Krydderurter – her er 7 klassikere og 3 jokere, du skal kende
Vi har plukket en række kendte og nye krydderurter – og giver tips, til, hvordan du holder liv i dem i køkkenet.
Salgsdirektør Carsten Gregersen fra krydderurtegartneriet Gloria Mundi giver tip til, hvordan du får det bedste ud af dine potter med krydderurter.
Væk væksterne blidt
Når du køber krydderurter, har de ofte stået på køl i butikken og kan være i en form for dvale. Derfor er det ikke usædvanligt, at planterne skvatter sammen, når de kommer ud af posen i et varmt køkken. Du kan hjælpe dine krydderurter langsomt i gang igen ved at give dem et lille skvæt vand og lade dem stå i posen i tre-fire timer. Klip eventuelt posen op og fjern den gradvist – så hjælper du planten godt på vej, siger Carsten Gregersen.
Når du køber krydderurter, har de ofte stået på køl i butikken og kan være i en form for dvale. Derfor er det ikke usædvanligt, at planterne skvatter sammen, når de kommer ud af posen i et varmt køkken. Du kan hjælpe dine krydderurter langsomt i gang igen ved at give dem et lille skvæt vand og lade dem stå i posen i tre-fire timer. Klip eventuelt posen op og fjern den gradvist – så hjælper du planten godt på vej, siger Carsten Gregersen.
Et kortvarigt fodbad er nok
Rigtig mange krydderurter lider druknedøden, fordi vi er for rundhåndede med vandkanden. Særligt i vinterhalvårets sparsomme dagslys har planterne ikke behov for så meget at drikke.
”Lad være med at vande krydderurterne fra oven. Kom hellere vand i bunden af skjuleren, sæt potten i og lad den stå og suge vand et stykke tid, mens du laver kaffe eller lignende. Hæld så vanden i bunden af skjuleren ud – så undgår du, at potten står og sopper i alt for meget vand,” råder Carsten Gregersen.
Rigtig mange krydderurter lider druknedøden, fordi vi er for rundhåndede med vandkanden. Særligt i vinterhalvårets sparsomme dagslys har planterne ikke behov for så meget at drikke.
”Lad være med at vande krydderurterne fra oven. Kom hellere vand i bunden af skjuleren, sæt potten i og lad den stå og suge vand et stykke tid, mens du laver kaffe eller lignende. Hæld så vanden i bunden af skjuleren ud – så undgår du, at potten står og sopper i alt for meget vand,” råder Carsten Gregersen.
Selektiv selvvanding
Der findes mange fikse krydderurtepotteskjulere med indbygget selvvanding, men de egner sig ikke til alle planter, pointerer Carsten Gregersen:
”De kan give god mening til den tørstige basilikum, men lad være med at bruge dem til timian og andre krydderurter, der ikke har brug for så meget vand.”
Se også: Træ giver køkkenet sjæl, varme og hygge
Der findes mange fikse krydderurtepotteskjulere med indbygget selvvanding, men de egner sig ikke til alle planter, pointerer Carsten Gregersen:
”De kan give god mening til den tørstige basilikum, men lad være med at bruge dem til timian og andre krydderurter, der ikke har brug for så meget vand.”
Se også: Træ giver køkkenet sjæl, varme og hygge
Flere planter i potten
Kasserer du krydderurter, som ser lidt sølle ud, når de øverste blade er brugt? Så prøv at tøve næste gang, for der er sandsynligvis mere at komme efter: ”Vi overdoserer med frø, så der er typisk mindre planter på vej op af jorden længere nede. Pil de største planter fra og brug dem først, så kommer de næste som en slags tretrinsraket,” forklarer Carsten Gregersen.
Hvis du synes, at de afpillede krydderurter er triste at have stående i køkkenet, kan du placere dem et andet sted, mens de små planter i potten vokser.
Kasserer du krydderurter, som ser lidt sølle ud, når de øverste blade er brugt? Så prøv at tøve næste gang, for der er sandsynligvis mere at komme efter: ”Vi overdoserer med frø, så der er typisk mindre planter på vej op af jorden længere nede. Pil de største planter fra og brug dem først, så kommer de næste som en slags tretrinsraket,” forklarer Carsten Gregersen.
Hvis du synes, at de afpillede krydderurter er triste at have stående i køkkenet, kan du placere dem et andet sted, mens de små planter i potten vokser.
3 smagfulde opkomlinge
Ærteskud er en klar forårsbebuder sidst på vinteren, når det er småt med friske råvarer. Ærteskud smager af friske ærter og kan bruges som både pynt og ingrediens i salater, i sandwich og til madpakken. De mindste skud er mest sprøde og delikate. Klip dem af så langt nede som muligt – de vokser nemlig op i én top og sætter ikke sideskud. Hold igen med vandingen - plantens kraftige stængel bliver hårdt ramt af overvanding. Stil planten lyst og lad den vokse.
Ærteskud er en klar forårsbebuder sidst på vinteren, når det er småt med friske råvarer. Ærteskud smager af friske ærter og kan bruges som både pynt og ingrediens i salater, i sandwich og til madpakken. De mindste skud er mest sprøde og delikate. Klip dem af så langt nede som muligt – de vokser nemlig op i én top og sætter ikke sideskud. Hold igen med vandingen - plantens kraftige stængel bliver hårdt ramt af overvanding. Stil planten lyst og lad den vokse.
Rød skovsyre er en multifunktionel krydderurt, der sætter kulør på salaten og giver et klædeligt syrligt modspil til søde kager. Planten er hårdfør og breder sig, hvis du planter den ud. Den klapper sammen, når der er forandringer i lyset, men bare rolig: Den folder sig ud igen og er ikke død! Placer planten i stabilt lys, når du skal bruge den - så risikerer du ikke, at bladene er klappet sammen. Rød skovsyre trives fint i et vindue.
Læs også: Hvor højt skal køkkenbordet egentlig være?
Læs også: Hvor højt skal køkkenbordet egentlig være?
Løvstikke bliver også kaldt maggiurt, fordi den dufter og smager som bouillon. Det er en meget hårdfør krydderurt, som man nærmest skal kæmpe for at slippe af med. Løvstikke bruges bl.a. til pesto og kan koges med i vandet, når du koger kartofler. Urten er også god i ovnbagte pakker med kartofler og hvidløg i. Svin og løvstikke kan matches med held. Prøv at åbne en mørbrad og rul løvstikke ind i kødet. Eller lad et par kviste syde med i fedtet, når du steger koteletter.
7 krydrede klassikere
Persille er den mest solgte krydderurt i Danmark. En klassiker i persillesovs og som grønt drys på kartofler, men også god at proppe i en kylling. Klip persillen fra oven, så vokser næste lag op.
Persille er den mest solgte krydderurt i Danmark. En klassiker i persillesovs og som grønt drys på kartofler, men også god at proppe i en kylling. Klip persillen fra oven, så vokser næste lag op.
Mynte bruges i mange retter, ikke mindst desserter. Den bliver også flittigt brugt til varme og kolde drikke. Krydderurten fås i forskellige smagsvarianter – nogle smager af mentol, mens andre er mere a la After Eight-chokolade. Mynte breder sig lynhurtigt, hvis du planter den ud.
Purløg har en mild løgsmag og pynter blandt andet på retter med æg. Purløg sætter små sorte knopper, som også er spiselige.
Dild er en klassiker til fisk og på smørrebrød, men prøv den også i salater eller retter med agurk. Til varme retter skal dild tilsættes lige inden servering, ellers mister den smag. Når du køber en potte med dild, kan du hjælpe den med at stå på egne ben, hvis du vander den og lader den stå lidt, inden du fjerner posen.
Timian (i midten på billedet) giver masser af smag til bl.a. fjerkræ, fisk, kød og grøntsager og er velegnet til simreretter og supper. Stænglerne med de mange små og smalle blade er fine og urteagtige, så de kan sagtens kan hakkes med. Pas på med overvanding.
Basilikum skal vandes flittigt og tåler ikke kulde og træk. Den bevarer smagen bedst uopvarmet og er en klassiker i blandt andet pesto og tomatsalat. Hvis du nipper de blade af, som du har brug for, kommer der nye sideskud på planten.
Korianderens karakteristiske smag en populær medspiller i asiatiske retter. Pluk bladene fra toppen, så kommer der flere. Vær varsom med vandingen – koriander tåler ikke så meget.
Savner du inspiration til indretningen af dit køkken? Se tusindvis af inspirerende køkkenbilleder i vores store arkiv
Savner du inspiration til indretningen af dit køkken? Se tusindvis af inspirerende køkkenbilleder i vores store arkiv
De har selv madpakke med
Du behøver ikke at betænke dine krydderurter med gødning, hvis du lader dem blive i jorden og potten, som du købte dem i. De har selv madpakke med i form af rigelig næring i jorden, lover Carsten Gregersen.
Du behøver ikke at betænke dine krydderurter med gødning, hvis du lader dem blive i jorden og potten, som du købte dem i. De har selv madpakke med i form af rigelig næring i jorden, lover Carsten Gregersen.
Tilvænning til udeliv
De krydderurter, vi køber i potter, er typisk dyrket i et drivhus og kan derfor være sarte. Hvis du vil plante dem ud i altankasser, krukker eller direkte i jorden, er det en god idé at hærde dem ved at stille dem lidt udenfor, så de langsomt kan vænne sig til klimaet under åben himmel.
Citronmelisse, løvstikke, oregano, purløg og timian er velegnede til overvintring, mens basilikum slet ikke tåler kulde. Estragon og rosmarin kan også have problemer med at klare den danske vinter.
De krydderurter, vi køber i potter, er typisk dyrket i et drivhus og kan derfor være sarte. Hvis du vil plante dem ud i altankasser, krukker eller direkte i jorden, er det en god idé at hærde dem ved at stille dem lidt udenfor, så de langsomt kan vænne sig til klimaet under åben himmel.
Citronmelisse, løvstikke, oregano, purløg og timian er velegnede til overvintring, mens basilikum slet ikke tåler kulde. Estragon og rosmarin kan også have problemer med at klare den danske vinter.