Køkkentrends i 2017: Alt du skal vide om årets tendenser
Hvilken stil slår tonen an, og hvad bliver de hotteste køkkengadgets i 2017? Tre eksperter kommer med kvalificerede bud.
Her op til årsskiftet er der rigeligt med gætterier – kommer der helt nye tendenser på banen, eller holder vi os til de stilarter, vi allerede kender så godt? Vi har konsulteret eksperter fra Ballingslöv, HärjedalsKök og JKE Design for at få en idé om, hvad vi faktisk kan forvente os af køkkenmoden i 2017.
Ola Danielsson, produktchef, Ballingslöv AB: “Den moderne Bistrostil bliver superhot, men i kontrast til den klassiske Bistrostil bliver der tale om en mere moderne indramning af køkkenskabene.”
Nina Scheer Hansen, Digital Manager, JKE Design: “Vi har lagt mærke til, at kontrasterne har sneget sig ind i køkkenet. Træstrukturer kombineres med højskabsvægge og indbyggede reoler – gerne med flere farver i ét design. Kunsten er at sammensætte de forskellige farver og materialer, så de på den ene side skaber dramatiske effekter, men på den anden side giver et helstøbt udtryk.”
Nina Scheer Hansen, Digital Manager, JKE Design: “Vi har lagt mærke til, at kontrasterne har sneget sig ind i køkkenet. Træstrukturer kombineres med højskabsvægge og indbyggede reoler – gerne med flere farver i ét design. Kunsten er at sammensætte de forskellige farver og materialer, så de på den ene side skaber dramatiske effekter, men på den anden side giver et helstøbt udtryk.”
HVAD BLIVER ÅRETS FARVE?
Ola Danielsson: “Forskellige nuancer af grå – vi tror mest på de varmere, grå toner. Mørkebrunt træ er et hit, og på længere sigt ser vi også blåt komme på banen.”
Nina Scheer Hansen: “De mørke farver er kommet for at blive. Både sort og de varme, mørke farver oplever vi en stigende efterspørgelse på..”
Mattias Forsman: “Vi ser flere lyse, rene køkkener og en tydelig trend med grå låger. De iøjnefaldende elementer finder i stedet vej til bordplader og beslag.”
Ola Danielsson: “Forskellige nuancer af grå – vi tror mest på de varmere, grå toner. Mørkebrunt træ er et hit, og på længere sigt ser vi også blåt komme på banen.”
Nina Scheer Hansen: “De mørke farver er kommet for at blive. Både sort og de varme, mørke farver oplever vi en stigende efterspørgelse på..”
Mattias Forsman: “Vi ser flere lyse, rene køkkener og en tydelig trend med grå låger. De iøjnefaldende elementer finder i stedet vej til bordplader og beslag.”
HVILKE KØKKENGADGETS ER IN?
Nina Scheer Hansen: “I 2017 kommer mange køkkener til at være udstyret med køkkenskuffer, som man kan oplade sig iPad direkte fra.”
Mattias Forsman: “Det er meget populært med smarte opbevaringsløsninger, der gør det muligt at optimere alle køkkenets overflader. Mange går også efter en barista-agtig fornemmelse i køkkenet og anskaffer sig en toptunet kaffemaskine, så den perfekte start på dagen altid er sikret. Og så er det blevet mere normalt med åbne hyldesystemer, hvor personligt nips blandes med klassisk køkkengrej.”
Nina Scheer Hansen: “I 2017 kommer mange køkkener til at være udstyret med køkkenskuffer, som man kan oplade sig iPad direkte fra.”
Mattias Forsman: “Det er meget populært med smarte opbevaringsløsninger, der gør det muligt at optimere alle køkkenets overflader. Mange går også efter en barista-agtig fornemmelse i køkkenet og anskaffer sig en toptunet kaffemaskine, så den perfekte start på dagen altid er sikret. Og så er det blevet mere normalt med åbne hyldesystemer, hvor personligt nips blandes med klassisk køkkengrej.”
Ola Danielsson: “Næste år bliver det muligt at koble køkkenapparater til apps på mobilen, så man blandt andet kan tænde og slukke sine elektriske apparater fra telefonen. Det gør jo husholdningsarbejdet både effektivt og praktisk. Også grebfri køkkener og hvidevarer, som åbnes enten manuelt eller elektronisk, kommer vi til at se meget af.”
HVAD BLIVER DE HIPPESTE MATERIALER?
Ola Danielsson: “Vi oplever i stigende grad, at ægte træfiner eller massivt træ bliver kombineret med stenmaterialer. Træet kan være enten malet, naturligt, bejdset og hvidpigmenteret.
Ola Danielsson: “Vi oplever i stigende grad, at ægte træfiner eller massivt træ bliver kombineret med stenmaterialer. Træet kan være enten malet, naturligt, bejdset og hvidpigmenteret.
Mattias Forsman: “Mange vælger håndtag i messing og læder, kitch glasknob og vandhaner i messing. Stænkplader bliver oftere erstattet af fliser, og vores bedstsælgende panel i øjeblikket er faktisk af beton – alt sammen inspireret af den rå, nedtonede atmosfære, vi kender fra restaurantkøkkener.”
Nina Scheer Hansen: “Kunderne efterspørger især træ, men også naturmaterialer som marmor og metaller – men helst i nyfortolkede former og kombinationer.”
Nina Scheer Hansen: “Kunderne efterspørger især træ, men også naturmaterialer som marmor og metaller – men helst i nyfortolkede former og kombinationer.”
HVORDAN SKAL KØKKENET UDFORMES I 2017?
Nina Scheer Hansen: “Højskabsvæj, der går helt på til loftet, kombineret med underskabe og eventuelt en køkkenø. Det må gerne matches med overskabe, hylder og reoler, gerne uden symmetri.”
Nina Scheer Hansen: “Højskabsvæj, der går helt på til loftet, kombineret med underskabe og eventuelt en køkkenø. Det må gerne matches med overskabe, hylder og reoler, gerne uden symmetri.”
Mattias Forsman: “Det er dejligt at lave mad i socialt samvær, og derfor skal køkkenet udformes som et naturligt mødested. Normalt er køkkeners planløsninger allerede gode fra begyndelsen, og hvis man så lige topper med en smart opbevaringsløsning, bliver det endnu lettere at arbejde og socialisere samtidig.”
Ola Danielsson: “Køkkenet udsmykkes med flere detaljer som reoler og små borde –møbler der får rummet til at virke integreret i hjemmets øvrige stil og værelser.”
Ola Danielsson: “Køkkenet udsmykkes med flere detaljer som reoler og små borde –møbler der får rummet til at virke integreret i hjemmets øvrige stil og værelser.”
Härjedalskök Syrén hörnskåp
HVILKEN TYPE OPBEVARING ER POPULÆR?
Mattias Forsman: “Man skal have glatte og ergonomiske opbevaringssystemer med masser af smarte skuffer frem for stive hylder bag lukkede låger. Selvfølgelig afspejles vores stigende krav til bæredygtighed også hos køkkenproducenterne, som tænker i mere og mere miljøvenlige baner. Derfor satses der stærkt på funktionelle skuffer og udtrækssystemer, der passer til eksisterende planløsninger, så kunderne ikke behøver udskifte mere end højst nødvendigt for at få en stilfuld og moderne køkkenløsning.”
Mattias Forsman: “Man skal have glatte og ergonomiske opbevaringssystemer med masser af smarte skuffer frem for stive hylder bag lukkede låger. Selvfølgelig afspejles vores stigende krav til bæredygtighed også hos køkkenproducenterne, som tænker i mere og mere miljøvenlige baner. Derfor satses der stærkt på funktionelle skuffer og udtrækssystemer, der passer til eksisterende planløsninger, så kunderne ikke behøver udskifte mere end højst nødvendigt for at få en stilfuld og moderne køkkenløsning.”
Nina Scheer Hansen: “Man skal udnytte hele køkkenet til opbevaring. Vi synes blandt andet, det er smart med opbevaring i soklerne, udnyttelse af hjørner med hjørneskuffer og opbevaring i to lag. Endelig bør man have en køkkenbænk med plads til opbevaring. Den lægger samtidig op til selskabelighed og et godt køkkenliv.”
Ola Danielsson: “Skuffer i underskabene kan man aldrig få for mange af. Også smarte hjørneskuffer er en populær løsning.”
Ola Danielsson: “Skuffer i underskabene kan man aldrig få for mange af. Også smarte hjørneskuffer er en populær løsning.”
Mattias Forsman, marketingchef, HärjedalsKök:
“Trenden med det industrielle og skrabede look holder helt klart ved, men også retro-stilen stiger i graderne.”