Kommentarer
Sådan kommer du i gang med at dyrke druer
Druer af egen avl smager bare bedre end dem fra supermarkedet. Læs her, hvordan du kommer i gang med at dyrke dem.
Helle Sindal
26. august 2018
Journalist. Skriver om bl.a. bolig og haver. Står bag havepodcasten Lad det gro: https://m.soundcloud.com/user-260125394
Journalist. Skriver om bl.a. bolig og haver. Står bag havepodcasten Lad det gro:... Mere
Tørke, visne planter og hvepseinvasion. Jo, der har været flere ting at jamre over i sommeren 2018. Men druedyrkere har ikke sunget med i klagekoret. De kan juble over en super sæson med masser af søde, velsmagende druer.
Hvis du også vil i gang med at dyrke druer i din have eller på terrassen, er det tidlige efterår et godt tidspunkt at plante på, siger havearkitekt og hortonom AnneMarie Sørensen. Hun dyrker selv flere forskellige druesorter i sin have og glæder sig over synet af de smukke planter og over at kunne høste frisk frugt fra planterne langt ud på efteråret. Ja, faktisk helt frem til december, hvis der ikke kommer frost.
Hvis du også vil i gang med at dyrke druer i din have eller på terrassen, er det tidlige efterår et godt tidspunkt at plante på, siger havearkitekt og hortonom AnneMarie Sørensen. Hun dyrker selv flere forskellige druesorter i sin have og glæder sig over synet af de smukke planter og over at kunne høste frisk frugt fra planterne langt ud på efteråret. Ja, faktisk helt frem til december, hvis der ikke kommer frost.
“Vindruer er meget dekorative, og drueplanter er gode til at understrege et Middelhavs-look i haven,” fremhæver AnneMarie Sørensen. Her får du hendes gode råd om druedyrkning:
Sol og varme
“Sol og varme er vejen til søde druer. Derfor er det godt at dyrke druer op ad en sydvendt mur, hvor planten får masser af varme. Men druer kan sagtens vokse andre steder i haven. De bliver bare ikke ligeså søde i smagen.
Det er nemt at dyrke druer. Faktisk skal de ikke have det alt for godt. De bliver søde og velsmagende, når det er varmt og tørt som i år. Det er ligesom med tomater; hvis de får for meget vand, bliver de vandede i smagen. Dog skal nyplantede druer betænkes med vand og gødning i sommerhalvåret de første 4-5 år. Bare brug almindelig havegødning,” råder AnneMarie Sørensen.
“Sol og varme er vejen til søde druer. Derfor er det godt at dyrke druer op ad en sydvendt mur, hvor planten får masser af varme. Men druer kan sagtens vokse andre steder i haven. De bliver bare ikke ligeså søde i smagen.
Det er nemt at dyrke druer. Faktisk skal de ikke have det alt for godt. De bliver søde og velsmagende, når det er varmt og tørt som i år. Det er ligesom med tomater; hvis de får for meget vand, bliver de vandede i smagen. Dog skal nyplantede druer betænkes med vand og gødning i sommerhalvåret de første 4-5 år. Bare brug almindelig havegødning,” råder AnneMarie Sørensen.
Du kan plante druer hele året, hvis der ikke er frost. Det tidlige efterår og forår er også gode tidspunkter til at få drueplanter i jorden. Dog skal du være mere flittig med vandingen af nye planter, hvis du planter i foråret. Det behøver du ikke, hvis du planter i det tidlige efterår.
Druer trives i kalkholdig jord, gerne med lidt grus i. Derimod er en potte ikke det rette hjem for en drueplante i Danmark. Det bliver for koldt for planten, når potten bundfryser om vinteren. Hvis du vil have druer på din terrasse, kan du sætte planten i jorden i nærheden og få den til vokse op og brede sig på terrassen. Med en beskærersaks kan du styre plantens vækst og for eksempel få den til at brede sig på et rækværk, en mur eller hen over en pergola.
Lækre at spise
Druer fås i et væld af forskellige sorter. Nogle er gode at spise, andre kan du lave vin af. Visse sorter kan bruges til begge dele.
Hvis du vil dyrke druer, som er lækre at spise, skal du vælge sorter med tyndt skind og få kerner. Blandt de grønne druer gælder for sorterne ‘Korender’, ‘Reform’ og ‘Bianca’. Vil du lave vin af dine grønne druer, gør det ikke spor, at de har sejt skind og masser af kerner. Det har eksempelvis ‘Solaris’, som er en meget robust sort.
Druer fås i et væld af forskellige sorter. Nogle er gode at spise, andre kan du lave vin af. Visse sorter kan bruges til begge dele.
Hvis du vil dyrke druer, som er lækre at spise, skal du vælge sorter med tyndt skind og få kerner. Blandt de grønne druer gælder for sorterne ‘Korender’, ‘Reform’ og ‘Bianca’. Vil du lave vin af dine grønne druer, gør det ikke spor, at de har sejt skind og masser af kerner. Det har eksempelvis ‘Solaris’, som er en meget robust sort.
“Blandt de blå druer vil jeg fremhæve sorten ‘Schuyler’ (billedet), som er nem at dyrke og har en lang sæson. Og så får den ikke meldug, som ellers er en udbredt druelidelse. Men den er ikke helt fri for kerner, som man ellers bliver lovet. Den blå drue ‘Sovereign Coronation’ er derimod næsten kerneløs. Vil du have en drueplante, som bliver til noget i en fart, er sorten ‘Rondo’ en hurtigløber,” opsummerer AnneMarie Sørensen.
Læs også: Eksperten: Det skal du vide, hvis du overvejer en vinkælder
Læs også: Eksperten: Det skal du vide, hvis du overvejer en vinkælder
Gå efter bladene
“Hvis du kigger efter drueplanter på planteskolen, er det fristende at falde for planter med druer på. Men det er bedre at vælge en plante med en masse gode, grønne blade på. Så får du en plante, som er i god vegetativ vækst,” siger AnneMarie Sørensen.
“Hvis du kigger efter drueplanter på planteskolen, er det fristende at falde for planter med druer på. Men det er bedre at vælge en plante med en masse gode, grønne blade på. Så får du en plante, som er i god vegetativ vækst,” siger AnneMarie Sørensen.
“Vælg en plante med en gennemgående stamme, hvis den skal vokse et stykke op, før den breder sig. Vil du have en mere busket plante, er det fint at vælge en, som er mere forgrenet,” råder haveeksperten.
Nogle druesorter egner sig kun til dyrkning i drivhus. Dem skal du ikke vælge, hvis planten skal trives under åben himmel. Alle slags druer kan proppes i et drivhus, hvor de vil modne tidligere end på friland - men ikke omvendt, pointerer AnneMarie Sørensen.
Se også: 5 typiske misforståelser om vinopbevaring og vinkældre
Se også: 5 typiske misforståelser om vinopbevaring og vinkældre
Styr plantens vækst
Bevæbnet med en beskærersaks kan du forme dine drueplanter og sikre dig forsyninger af store, lækre druer. “Skal planten have en vis højde, så klip den tæt ind til hovedstammen hvert forår, indtil den er nået op i den ønskede højde. Bare sørg for, at der er knopper på stammen, så der kommer nye ranker. Hen over sommeren kan du guide plantens ranker i den retninger, som du ønsker.
Bevæbnet med en beskærersaks kan du forme dine drueplanter og sikre dig forsyninger af store, lækre druer. “Skal planten have en vis højde, så klip den tæt ind til hovedstammen hvert forår, indtil den er nået op i den ønskede højde. Bare sørg for, at der er knopper på stammen, så der kommer nye ranker. Hen over sommeren kan du guide plantens ranker i den retninger, som du ønsker.
Druer har slyngtråde, men de hæfter ikke så godt, så du skal binde planten op. Du kan bruge strips eller snor. Sørg for ikke at binde for stramt, så planten bliver snøret af.” Planten sætter en klase druer på hvert sideskud. Der er diskussion om, hvor mange blade der skal til, for at klaserne kan trække sødme. Jeg anbefaler to til fire blade per klase. Ekstra skud og blade skal klippes væk, så druerne kan få lys og luft,” anbefaler AnneMarie Sørensen. “Vil du have store druer, er det også en god idé at nippe hveranden drue i klaserne af,” tilføjer hun.
Spis, frys og sylt
Når AnneMarie Sørensen ikke orker at spise flere druer, koger hun dem til saft. Det ryger også et par poser med druer i fryseren, så de kan bruges til saft senere på sæsonen. “Koger man for eksempel jordbær i druesaft, får man en god marmelade med en intens smag,” fortæller hun. “Det er selvfølgelig også en mulighed at bruge druerne til at lave vin. Du behøver ikke en hel markfuld druer for at eksperimentere med at lave vin i en vinballon.”
Læs også: 14 danske haver og terrasser - perfekte steder at slappe af
Når AnneMarie Sørensen ikke orker at spise flere druer, koger hun dem til saft. Det ryger også et par poser med druer i fryseren, så de kan bruges til saft senere på sæsonen. “Koger man for eksempel jordbær i druesaft, får man en god marmelade med en intens smag,” fortæller hun. “Det er selvfølgelig også en mulighed at bruge druerne til at lave vin. Du behøver ikke en hel markfuld druer for at eksperimentere med at lave vin i en vinballon.”
Læs også: 14 danske haver og terrasser - perfekte steder at slappe af
Relaterede artikler
Tips fra eksperter
Haveeksperten: 3 ting du skal vide om nye haver
Af Helle Sindal
Hvad er de typiske udfordringer i en ny have? Og hvordan forvandler man den til en frodig oase? Få ekspertens svar her.
Hele artiklen
Mest læst
Trin for trin: Grundig haveguide for nybegyndere
Af Helle Sindal
Savner du svar på planterigets mysterier? Værsgo'! Her er en jordnær ABC, der hjælper dig i gang i haven.
Hele artiklen
Tips fra eksperter
Havearkitekten: Undgå de typiske fejl, når du indretter haven
Af Helle Sindal
Eksperten forklarer, hvorfor du skal vælge en lille terrasse fremfor en stor – og droppe lige stier gennem haven.
Hele artiklen
Mest læst
Eksperter: Her er planterne, der holder bedst til fremtidens vejr
Af Helle Sindal
Morgendagens vejr er ikke for sarte sjæle – eller sarte planter. Få eksperternes råd til stærke og robuste vækster.
Hele artiklen
Mest læst
Her er havens 10 største tidsrøvere – og hvordan du undgår dem
Af Helle Sindal
Nogle elsker havearbejde – andre vil helst være fri. Havearkitekt Laila Sølager udpeger 10 ting, der tager tid.
Hele artiklen
Tips fra eksperter
Eksperterne: Det skal du vide, inden du laver bålplads i haven
Et bål i haven skaber hygge og varme – men hvad skal du overveje, før du går i gang? To eksperter guider dig her...
Hele artiklen
Tips fra eksperter
Drivhuseksperten: 3 ting du skal vide om drivhuse og orangerier
Af Helle Sindal
Kribler det i de grønne fingre, og drømmer du om et drivhus? Læs ekspertens bedste råd, inden du investerer.
Hele artiklen
Arkitektur
Fantastiske facader: 24 moderne panoramavinduer fra hele Danmark
Store panoramavinduer er ikke kun med til at åbne boligen op og give mere lys – de former også smukt husets facade.
Hele artiklen
Uderum
Billedskønt: 15 terrasser får os til at drømme om sol og sommer
Terrasser er både praktiske og oplagte til afslapning. Vi har fundet en række inspirerende varianter til alle årstider.
Hele artiklen
Tips fra eksperter
Undgå forsommerens havebrølere – eksperternes 7 råd hjælper dig!
Af Helle Sindal
Det handler blandt andet om timing, tålmodighed og temperaturer, lyder det fra landskabsarkitekten og havedesigneren.
Hele artiklen