Sådan undgår du, at de friske krydderurter dør i køkkenet
Hvilke typer skal helst stå i sollys? Hvor meget skal de vandes? Og er dem fra supermarkedet gode nok? Svarene kommer her...
Friske krydderurter pynter, de dufter godt, og så er de fantastiske i madlavningen. Men ikke alle har mulighed for at dyrke en udendørs urtehave, og så er det jo heldigt, at de fleste krydderurter sagtens kan klare sig indendørs – selv dem fra supermarkedet, som ellers ofte er slatne og hænger efter et par dage. Houzz hjælper her dig og dine krydderurter til et godt og langvarigt forhold i køkkenet.
Omplant krydderurterne fra supermarkedet
Krydderurter fra supermarkedet har typisk en kort levetid, da de står alt for tæt i en alt for lille potte, hvor de kæmper for vand, lys og næring. Du kan dog forlænge deres levetid markant, hvis du planter dem over i større potter med almindelig købejord. Skil gerne stænglerne ad, så de har mere plads til at vokse og brede sig – så har de meget bedre forudsætninger for at overleve.
TIP:
Plant krydderurterne over i beholdere med hul i bunden, så overskydende vand kan løbe væk.
Krydderurter fra supermarkedet har typisk en kort levetid, da de står alt for tæt i en alt for lille potte, hvor de kæmper for vand, lys og næring. Du kan dog forlænge deres levetid markant, hvis du planter dem over i større potter med almindelig købejord. Skil gerne stænglerne ad, så de har mere plads til at vokse og brede sig – så har de meget bedre forudsætninger for at overleve.
TIP:
Plant krydderurterne over i beholdere med hul i bunden, så overskydende vand kan løbe væk.
Dyrk krydderurterne selv
Som alternativ til krydderurterne fra supermarkedet, kan du dyrke dine egne helt fra bunden – det er bedst at begynde om foråret. Fyld jord i dine beholdere, klap det let, og vand indtil jorden er gennemfugtet. Når jorden har trukket lidt, fordeler du frøene – læs på pakken, hvor tæt og hvor dybt de skal sås – og så dækker du frøene med jord og vander forsigtigt.
Som alternativ til krydderurterne fra supermarkedet, kan du dyrke dine egne helt fra bunden – det er bedst at begynde om foråret. Fyld jord i dine beholdere, klap det let, og vand indtil jorden er gennemfugtet. Når jorden har trukket lidt, fordeler du frøene – læs på pakken, hvor tæt og hvor dybt de skal sås – og så dækker du frøene med jord og vander forsigtigt.
TIP:
Du kan hjælpe spirerne på vej ved at sætte potterne under en glasklokke eller andre glasløsninger, der kan fungere som mini-drivhus. Planterne vil have det lunt og godt under klokken, og den højere luftfugtighed er god for deres vækst. Når der er godt gang i planterne, kan du sagtens stille dem uden for glashuset.
Se også: Krydderier i grimme poser, der roder bagerst i skuffen… nej tak!
Du kan hjælpe spirerne på vej ved at sætte potterne under en glasklokke eller andre glasløsninger, der kan fungere som mini-drivhus. Planterne vil have det lunt og godt under klokken, og den højere luftfugtighed er god for deres vækst. Når der er godt gang i planterne, kan du sagtens stille dem uden for glashuset.
Se også: Krydderier i grimme poser, der roder bagerst i skuffen… nej tak!
Lån fra haven
Har du krydderurter i haven, kan du låne lidt af dem og stille i potter i køkkenet – så er urterne altid ved hånden, når du står midt i madlavningen. Det er dog en stor omvæltning for urterne at komme indenfor, hvor temperaturen er højere og lyset mere sparsomt, så start med et par stykker ad gangen, og hold godt øje med, hvordan de klarer sig.
Har du krydderurter i haven, kan du låne lidt af dem og stille i potter i køkkenet – så er urterne altid ved hånden, når du står midt i madlavningen. Det er dog en stor omvæltning for urterne at komme indenfor, hvor temperaturen er højere og lyset mere sparsomt, så start med et par stykker ad gangen, og hold godt øje med, hvordan de klarer sig.
Placer krydderurterne rigtigt
Krydderurter trives bedst i lys, så placér dem i en vestvendt vindueskarm, hvis du har mulighed for det. Især basilikum, rosmarin og timian kræver meget sol. Vinteren kan være hård ved krydderurterne, da de ikke får så meget naturligt lys i den mørke årstid. Her kan en lavere temperatur hjælpe på lysmanglen, så sæt dem i det køligste og lyseste vindue.
TIP:
Sørg for at vende krydderurterne jævnligt, da de ellers kan få et uharmonisk udseende – det sker, fordi de har det bedst i lys og derfor automatisk søger og bøjer sig mod det.
Krydderurter trives bedst i lys, så placér dem i en vestvendt vindueskarm, hvis du har mulighed for det. Især basilikum, rosmarin og timian kræver meget sol. Vinteren kan være hård ved krydderurterne, da de ikke får så meget naturligt lys i den mørke årstid. Her kan en lavere temperatur hjælpe på lysmanglen, så sæt dem i det køligste og lyseste vindue.
TIP:
Sørg for at vende krydderurterne jævnligt, da de ellers kan få et uharmonisk udseende – det sker, fordi de har det bedst i lys og derfor automatisk søger og bøjer sig mod det.
Sådan skal krydderurterne vandes
Krydderurter skal vandes regelmæssigt, men pas på ikke at give dem for meget væske. Et godt tip er at sætte urterne i køkkenvasken og lade dem suge vand i 10-15 minutter – vandet skal helst være lunkent, da planterne kan få et chok over meget koldt vand. Jo varmere stuetemperaturen er, jo mere vand har urterne brug for. Bruger du lerpotter, kræver krydderurterne lidt ekstra vand, da noget af vandet fordamper i den slags potter.
Krydderurter skal vandes regelmæssigt, men pas på ikke at give dem for meget væske. Et godt tip er at sætte urterne i køkkenvasken og lade dem suge vand i 10-15 minutter – vandet skal helst være lunkent, da planterne kan få et chok over meget koldt vand. Jo varmere stuetemperaturen er, jo mere vand har urterne brug for. Bruger du lerpotter, kræver krydderurterne lidt ekstra vand, da noget af vandet fordamper i den slags potter.
Gødning
Dine urter vil have godt af lidt gødning – især i foråret, hvor de har hårdt brug for noget næring. Brug en gødning beregnet til spiselige afgrøder, men vær forsigtig – hvis de får for meget, kan det påvirke smagen.
Se også: Opbevaring: Få tjek på krydderurter og krydderier i køkkenet
Dine urter vil have godt af lidt gødning – især i foråret, hvor de har hårdt brug for noget næring. Brug en gødning beregnet til spiselige afgrøder, men vær forsigtig – hvis de får for meget, kan det påvirke smagen.
Se også: Opbevaring: Få tjek på krydderurter og krydderier i køkkenet
Dekorative navneskilte
Hvis du har mange forskellige krydderurter, kan det være en god idé at lave små skilte til dem, så ingen er i tvivl om, hvad der er hvad. Du kan hurtigt lave fine skilte ved at klippe pap eller dekorativt gavepapir ud og derefter lave et hul til en snor, som du kan binde omkring potten. En anden løsning er binde papiret på et grillspyd, som du kan stikke i jorden.
Se også: Hydro-hvad-for-noget? Sådan dyrker du spiselige planter uden jord
Hvis du har mange forskellige krydderurter, kan det være en god idé at lave små skilte til dem, så ingen er i tvivl om, hvad der er hvad. Du kan hurtigt lave fine skilte ved at klippe pap eller dekorativt gavepapir ud og derefter lave et hul til en snor, som du kan binde omkring potten. En anden løsning er binde papiret på et grillspyd, som du kan stikke i jorden.
Se også: Hydro-hvad-for-noget? Sådan dyrker du spiselige planter uden jord
FORTÆL OS…
Hvordan er dine erfaringer med friske krydderurter i køkkenet?
Hvordan er dine erfaringer med friske krydderurter i køkkenet?
Ikke alle krydderurter egner sig lige godt til indendørs brug, så vælg rigtigt fra start. Især basilikum, timian og rosmarin er gode i vindueskarmen, da de ikke tåler frost – men også citronmelisse, laurbær, merian, mynte, persille, purløg og salvie er gode valg.
Se også: Krydderurter – her er 7 klassikere og 3 jokere, du skal kende