Verdens design: Sjove og nye måder at opbevare mad miljøvenligt
Gammeldags køleskabe kan være rigtige energislugere, men disse smarte ideer viser, at der findes grønnere måder at opbevare maden på
Olivia Strigari
22. februar 2016
Køleskabet hører jo til standardinventaret i vores køkkener uanset, om vi bor i et varmt eller koldt klima. Men den traditionelle måde at skabe kulde på har en høj pris for miljøet. Der er en stor sandsynlighed for, at dit køleskab bruger energi, som om ressourcerne var uendelige. Heldigvis bliver der på internationalt plan udviklet nye metoder til at holde vores fødevarer kolde uden at øge den globale opvarmning. Nogle forsker i fortiden for at finde løsninger til fremtiden, mens andre fokuserer på high-tech løsninger som solenergi, magnetisk kulde og ikke mindst varmekonvertering.
Ned under jorden
Før køleskabet så dagens lys, blev jorden i koldere områder brugt til at opbevare maden. Canadiske Houzz-læser Cancork Floor Inc. husker: “I det nordlige Canada byggede folk opbevaringsrum i permafrosten, den frosne jord. Man gravede sig ind i tundraen under snegrænsen og en del af “køleskabet” havde samme størrelse som et mindre hus. Desværre er mange forsvundet på grund af klimaforandringerne. Der er længere ned til permafrosten, og det bliver dermed sværere at opbevare mad under jorden om sommeren.”
Før køleskabet så dagens lys, blev jorden i koldere områder brugt til at opbevare maden. Canadiske Houzz-læser Cancork Floor Inc. husker: “I det nordlige Canada byggede folk opbevaringsrum i permafrosten, den frosne jord. Man gravede sig ind i tundraen under snegrænsen og en del af “køleskabet” havde samme størrelse som et mindre hus. Desværre er mange forsvundet på grund af klimaforandringerne. Der er længere ned til permafrosten, og det bliver dermed sværere at opbevare mad under jorden om sommeren.”
Flytbare kølekældre i Holland
At grave en underjordisk madkælder i Holland er ledsaget af store udfordringer. Man skal ikke bare have byggetilladelse, men i den lavlandede region skal man også regne med oversvømmelser og underjordiske vandstrømninger, ofte i tre meters dybde. Men Floris Schoonderbeek, AD og designer i eget firma Weltevree, lod sig ikke stoppe. Han konstruerede Groundfridge, en unik jordkælder, som løser problemet.
At grave en underjordisk madkælder i Holland er ledsaget af store udfordringer. Man skal ikke bare have byggetilladelse, men i den lavlandede region skal man også regne med oversvømmelser og underjordiske vandstrømninger, ofte i tre meters dybde. Men Floris Schoonderbeek, AD og designer i eget firma Weltevree, lod sig ikke stoppe. Han konstruerede Groundfridge, en unik jordkælder, som løser problemet.
For fem år siden lagde Floris Schoonderbeek mærke til, at både almindelige husholdninger og erhvervskøkkener var i gang med at forandre deres madvaner og i stigende grad dyrker deres egen frugt og grøntsager. Han indså, at mange mennesker kunne have nytte af et egnet opbevaringsrum til frugt og grønt.
I samarbejde med blandt andre universitetet i Wageningen blev Groundfridge født. Denne organisk-formede jordkælder behøver ikke byggetilladelse, bare kendskab til den jord den skal bygges i. Kælderen er vandtæt, takket være sin polyesteroverflade og let at bære til det sted, hvor den skal installeres.
I samarbejde med blandt andre universitetet i Wageningen blev Groundfridge født. Denne organisk-formede jordkælder behøver ikke byggetilladelse, bare kendskab til den jord den skal bygges i. Kælderen er vandtæt, takket være sin polyesteroverflade og let at bære til det sted, hvor den skal installeres.
Den behøver ingen elforsyning, rummer ligeså mange varer som 20 traditionelle køleskabe og holder en temperatur på mellem 7° og 12°C hele året.
Floris Schoonderbeek har hidtil konstrueret to forskellige modeller. Den ene er Groundfridge med en dør med solpanel, som producerer en lille mængde el, der holder de varmeste sommertemperaturer nede. Den anden model er koblet til grundvandet, som altid holder sig på 10° og dermed giver en jævn temperatur i stedet for temperatursvingninger. Kælderen er et godt eksempel på nytænkning, der kombinerer den traditionelle jordkælder med et moderne designprodukt.
Floris Schoonderbeek har hidtil konstrueret to forskellige modeller. Den ene er Groundfridge med en dør med solpanel, som producerer en lille mængde el, der holder de varmeste sommertemperaturer nede. Den anden model er koblet til grundvandet, som altid holder sig på 10° og dermed giver en jævn temperatur i stedet for temperatursvingninger. Kælderen er et godt eksempel på nytænkning, der kombinerer den traditionelle jordkælder med et moderne designprodukt.
Et hus bygget omkring madopbevaring i Sverige
Da bygningsingeniørerne og parret Linda Hurtigh og Daniele Balzanetti besluttede at bygge deres eget hus i Östersund i det nordlige Sverige, var planen at skabe det perfekte hjem til sig selv og døtrene Anna-Linnéa og Fiamma. De ville skabe et energihus med ekstra opmærksomhed på at dyrke og opbevare deres egen mad.
”Vi tager en masse mad med hjem fra Danieles hjemland, Italien”, siger Linda, ”og vi vil gerne bygge et 49 kvm stort drivhus og en have. Så vi har i lange tidsperioder brug for masser af opbevaringsplads.”
Da bygningsingeniørerne og parret Linda Hurtigh og Daniele Balzanetti besluttede at bygge deres eget hus i Östersund i det nordlige Sverige, var planen at skabe det perfekte hjem til sig selv og døtrene Anna-Linnéa og Fiamma. De ville skabe et energihus med ekstra opmærksomhed på at dyrke og opbevare deres egen mad.
”Vi tager en masse mad med hjem fra Danieles hjemland, Italien”, siger Linda, ”og vi vil gerne bygge et 49 kvm stort drivhus og en have. Så vi har i lange tidsperioder brug for masser af opbevaringsplads.”
Det underjordiske madforråd blev planlagt fra starten i deres egen arkitekttegning. Huset ligger halvt under jord med køkkenet på den lange kælderetage, så madforrådet er tilgængeligt gennem en dør direkte fra køkkenet.
”I køkkenet har vi et meget lille køleskab placeret under køkkenbordet. Der opbevarer vi mælk og ost”, siger Linda.
”I køkkenet har vi et meget lille køleskab placeret under køkkenbordet. Der opbevarer vi mælk og ost”, siger Linda.
Der er to områder i madkælderen: Et forrum som holder temperaturen omkring 12° og et indre rum, som er lidt koldere, omkring 8-10°. ”Vi placerede en fryser i forrummet. Da den omgivende luft er så tilpas kold, behøver fryseren ikke arbejde så meget for at holde kulden, og på den måde sparer vi energi”, siger Linda. Ifølge producenten skal fryseren bruge 211 kWh pr. år, men vi har lige målt og vi bruger kun 150 kWh! Og dette på trods af, at vi dagligt bruger en del energi på at åbne den.”
I det lidt varmere forrum, opbevarer familien vin, olie og tørvarer. Det indre rum ”er perfekt til løg, kartofler, prosciutto og marmelade og syltede ting, som vi laver i høsttiden om efteråret”, siger Linda.
Test nye opfindelser i køkkenet
Hvis du ikke har nogen jord at grave op og heller ikke planlægger at bygge nyt, er det værd at kigge på nyt, innovativt køkkenudstyr. En fjern slægtning til køl og frys er “shock freezer” eller “blast chiller,” hurtig nedkølnings- og indfrysningsskab, som bruges af professionelle kokke og køler med stor præcision og med lave temperaturer.
Massimo Caudull fra det italienske firma Coldline forklarer, hvad en shock freezer er. ”Det er ikke en normal fryser. Det er et specielt skab, der dybfryser kogt mad eller køler friske varer overraskende hurtigt. Mens en traditionel fryser bruger op til 12 timer på at fryse maden, fungerer en shock freezer meget hurtigere, det tager mindre end en halv time!”,
Da luften i skabet kan nå helt ned på -40°, når det -18° meget hurtigt. Frysevarerne lægges på is i en normal fryser, og man får 70% længere hyldetid, mens man stadig bevarer en høj madkvalitet. De ferske varer køles ned til 4° på nogle minutter.
Hvis du ikke har nogen jord at grave op og heller ikke planlægger at bygge nyt, er det værd at kigge på nyt, innovativt køkkenudstyr. En fjern slægtning til køl og frys er “shock freezer” eller “blast chiller,” hurtig nedkølnings- og indfrysningsskab, som bruges af professionelle kokke og køler med stor præcision og med lave temperaturer.
Massimo Caudull fra det italienske firma Coldline forklarer, hvad en shock freezer er. ”Det er ikke en normal fryser. Det er et specielt skab, der dybfryser kogt mad eller køler friske varer overraskende hurtigt. Mens en traditionel fryser bruger op til 12 timer på at fryse maden, fungerer en shock freezer meget hurtigere, det tager mindre end en halv time!”,
Da luften i skabet kan nå helt ned på -40°, når det -18° meget hurtigt. Frysevarerne lægges på is i en normal fryser, og man får 70% længere hyldetid, mens man stadig bevarer en høj madkvalitet. De ferske varer køles ned til 4° på nogle minutter.
En shock freezer kan gære en dej, lave hjemmelavet yoghurt og køle vinflasker hurtigt – alt der skal bruge hurtige temperaturændringer. For at møde de udfordringer indeholder skabet den miljøvenlige propangas R 290, der bruges til kuldegrader. Gassen er giftfri, påvirker ikke ozonlaget og har lav GWP (Global Warming Potential) på 3.8 – et normalt køleskab ligger på omkring 10 GWP.
Professionelle indenfor restauranter og hotelbranche har brugt det hjælpemiddel i årevis, og nu er det også tilgængeligt for hjemmebrug.
”Det her forandrer madoplevelsen radikalt”, siger Robert Eckstein, seniorkonsult for PCV Group i Holland, som arbejder med produktudvikling. ”Med shock freezer bevares friskheden i maden, fordi strukturen bevares under en hurtig indfrysning.”
Kunderne efterspørgsel efter bedre madoplevelser og mindre risiko for uegnet mad har banet vejen for, at shock freezere nu laves til hjemmebrug. Udfordringen bestod først og fremmest i at mindske størrelsen for at få plads i et normalt køkken.
”Det her forandrer madoplevelsen radikalt”, siger Robert Eckstein, seniorkonsult for PCV Group i Holland, som arbejder med produktudvikling. ”Med shock freezer bevares friskheden i maden, fordi strukturen bevares under en hurtig indfrysning.”
Kunderne efterspørgsel efter bedre madoplevelser og mindre risiko for uegnet mad har banet vejen for, at shock freezere nu laves til hjemmebrug. Udfordringen bestod først og fremmest i at mindske størrelsen for at få plads i et normalt køkken.
Traditionelle køleskabe - bare koldere
Kulden i vores køleskab genereres af et kompressionssystem med kølemiddel, som omdanner væske til gas. Den absorberer madens varme og nedkøler temperaturen i det lufttætte køleskab. Men nu kommer nye europæiske teknologiske alternativer, der holder på kulden og samtidig tager hensyn til miljøet.
Kulden i vores køleskab genereres af et kompressionssystem med kølemiddel, som omdanner væske til gas. Den absorberer madens varme og nedkøler temperaturen i det lufttætte køleskab. Men nu kommer nye europæiske teknologiske alternativer, der holder på kulden og samtidig tager hensyn til miljøet.
Solkøling
For alle, som vil leve grønt, er solenergikøleren nu virkelighed. Det franske firma Freecold har ved hjælp af komponenter fra forskellige europæiske lande fremstillet køleskabe og frysere, som drives med solenergi. Lionel Bataille, innovationschef forklarer: ”Takket være solcellepaneler drives kompressoren direkte af solenergi og uden batteri eller spændingskontrol. Så når solen skinner, selv bare et par minutter, produceres der nok kulde til tre dage. Den har også forstærket varmeisolering i energiklasse A++ (EUs retningslinjer for husholdningsmaskiner går fra A+++ for mindste energiudgang til G.)
En husholdningsversion er i produktion, men FrigoMobile, en slags vogn med køleenhed med en solcelledrevet mobillader er produceret. Den er perfekt til kolde drikke, hvis man bor i hus uden el eller lever et nomadeliv.
For alle, som vil leve grønt, er solenergikøleren nu virkelighed. Det franske firma Freecold har ved hjælp af komponenter fra forskellige europæiske lande fremstillet køleskabe og frysere, som drives med solenergi. Lionel Bataille, innovationschef forklarer: ”Takket være solcellepaneler drives kompressoren direkte af solenergi og uden batteri eller spændingskontrol. Så når solen skinner, selv bare et par minutter, produceres der nok kulde til tre dage. Den har også forstærket varmeisolering i energiklasse A++ (EUs retningslinjer for husholdningsmaskiner går fra A+++ for mindste energiudgang til G.)
En husholdningsversion er i produktion, men FrigoMobile, en slags vogn med køleenhed med en solcelledrevet mobillader er produceret. Den er perfekt til kolde drikke, hvis man bor i hus uden el eller lever et nomadeliv.
Magnetisk køling
Denne teknologi stammer fra den såkaldte magnetokaloriske effekt, som blev opdaget i 1881 af tyskeren Emil Warburg. Magnetisk køling fungerer i et magnetfelt med cyklusser af magnetisme og afmagnetisering i specielle legeringer. For at gøre det enkelt, svinger legeringerne mellem magnetens poler: De bliver varme og siden kolde. Den varme, der bliver genereret, forsvinder gennem ventilation. Kulden som skabes, cirka 0°, cirkulerer i køleskabet.
Denne teknologi stammer fra den såkaldte magnetokaloriske effekt, som blev opdaget i 1881 af tyskeren Emil Warburg. Magnetisk køling fungerer i et magnetfelt med cyklusser af magnetisme og afmagnetisering i specielle legeringer. For at gøre det enkelt, svinger legeringerne mellem magnetens poler: De bliver varme og siden kolde. Den varme, der bliver genereret, forsvinder gennem ventilation. Kulden som skabes, cirka 0°, cirkulerer i køleskabet.
Cooltech Applications, et fransk firma med base i Alsace, har udviklet denne teknologi siden 2003 og vundet flere priser for bæredygtig innovation. Vincent Delecourt, forretnings-og markedschef forklarer fordelene: ”Magnetisk køling er helt grønt uden gas og et bæredygtigt alternativ til dagens køl og frys, som bidrager til global opvarmning. Magnetisk køling kræver meget mindre energi. Den kan halvere et køleskabs energiforbrug.
I 2016 kommer de første tests på det professionelle marked. Den bør kunne tages i brug i 2020, når tekniske begrænsninger og størrelse er blevet justeret til husholdningsstandard.
I 2016 kommer de første tests på det professionelle marked. Den bør kunne tages i brug i 2020, når tekniske begrænsninger og størrelse er blevet justeret til husholdningsstandard.
At skabe kulde med varme
Da el er dyr energi, må vi holde forbruget til det absolut mest nødvendige, tænkte det unge franske firma Coldinnov og stillede spørgsmålet: Hvorfor ikke bruge spildvarme fra lyddæmpere og industriel forbrænding? Med det enkle udgangspunkt har Coldinnov udviklet en ny proces til at skabe kulde af varme uden elektricitet eller kompression.
Da el er dyr energi, må vi holde forbruget til det absolut mest nødvendige, tænkte det unge franske firma Coldinnov og stillede spørgsmålet: Hvorfor ikke bruge spildvarme fra lyddæmpere og industriel forbrænding? Med det enkle udgangspunkt har Coldinnov udviklet en ny proces til at skabe kulde af varme uden elektricitet eller kompression.
Så hvordan fungerer det? I en speciel reaktor absorberes ammoniakgas af en blanding af grafit og salt, som producerer kulde. Denne termokemiske proces er helt reversibel, går altså begge veje. Varmen fra lyddæmperen kastes tilbage, ammoniakken kondenseres og en ny genanvendelig cyklus begynder igen.
Forskning er rettet imod at forbedre vores husholdningsudstyr. Med forgængere fra industrien som kølelastbilen kan teknologien havne i vores køkkener hurtigere, end vi aner.
Forskning er rettet imod at forbedre vores husholdningsudstyr. Med forgængere fra industrien som kølelastbilen kan teknologien havne i vores køkkener hurtigere, end vi aner.
FORTÆL OS
Bliver du inspireret til at smide køleskabet ud og prøve en ny måde at opbevare mad? Har du planer om at bygge en jordkælder? Del det med os og få gode råd herunder…
Bliver du inspireret til at smide køleskabet ud og prøve en ny måde at opbevare mad? Har du planer om at bygge en jordkælder? Del det med os og få gode råd herunder…
Relaterede artikler
Gør det selv
Vinduespudseren: 3 ting du skal vide om rene ruder
Af Helle Sindal
Afslører den skarpe forårssol de beskidte ruder? Så læs lige fagmandens fif til krystalklart udsyn her.
Hele artiklen
Opbevaring
8 steder i hjemmet, der altid ender i rod – sådan undgår du det!
3 danske oprydningseksperter zoomer ind på 8 typiske rode-punkter og giver tips til, hvordan du undgår, at de roder.
Hele artiklen
Soveværelse
6 tips til et sundere soveværelsesmiljø
Drømmer du også om et soveværelse, der fremmer din sundhed og velvære? Så følg disse enkle råd til en ren og rolig søvn.
Hele artiklen
Indretning & dekoration
Smid ud: 9 overflødige ting, der roder hjemme hos dig
Hvis du ligger inde med noget af dette skrammel, så grib chancen, og kyl det ud... NU!
Hele artiklen
Tips fra eksperter
Giv slip! Sådan rydder du ud i ting, der ripper op i følelserne
3 oprydningseksperter guider til, hvordan du rydder op i arvestykker, gaver og andre ting, der er følelser viklet ind i.
Hele artiklen
Indretning & dekoration
Inspiration: 10 måder at gøre dit sommerhus endnu hyggeligere på
Nyd den afslappende atmosfære i sommerhuset med hyggelige og indbydende indslag.
Hele artiklen
Indretning & dekoration
Sådan køler du hjemmet ned, når sommervarmen bliver for meget
Er du ved at få hedeslag, men har ingen aircondition? Her er 15 hurtige tricks, der køler dig og hjemmet ned.
Hele artiklen
Opbevaring
Januar – det er tid til at give dit hjem en frisk start
Gør rent i køleskabet, hæng billederne op, og mug ud i de gamle papirbunker. Vi guider til en frisk start på det nye år.
Hele artiklen
Mest læst
En verden af design: 10 utraditionelle hjem fra hele verden
Af Houzz
Livet i en tidligere kirke, missil silo eller et drivhus? Japan, Danmark eller et sted i midten - ikke alle hjem startede som et hus
Hele artiklen
Livsstil
En Verden af Design: 12 inspirerende og anderledes skure i verden
Af Houzz
Tilbygninger fra 11 lande viser, hvordan skure og hytter bruges til alt fra afslapning i en sauna til biavl
Hele artiklen
Dana, the thread is about energy and keeping things cool. What you're talking about takes a lot less energy and is healthier. A lot of it has to do with scale. I do remember goat's milk fondly. At some level we are all cavemen - we crave saturated fats and salt but we don't need much of either. If I had to eat venison to survive I would but I don't. I have thought about this more than once. The way animals are produced is not good for them, the environment or the economy as we are seeing more and more. From a pathology perspective large, concentrated production of anything biological is a bad practice - every year they kill tens of millions of birds/pigs from avian/swine flu. it is only a matter of time before something gets into the mono row crops. People think they have to have meat/milk/eggs and will pay what the producers want. I know I don't.
I had acid reflux and it was getting really bad - stopped dairy - last day I had it. Mildly allergic to eggs and started to get stomach pain from eating meat. My body was telling me something and I listened. I had developed gout/foot pain to from eating foods that were too rich. A timeless lesson right out of the bible. When I get the craving I can use the faux meats from the big Asian groceries. I have served them and been accused of being a hypocrite until I show them the ingredients. And vegan "ice cream" is every bit as good (and bad) as dairy based. Just because it is plant based doesn't make it healthy.
A little of this and that sure but it takes discipline to be healthy - that includes how we design our homes and keep our food cold or choosing food that does not need to be kept as cold. There are many kinds of technology - we tend towards the plug in kind. I'm becoming less confident of this strategy. We have lots of dried grains/beans, nuts, winter squash, canned goods, pasta etc. and a wood stove too. Power goes out for couple days - meh. The chest freezer stays good for longer than that and we don't open the fridge. The big concern of most people is the animal products in the fridge - meat in particular. We took it out of the equation.
Verisoy beef/lamb chunks are my favs. but they are hard to find in the states - large Asian groceries. I have a photo of the package somewhere. And boy are those fun places to shop. Maggi sauce is like vegan au jus (wheat based not soy) and toyomansi - Filipino soy with calamansi (Filipino lemon).
Be true to yourself and best wishes. Keep it cool.
Thanks, dreamdoctor...I appreciate the alternatives you mention. My Sis and I are very open to any changes we might make to move toward actual health!
My pleasure. One of my basic assumptions in life is that the more heavily something is marketed the more profitable it is - animal products (subsidized by the gov using my tax dollars for some reason - right along with healthcare ironically), soda pop, chips, credit cards, gutter toppers, window replacements etc etc. Not broccoli, fruit, plant based milks/proteins etc. Exercise every now and again gets some attention but to join a gym/club mostly. I'm an architect and builder in the field part time - long days but a good balance of mental and physical activity. I always have peanuts/nuts, fruit and water with me so I don't grab garbage at the quik shop or pig out when I get home on carbs or similar.
My blood work is great and I feel good overall most of the time. I'm far from perfect but do make a conscious effort to treat my body well. There are many studies out there in the long term effects of bad diet on health - dementia and Alzheimers being a couple - along with the garden variety of heart disease, diabetes etc. No thanks.
Best wishes on your efforts to live a healthy life. It is part of a healthy future for the whole planet. Truly wealthy people eat healthy food. Wealthy does not necessarily mean having a lot of money in my understanding - those people are often the poorest people I know in what makes a life enjoyable and worth living.