander, mynte og rosmarin.
Hvad elsker hun mest: “Jeg elsker at se cyklussen af årstider; for mig afspejler det den menneskelige livscyklus.”
Hvad elsker hun mest: “Jeg elsker at se cyklussen af årstider; for mig afspejler det den menneskelige livscyklus.”
3. Havearbejde på en tagterasse i Rusland
Beliggenhed: Moskva-regionen, Rusland
Hvem laver havearbejde her: Marina Ogneva, en grafisk designer på et olie- og gasselskab, og hendes 5-årige søn
Størrelse: 24,7 kvadratmeter
Beliggenhed: Moskva-regionen, Rusland
Hvem laver havearbejde her: Marina Ogneva, en grafisk designer på et olie- og gasselskab, og hendes 5-årige søn
Størrelse: 24,7 kvadratmeter
“Jeg har brugt mine barndomsår i Sibirien, og mine vaner og traditioner om havearbejde kommer fra min familie,” siger Marina Ogneva. Da det kom til hendes eget hjem, som ikke har plads til en omfattende ‘spiselig have’, vendte hun sit fokus til pladsen over garagen og omdannede den til en frilufts-dagligstue og køkkenhave om sommeren.
“Ideen viste sig virkelig at være storartet,” siger hun. Hævede plantebokse omgiver alle sider af taget, hvilket beskytter mod vinden med masser af sol, og hun kan få adgang til haven direkte fra køkkenet og stuen.
Hvorfor gøre det: “Når man tilbringer fem dage om ugen i hovedstaden, ønsker du virkelig at komme væk fra byen i weekenden og arbejde i din have,” siger Ogneva. “Nu er det en konstant kilde til glæde og underholdning for mig.”
“Ideen viste sig virkelig at være storartet,” siger hun. Hævede plantebokse omgiver alle sider af taget, hvilket beskytter mod vinden med masser af sol, og hun kan få adgang til haven direkte fra køkkenet og stuen.
Hvorfor gøre det: “Når man tilbringer fem dage om ugen i hovedstaden, ønsker du virkelig at komme væk fra byen i weekenden og arbejde i din have,” siger Ogneva. “Nu er det en konstant kilde til glæde og underholdning for mig.”
Hvad vokser i haven: Tomater, græskar, gulerødder, selleri, peberfrugter, aubergine, græskar, ærter, arugula, basilikum, koriander, dild og timian. “Jeg har endda en lille vandmelon, men den er kun netop lige dukket op,” siger Ogneva. “Tiden vil vise, om det kommer til at være varmt nok til at blive en god frugt … i slutningen af sommeren eller begyndelsen af efteråret.” Næste sæson har hun planer om at dyrke sine afgrøder ved hjælp af frø høstet fra sine egne planter.
Hvad elsker hun mest: “Når du har en køkkenhave i nærheden, har du aldrig problemer med at tilberede snacks og mad,” siger Ogneva. “Det er også rart bare at solbade på en chaiselong blandt friske korianderplanter.”
Hvad elsker hun mest: “Når du har en køkkenhave i nærheden, har du aldrig problemer med at tilberede snacks og mad,” siger Ogneva. “Det er også rart bare at solbade på en chaiselong blandt friske korianderplanter.”
4. Ressourcestærkt havearbejde i Storbritannien
Sted: London, England
Hvem laver havearbejde her: Esiah Levy, som arbejder for Transport For London og som freelancedesigner af ‘spiselige haver’
Størrelse: 12.5 kvadratmeter
Sted: London, England
Hvem laver havearbejde her: Esiah Levy, som arbejder for Transport For London og som freelancedesigner af ‘spiselige haver’
Størrelse: 12.5 kvadratmeter
“Min have var 90 procent græsplæne, da jeg først flyttede ind,” siger Esiah Levy. Ved at bruge sin egen variation af ‘ingen gravning-havearbejde’, lagdelte han hestegødning, pap, kaffegrums, kakaoskaller, muldjord og kompost, som alt var fremskaffet gratis, oven på græsset. Han konverterede plænen til en frugtbar og produktiv plads, hvor alt fra pærer til hvidløg og meget mere vokser.
“Det har forvandlet haven til en, der tiltrækker bier, sommerfugle, egern, mariehøns, rødkælke og masser af edderkopper,” siger Levy. “Nu er haven virkelig min egen, og endnu bedre, den giver mig regelmæssigt mad.”
Hvorfor gøre det: “At købe økologisk frugt og grønt i et supermarked var ved at blive for dyrt,” siger Levy. “Ved at bruge genanvendelige materialer, såsom kaffegrums, kakaoskaller og barkflis, har jeg erfaret, at det at gro og vedligeholde min spiselige have er fuldstændig omkostningsfrit.”
En typisk dag: “At tildække jorden, når det er nødvendigt, tilføje råddent, hakket frugt og grøntsager under mulden og kontrollere pH-niveauet i jorden. Jeg bruger i øvrigt min have som inspiration til at designe spiselige haver for private kunder og store samfundsprojekter.“
“Det har forvandlet haven til en, der tiltrækker bier, sommerfugle, egern, mariehøns, rødkælke og masser af edderkopper,” siger Levy. “Nu er haven virkelig min egen, og endnu bedre, den giver mig regelmæssigt mad.”
Hvorfor gøre det: “At købe økologisk frugt og grønt i et supermarked var ved at blive for dyrt,” siger Levy. “Ved at bruge genanvendelige materialer, såsom kaffegrums, kakaoskaller og barkflis, har jeg erfaret, at det at gro og vedligeholde min spiselige have er fuldstændig omkostningsfrit.”
En typisk dag: “At tildække jorden, når det er nødvendigt, tilføje råddent, hakket frugt og grøntsager under mulden og kontrollere pH-niveauet i jorden. Jeg bruger i øvrigt min have som inspiration til at designe spiselige haver for private kunder og store samfundsprojekter.“
Hvad vokser her: Pærer, æbler, guavabær, solbær, vilde jordbær, kartofler, græskar, rutabaga, sukkerroer, kirsebær, quinoa, sojabønner, rabarber, hvidløg, purløg, karryplanter, loganbær, ferskner, blommer, bærmispel, granatæble, hindbær, tyttebær, hyldeblomst, gojibær, gulerødder, rødbeder, asparges, ærter, tomater, brombær, valnødder, grønkål, Pinkberry (en række blåbær, men lyserød), lavendel (til at krydre kager, men også for at tiltrække bestøvere til haven), stikkelsbær, vinranker, kvæde, majroer, løg, adzukibønner, sorte skildpaddebønner, aronia bær og kiwi Issai. Næste sæson ønsker han at vokse persimmontræer, Akebia quinata, sternapi æble og majs.
Hvad elsker han mest: “Når folk ser haven, kan de ikke tro, hvad jeg har formået at fremdyrke på sådan en lille plads,” siger Levy. “Jeg elsker også, at jeg kan behandle min have, som en kunstner behandler et maleri.”
Hvad elsker han mest: “Når folk ser haven, kan de ikke tro, hvad jeg har formået at fremdyrke på sådan en lille plads,” siger Levy. “Jeg elsker også, at jeg kan behandle min have, som en kunstner behandler et maleri.”
5. Sandstrand i New York City
Beliggenhed: Belle Harbor, New York, De Forenede Stater
Hvem laver havearbejde her: Jacqueline Cashen, ejer af Big Dog Imprints; Gary Streisand, hendes forlovede; og et par naboer
Størrelse: Forhaven er omkring 45 kvadratmeter stor, og den lille sidehave er på 8,4 kvadratmeter.
Beliggenhed: Belle Harbor, New York, De Forenede Stater
Hvem laver havearbejde her: Jacqueline Cashen, ejer af Big Dog Imprints; Gary Streisand, hendes forlovede; og et par naboer
Størrelse: Forhaven er omkring 45 kvadratmeter stor, og den lille sidehave er på 8,4 kvadratmeter.
Jacqueline Cashens strandsamfund i New York-bydelen, Queens, blev hærget, da orkanen, Sandy, ramte for næsten tre år siden. “Vi havde omkring 1-1,2 meter sand, som dækkede ejendommen og alle gaderne,” siger hun. “Vi havde ingen elektricitet, ingen varme, ingen gader at køre på.”I stedet for at erstatte forhaven, besluttede hun sig for at genplante den med grøntsager.
Nu, et år efter plantningen, giver haven Cashen - som du kan se i det forrige foto med forlovede Gary Streisand til venstre og nabo Dan Epstein - og hendes venner et sted at samles og fjerne ukrudt, vande og høste frugten af arbejdet.
“Dette var min måde at genopbygge,” siger Cashen. Hendes datter Michelle arbejder med Brooklyn Grange og Edgemere Farm, to store by-landbrug i New York. “Hun var en stor indflydelse og stor hjælp,” siger Cashen.
Hvorfor gøre det: “Det er så svært at få friske økologiske råvarer her i Rockaways,” siger Cashen. “Vi er nødt til at krydse broer for at komme til fastlandet, og det er altid lidt af en tur at komme hen til en sund butik.”
En typisk dag: “Vanding, lugning og at have det godt. Jeg gennemgår planterne for eventuelle døde blade eller rådden frugt og fjerner, hvad der potentielt kunne blive muggent eller inficeret,“ siger Cashen. “Komposten, som vi laver i baghaven, bliver lejlighedsvist tilsat jorden for at give næring til planterne. Det mest tidskrævende job er at binde tomaterne til espalier; Her har jeg brug for fire hænder.“
Hvad vokser her: I den større del af forhaven er der sukkermajs, broccoli, bønner, rødkålssalat, squash, grønkål, bladgrøntsager, sukkerroer, peberfrugter, blomkål, aubergine, kartofler, rødbeder, gulerødder, ruccola, spinat, agurker, ananaskirsebær og tomater. I den mindre sidehave vokser der fennikel, porrer og diverse urter.
“Det er så meget mere smukt og anvendeligt end en forhave,” siger Cashen. Hun ønsker at vokse flere ananaskirsebær, mere salat, majs og lære mere om at dyrke grøntsager systematisk.
Hvad elsker hun mest: “Den fredelige følelse af at se frøet blive til en plante, som vi derefter spiser.”
Nu, et år efter plantningen, giver haven Cashen - som du kan se i det forrige foto med forlovede Gary Streisand til venstre og nabo Dan Epstein - og hendes venner et sted at samles og fjerne ukrudt, vande og høste frugten af arbejdet.
“Dette var min måde at genopbygge,” siger Cashen. Hendes datter Michelle arbejder med Brooklyn Grange og Edgemere Farm, to store by-landbrug i New York. “Hun var en stor indflydelse og stor hjælp,” siger Cashen.
Hvorfor gøre det: “Det er så svært at få friske økologiske råvarer her i Rockaways,” siger Cashen. “Vi er nødt til at krydse broer for at komme til fastlandet, og det er altid lidt af en tur at komme hen til en sund butik.”
En typisk dag: “Vanding, lugning og at have det godt. Jeg gennemgår planterne for eventuelle døde blade eller rådden frugt og fjerner, hvad der potentielt kunne blive muggent eller inficeret,“ siger Cashen. “Komposten, som vi laver i baghaven, bliver lejlighedsvist tilsat jorden for at give næring til planterne. Det mest tidskrævende job er at binde tomaterne til espalier; Her har jeg brug for fire hænder.“
Hvad vokser her: I den større del af forhaven er der sukkermajs, broccoli, bønner, rødkålssalat, squash, grønkål, bladgrøntsager, sukkerroer, peberfrugter, blomkål, aubergine, kartofler, rødbeder, gulerødder, ruccola, spinat, agurker, ananaskirsebær og tomater. I den mindre sidehave vokser der fennikel, porrer og diverse urter.
“Det er så meget mere smukt og anvendeligt end en forhave,” siger Cashen. Hun ønsker at vokse flere ananaskirsebær, mere salat, majs og lære mere om at dyrke grøntsager systematisk.
Hvad elsker hun mest: “Den fredelige følelse af at se frøet blive til en plante, som vi derefter spiser.”
Hvad vokser her: Squash, fem typer af salat, grønkål, toscansk kål, broccoli, rødbeder, peberfrugter, timian, persille, salvie, rosmarin, oregano, karrybusk, nasturtiums, sneærter, græskar, passionsfrugt, hvidløg, porrer og forårsløg. Til foråret har Rankin planer om at tilføje vandmelon, cantaloupe, franske bønner, tomater, aubergine, majs, radiser og flere citrustræer, hvis der er plads.
Hvad elsker hun mest: “At dele det med andre, vise folk, hvor let det kan være at dyrke din egen mad og lære af andre mennesker om havearbejde”
Læs mere om denne have
Hvad elsker hun mest: “At dele det med andre, vise folk, hvor let det kan være at dyrke din egen mad og lære af andre mennesker om havearbejde”
Læs mere om denne have
6. Urtehave på terrassen i Frankrig
Beliggenhed: Orsay, syd for Paris, Frankrig
Hvem laver havearbejde her: Philippe Grolier, en fotograf og arkitekt
Størrelse: 5 kvadratmeter
Philippe Grolier bruger sin terrasse til at vokse urter, som han ikke har i sin have på den anden side af huset. Marokkansk mynte, små purløg fra Danmark, krøllet persille, thailandsk basilikum, tomtato (en plante, der vokser kartofler og tomater) og jordbær er blandt de planter, han vokser i krukker på terrassen.
Hvorfor gøre det: “Vi har tre børn og ønskede virkelig at spise økologisk og leve selvforsynende”, siger Grolier.
En typisk dag: “Jeg kan godt lide at vågne op tidligt i weekenden,” siger Grolier, da han foretrækker temperaturen i de tidlige morgentimer. “Fuglene er overalt, og lyset er storslået.” Han gennemgår grøntsagerne for at se, om snegle har forårsaget nogen skade natten over og vander urterne, imens han drikker sin kaffe. “Jeg hviler i løbet af eftermiddagen, når det er varmere, og går tilbage til urtehaven før aftensmaden, så jeg kan plukke og koge dem.”
Beliggenhed: Orsay, syd for Paris, Frankrig
Hvem laver havearbejde her: Philippe Grolier, en fotograf og arkitekt
Størrelse: 5 kvadratmeter
Philippe Grolier bruger sin terrasse til at vokse urter, som han ikke har i sin have på den anden side af huset. Marokkansk mynte, små purløg fra Danmark, krøllet persille, thailandsk basilikum, tomtato (en plante, der vokser kartofler og tomater) og jordbær er blandt de planter, han vokser i krukker på terrassen.
Hvorfor gøre det: “Vi har tre børn og ønskede virkelig at spise økologisk og leve selvforsynende”, siger Grolier.
En typisk dag: “Jeg kan godt lide at vågne op tidligt i weekenden,” siger Grolier, da han foretrækker temperaturen i de tidlige morgentimer. “Fuglene er overalt, og lyset er storslået.” Han gennemgår grøntsagerne for at se, om snegle har forårsaget nogen skade natten over og vander urterne, imens han drikker sin kaffe. “Jeg hviler i løbet af eftermiddagen, når det er varmere, og går tilbage til urtehaven før aftensmaden, så jeg kan plukke og koge dem.”
Hvad vokser her: “I løbet af sommeren gror jeg tomater til madlavning og opbevaring på dåse,” siger Grolier. Han gror også aubergine og urter, såsom basilikum, purløg og rosmarin. Næste sæson agter han at plante kål og sorte og røde ribs.
Hvad elsker han mest: “Have eller terrasse, der er ingen grænser, når det kommer til at gro din egen mad.”
Hvad elsker han mest: “Have eller terrasse, der er ingen grænser, når det kommer til at gro din egen mad.”
7. Høsttid året rundt for en familie i Spanien
Beliggenhed: Barcia, i Asturien, Spanien’s nordlige kyst
Hvem laver havearbejde her: Moisés Álvarez, en kommunalarbejder, María del Valle, en online community manager, og deres fire sønner
Størrelse: Ca. 3000 kvadratmeter
“Min have er mere en hobby end et arbejde for mig,” siger Moisés Álvarez. “Selv om det er et hårdt job, er det også sjovt og meget tilfredsstillende.”
Han og María del Valle laver havearbejde på dette stykke jord, som de købte for halvandet år siden, og som ligger omkring 5 km fra deres hjem. Her dyrker de grøntsager, som vil brødføde deres familie på seks i løbet af året. “Moisés elsker tomatsauce, og han sikrer sig altid at dyrke nok tomater til hele året,” siger Del Valle. Familien forbereder også dåser med ærter og rosenkål, som de kan spise uden for sæsonen.
Hvorfor gøre det: De havde det sjovt med at vokse grøntsager i højbede på deres terrasse og købte noget jord til at vokse flere ting.
En typisk dag: Familien tilbringer det meste af sin tid i haven i weekenden. “Om morgenen laver vi normalt det hårdeste arbejde, herunder lugning og forberedning af jorden,” siger Álvarez, efterfulgt af frokost, som tilberedes med noget af høsten. “Vi bruger også en masse tid på at fjerne larver, snegle, orme og en masse forskellige insekter, der kan ødelægge høsten.”
Beliggenhed: Barcia, i Asturien, Spanien’s nordlige kyst
Hvem laver havearbejde her: Moisés Álvarez, en kommunalarbejder, María del Valle, en online community manager, og deres fire sønner
Størrelse: Ca. 3000 kvadratmeter
“Min have er mere en hobby end et arbejde for mig,” siger Moisés Álvarez. “Selv om det er et hårdt job, er det også sjovt og meget tilfredsstillende.”
Han og María del Valle laver havearbejde på dette stykke jord, som de købte for halvandet år siden, og som ligger omkring 5 km fra deres hjem. Her dyrker de grøntsager, som vil brødføde deres familie på seks i løbet af året. “Moisés elsker tomatsauce, og han sikrer sig altid at dyrke nok tomater til hele året,” siger Del Valle. Familien forbereder også dåser med ærter og rosenkål, som de kan spise uden for sæsonen.
Hvorfor gøre det: De havde det sjovt med at vokse grøntsager i højbede på deres terrasse og købte noget jord til at vokse flere ting.
En typisk dag: Familien tilbringer det meste af sin tid i haven i weekenden. “Om morgenen laver vi normalt det hårdeste arbejde, herunder lugning og forberedning af jorden,” siger Álvarez, efterfulgt af frokost, som tilberedes med noget af høsten. “Vi bruger også en masse tid på at fjerne larver, snegle, orme og en masse forskellige insekter, der kan ødelægge høsten.”
Hvad vokser her: Grønne bønner, solsikker, tomater, salat, rødbeder, kartofler, radiser, hvidløg, peber, Fabes (en traditionel bønne fra det nordlige Spanien), kål, løg, majs, græskar og porrer.
Hvad elsker de mest: “Vi ved præcis, hvor alt, hvad vi spiser, kommer fra,” siger Del Valle, og de elsker, at de kan brødføde deres børn med den bedste mad.
Hvad elsker de mest: “Vi ved præcis, hvor alt, hvad vi spiser, kommer fra,” siger Del Valle, og de elsker, at de kan brødføde deres børn med den bedste mad.
8. At lære havearbejde sammen i Japan
Beliggenhed: Zama, Kanagawa præfekturet, nær Tokyo, Japan
Hvem laver havearbejde her: Shoji Mimura, en socialarbejder, og hans kone og to børn
Størrelse: ca. 6 kvadratmeter
Denne spiselige have er en del af Hoshinotani Danchi, et nyrenoveret boligkompleks i Zama, der plejede at være en boligblok til medarbejderne af en af Tokyos største jernbaneselskaber. Blue studio. Designfirmaet bag renoveringen redesignede hele ejendommen, herunder skabelsen af en spiselig have til komplekset.
Shoji Mimura’s familie har lavet havearbejde her i omkring tre måneder og er én af de 31 familier, der dyrker afgrøder i komplekset. De fleste af disse gartnerne er nybegyndere, men to rådgivere fra et administrationsselskab, som arbejder med landbrug, støtter dem gennem workshops og personlig rådgivning. Alle redskaber, som gartnerne har brug for, er tilgængelige ved haven.
Hvorfor gøre det: “Mine børn kan ikke særlig godt lide grøntsager, så jeg tænkte, at de ville være mere interesserede i dem, hvis de voksede dem selv,” siger Mimura.
Beliggenhed: Zama, Kanagawa præfekturet, nær Tokyo, Japan
Hvem laver havearbejde her: Shoji Mimura, en socialarbejder, og hans kone og to børn
Størrelse: ca. 6 kvadratmeter
Denne spiselige have er en del af Hoshinotani Danchi, et nyrenoveret boligkompleks i Zama, der plejede at være en boligblok til medarbejderne af en af Tokyos største jernbaneselskaber. Blue studio. Designfirmaet bag renoveringen redesignede hele ejendommen, herunder skabelsen af en spiselig have til komplekset.
Shoji Mimura’s familie har lavet havearbejde her i omkring tre måneder og er én af de 31 familier, der dyrker afgrøder i komplekset. De fleste af disse gartnerne er nybegyndere, men to rådgivere fra et administrationsselskab, som arbejder med landbrug, støtter dem gennem workshops og personlig rådgivning. Alle redskaber, som gartnerne har brug for, er tilgængelige ved haven.
Hvorfor gøre det: “Mine børn kan ikke særlig godt lide grøntsager, så jeg tænkte, at de ville være mere interesserede i dem, hvis de voksede dem selv,” siger Mimura.
På billedet: Shoji Mimura, til venstre, og haveekspert Kenichi Masuda
Hvad vokser her: Grønne peberfrugter, aubergine, tomater, agurker og majs. Om vinteren vil de vokse kinakål og japanske, hvide radiser.
Hvad elsker han mest: “Beboerne holder sæsonbetonede sammenkomster på dækket ved siden af haven og nyder afgrøderne sammen. Det er sjovt,“ siger Mimura.
Hvad elsker han mest: “Beboerne holder sæsonbetonede sammenkomster på dækket ved siden af haven og nyder afgrøderne sammen. Det er sjovt,“ siger Mimura.
9. Et have-eksperiment i Sverige
Sted: Stockholm, Sverige
Hvem laver havearbejde her: Elin Unnes, en musikjournalist
Størrelse: 120 kvadratmeter
Elin Unnes har lejet denne kolonihave, som tilhører den svenske konge, i seks år. Hun har plantet på den og gjort den til sin egen. “Min far byggede vores skur ved hjælp af nogle smukke, genbrugsdøre,” siger hun, og hun har desuden indrettet med stole og et bord fra Massproductions, hendes favorit møbeldesigner.
“Jeg har ingen officiel uddannelse i havearbejde, men jeg udviklede en besættelse for havearbejde længe, før jeg havde selv det mindste stykke jord at gøre det på,” siger Unnes og tilføjer, at hun plejede at opsøge haver imellem at skrive anmeldelser af de koncerter og festivaler, som hun dækkede.
Hvorfor gøre det: “Jeg har aldrig kunnet lide fine, ordentlige haver fuld af blomster. Jeg ønskede ting, jeg virkelig kunne smage.“
En typisk dag: Foråret og sommeren er travle tidspunkter af året. “Jeg nyder også at komme her om vinteren, selvom jeg bare får en kop kaffe i sneen og fodrer fugle,” siger Unnes.
Sted: Stockholm, Sverige
Hvem laver havearbejde her: Elin Unnes, en musikjournalist
Størrelse: 120 kvadratmeter
Elin Unnes har lejet denne kolonihave, som tilhører den svenske konge, i seks år. Hun har plantet på den og gjort den til sin egen. “Min far byggede vores skur ved hjælp af nogle smukke, genbrugsdøre,” siger hun, og hun har desuden indrettet med stole og et bord fra Massproductions, hendes favorit møbeldesigner.
“Jeg har ingen officiel uddannelse i havearbejde, men jeg udviklede en besættelse for havearbejde længe, før jeg havde selv det mindste stykke jord at gøre det på,” siger Unnes og tilføjer, at hun plejede at opsøge haver imellem at skrive anmeldelser af de koncerter og festivaler, som hun dækkede.
Hvorfor gøre det: “Jeg har aldrig kunnet lide fine, ordentlige haver fuld af blomster. Jeg ønskede ting, jeg virkelig kunne smage.“
En typisk dag: Foråret og sommeren er travle tidspunkter af året. “Jeg nyder også at komme her om vinteren, selvom jeg bare får en kop kaffe i sneen og fodrer fugle,” siger Unnes.
Glasflasker, som er lavet til lysestager, hænger i et blommetræ bag Unnes. Bunden af hver flaske er blevet erstattet med en metalplade, hvor et kort stearinlys er fastgjort. En kæde sikrer pladen fører til flaskehalsen og fortsætter derefter op og over træets gren.
Hvad vokser her: Brombær, humle, blommer, artiskokker og rosenkål. Næste sæson har Unnes planer om at vokse flere urter. “Jeg er fascineret af, hvor mange ting, de kan bruges til,” siger hun. “Hyldeblomst giver for eksempel en lækker, boblende vin, og brændenælder gør underværker for dit hår.”
Hvad elsker hun mest: “Det personificerer mig og mine erfaringer - fra planterne, som jeg stadig eksperimenterer med i varierende grader af succes - til dem, der nu trives, ligesom mine ‘Loch Ness’-brombær.”
Hvad elsker hun mest: “Det personificerer mig og mine erfaringer - fra planterne, som jeg stadig eksperimenterer med i varierende grader af succes - til dem, der nu trives, ligesom mine ‘Loch Ness’-brombær.”
10. Ren afslapning i Tyskland
Sted: Köln, Tyskland
Hvem haver her: Sandra Geeck, en online marketing manager og blogger om mad og have
Størrelse: 50 kvadratmeter
Sandra Geeck har lejet dette stykke jord af en professionel landmand i fire år. Før starten af sæsonen, som varer fra maj til november, vil landmanden forberede og pløje marken. “Så begynder mit arbejde,” siger Geeck. “Jeg sår noget mere, starter med at vande, luge og plante og til sidst høste.”
Hun gør plads til, at der er nok grøntsager, som to eller tre personer kan spise i løbet af sæsonen, afprøver nye grøntsager og skriver derefter regelmæssigt om sine erfaringer på Grüne Liebe, hendes haveblog. “Jeg nyder at spise grøntsagerne meget mere nu, fordi jeg ved præcis, hvor de kommer fra, og hvor meget arbejde der ligger bag en portion løse ærter,” siger hun.
Hvorfor gøre det: “Min balkon var altid beplantet med grøntsager til en lille snack, ligesom tomater og krydderurter. Men en dag blev pladsen simpelthen for lille til alle mine grøntsager.”
En typisk dag: Geecks dag starter med en cykeltur til hendes have. “Når jeg ankommer til marken, tager jeg mine havesko på og har en dejlig gåtur gennem haven. Jeg nipper lidt til tomaterne eller physalis [ananaskirsebær] og tager billeder fra køkkenhaven til min blog,“ siger hun. Så er det tid til at arbejde. Hun trækker ukrudt op, løsner jorden, fjerner døde planter og slutter dagen af med at fylde sin cykelkurv med grøntsager, før hun kører hjem.
Sted: Köln, Tyskland
Hvem haver her: Sandra Geeck, en online marketing manager og blogger om mad og have
Størrelse: 50 kvadratmeter
Sandra Geeck har lejet dette stykke jord af en professionel landmand i fire år. Før starten af sæsonen, som varer fra maj til november, vil landmanden forberede og pløje marken. “Så begynder mit arbejde,” siger Geeck. “Jeg sår noget mere, starter med at vande, luge og plante og til sidst høste.”
Hun gør plads til, at der er nok grøntsager, som to eller tre personer kan spise i løbet af sæsonen, afprøver nye grøntsager og skriver derefter regelmæssigt om sine erfaringer på Grüne Liebe, hendes haveblog. “Jeg nyder at spise grøntsagerne meget mere nu, fordi jeg ved præcis, hvor de kommer fra, og hvor meget arbejde der ligger bag en portion løse ærter,” siger hun.
Hvorfor gøre det: “Min balkon var altid beplantet med grøntsager til en lille snack, ligesom tomater og krydderurter. Men en dag blev pladsen simpelthen for lille til alle mine grøntsager.”
En typisk dag: Geecks dag starter med en cykeltur til hendes have. “Når jeg ankommer til marken, tager jeg mine havesko på og har en dejlig gåtur gennem haven. Jeg nipper lidt til tomaterne eller physalis [ananaskirsebær] og tager billeder fra køkkenhaven til min blog,“ siger hun. Så er det tid til at arbejde. Hun trækker ukrudt op, løsner jorden, fjerner døde planter og slutter dagen af med at fylde sin cykelkurv med grøntsager, før hun kører hjem.
Hvad vokser her: Kartofler, gulerødder, løg, søde kartofler, græskar, artiskok, aubergine, ananaskirsebær, lilla blomkål og spiselige blomster. Næste år ønsker hun at dyrke tomater, agurker og tigernødder.
Hvad elsker hun mest: “Jeg elsker at komme ud af byen,” siger Geeck. “For mig er det at arbejde i haven ren og skær afslapning og i øvrigt sund træning.”
FORTÆL OS:
Har du en sprudlende, spiselig have? Del venligst et billede i kommentarfeltet og fortæl os hvilken by, region eller land du bor i…
Hvad elsker hun mest: “Jeg elsker at komme ud af byen,” siger Geeck. “For mig er det at arbejde i haven ren og skær afslapning og i øvrigt sund træning.”
FORTÆL OS:
Har du en sprudlende, spiselig have? Del venligst et billede i kommentarfeltet og fortæl os hvilken by, region eller land du bor i…
Beliggenhed: Hunters Hill, forstad til Sydney, Australien
Hvem laver havearbejde her: Melanie Rankin, mor til fire, og hunden Tops
Størrelse: ca. 50 kvadratmeter
Melanie Rankins have brødføder ikke blot hele familien men er desuden et samtaleemne på den stille gade, hvor de bor. Folk, der engang var fremmede, stopper nu op og sludrer og får desuden af og til overskud af frugt og grøntsager. De fem højbede er lavet af bølgeblik og har forvandlet den engang typiske forhave til et funktionelt område, som mange nyder.
Hvorfor gøre det: “Af ren og skær fornøjelse af at kunne spise, hvad jeg sår,” siger Rankin. “Jeg elsker frisk frugt og grønt, og jeg tænkte, at det ville være lidt af en udfordring at se, om jeg kunne dyrke mine egne.”
En typisk dag: “Jeg er heldig, da vi sjældent behøver at bruge en hel dag i haven. Den kræver en forholdsvis lav vedligeholdelse. Når jeg forbipasserer, fjerner jeg ofte lidt ukrudt, tager larver ud af kålene og vander, når det er nødvendigt. Når vi skifter jorden i plantebedet for at gøre klar til en ny sæson, tager det en eftermiddag at tilføje nye lag af gødning, hø og kompost til ‘ingen-gravning-bedene’. Derefter planter vi frø i det øverste lag og giver det godt med vand.”