Skandinavisk udekøkken – solidt, rustikt og uhøjtideligt
Arkitekten byggede sig et solidt, udendørs drømmekøkken, der er rustet til enhver lejlighed – året rundt!
Kirker, lader og fiskehytter – den slags bygninger var inspirationen, da den svenske arkitekt Martina Eriksson fra m.arkitektur satte sig for at tegne sit eget hjem på Gotland. Resultatet er en karkteristisk sort-hvid villa, som passer perfekt ind i det svenske ø-landskab. Indvendigt er hjemmet et mekka af åbne og stilrene rum, og arkitekten gjorde køkkenet relativt småt og supplerede det til gengæld med et ekstrakøkken udenfor. “Jeg valgte at begrænse mig til det højst nødvendige i køkkenet indenfor og i stedet fokusere på at udvikle uderummet med et gennemført, funktionelt køkken. Efter min mening behøver man ikke samle alle funktionerne indenfor,” siger Martina Eriksson.
Det indendørs køkken, som ligger i forlængelse af stuen, kan beskrives som rustikt men rendyrket. Det fylder omkring 16 kvadratmeter. Lågerne er af olieret egetræ og bordpladen af sort granit. Martina ville have køkkenet til mere at føles som et opholdsrum, snarere end som et traditionelt køkken.
For at skabe forbindelse mellem køkkenet og resten af huset samt give det et strejf dramatik blev køkkenets loft malet med mørk træbejdse. Samtlige hvidevarer er fra Husqvarna. “Alle de materialer, jeg har valgt at bruge i køkkenet, er hårdføre og ældes med ynde, hvilket jo er smart i et bæredygtigt perspektiv,” siger Martina.
Der er ikke mere end et par skridt mellem det indre og det ydre køkken. Et tag dækker hele udekøkkenets gulvareal på 18 kvadratmeter, så man hverken behøver sko eller jakke for at bevæge sig mellem inde- og udeområderne. Det var en vigtig pointe for familien, da udekøkkenet skal tjene som et reelt supplement til indekøkkenet og ikke kun bruges i sommermånederne.
Læs også: 9 enkle råd – sådan kommer du i gang med et udekøkken
Læs også: 9 enkle råd – sådan kommer du i gang med et udekøkken
Det udendørs køkken er lavet til at kunne modstå vind og vejr. Det er bygget af massivt træ, som er limet i adskillige lag for bedre holdbarhed. Hertil kommer, at det er malet med mørk træbejdse, der er egnet til udendørsbrug. At der er halvtag over køkkenet gør også, at overfladerne holder bedre, end de ville have gjort i et uoverdækket udekøkken.
“Næste gang, vi skal male herude, overvejer jeg at bruge tjære, da det passer lidt bedre til kystklimaet. Men samtidig er tjære ikke optimalt ved madlavning, og det lugter lidt. Men nu må vi se – jeg har ikke bestemt mig og er indtil videre meget tilfreds med denne farve,” siger Martina.
“Næste gang, vi skal male herude, overvejer jeg at bruge tjære, da det passer lidt bedre til kystklimaet. Men samtidig er tjære ikke optimalt ved madlavning, og det lugter lidt. Men nu må vi se – jeg har ikke bestemt mig og er indtil videre meget tilfreds med denne farve,” siger Martina.
Køkkenbordene i udekøkkenet er lavet af træribber med en centimeters hul mellem hver ribbe. Gulvet matcher denne stil og har mellemrum mellem de enkelte planker.
“Takket være mellemrummene er det nemt at holde køkkenet rent. Det er bare om at børste krummerne ned mellem rillerne, og når man har vasket op, kan bordet i sig selv fungere som vaskestativ,” forklarer Martina.
“Takket være mellemrummene er det nemt at holde køkkenet rent. Det er bare om at børste krummerne ned mellem rillerne, og når man har vasket op, kan bordet i sig selv fungere som vaskestativ,” forklarer Martina.
Udekøkkenet er komplet med stikkontakter, grillområde, affaldssortering, vand og afløb. Her laves mad året rundt; både til store middagsselskaber og hyggeaftener med familien. I skabene, som er den gamle IKEA-klassiker Ivar, opbevares gryder og glas. Køkkenskabene er 80 centimeter brede, og der er fire enheder med underskabe såvel som med overskabe.
Læs også: Spørg eksperten: Kan jeg lave et drømmekøkken med Ikea-moduler?
Læs også: Spørg eksperten: Kan jeg lave et drømmekøkken med Ikea-moduler?
“Det kan være problematisk at have skuffer udendørs, da de nemt kan blive beskadiget. Så hellere satse på hylder i et udendørs køkken,” tilråder Martina.
Familien holder især af at tilberede deres mad i denne udendørs kamin. De griller maden over forskellige typer træ afhængigt af, hvilken smag de vil have frem i kødet. Kaminen giver også et tiltrængt pust varme, der sikrer, at familien kan sidde udenfor og spise meget længere ind i efteråret, end hvad det gotlandske klima normalt tillader – og hvis det alligevel bliver for koldt, er der jo ikke mere end et par meter ind i det varme hus.
FORTÆL…
Har du også et udekøkken, eller kunne du tænke dig et?
FORTÆL…
Har du også et udekøkken, eller kunne du tænke dig et?