Kommentarer
Så let er det: Dyrk smagfulde spirer og mikrogrønt i køkkenet
Mikrogrønt og små spirer kan gøre dig selvforsynende med velsmagende kimplanter og sprødt drys til maden.
Helle Sindal
23. oktober 2017
Journalist. Skriver om bl.a. bolig og haver. Står bag havepodcasten Lad det gro: https://m.soundcloud.com/user-260125394
Journalist. Skriver om bl.a. bolig og haver. Står bag havepodcasten Lad det gro:... Mere
I din indendørs ‘køkkenhave’ er det en smal sag at få frø til at vokse hele året rundt, og du slipper for at få jord under neglene for at få høsten i hus. Her er en begynderguide til de to dyrkningsformer.
Mikrogrønt er små planter, som man høster meget tidligt – typisk på kimbladstadiet ligesom karse. Kimblade er det allerførste sæt blade, planten udvikler.
Mikrogrønt vokser på et underlag, f.eks. vat eller små hampemåtter. Når bladene og de små stængler er spiseklar, klipper man dem af.
Foto: Tiny Gardens
Mikrogrønt vokser på et underlag, f.eks. vat eller små hampemåtter. Når bladene og de små stængler er spiseklar, klipper man dem af.
Foto: Tiny Gardens
Noget for enhver smag
Skal dine spirer og mikrogrønt have en mild smag eller ruske lidt i dine smagsløg? Der er rige valgmuligheder: fra mizuna med mild pebersmag og bukkehorn med et strejf af karry til mere markant radise-smag og sennepspirer med skarp dijon-smag. Mikrogrønt og spirer kan bl.a. bruges i salater og sandwich og i kolde og varme retter. Du kan også putte dem i smoothies og friskpresset juice.
Foto: Tiny Gardens
Skal dine spirer og mikrogrønt have en mild smag eller ruske lidt i dine smagsløg? Der er rige valgmuligheder: fra mizuna med mild pebersmag og bukkehorn med et strejf af karry til mere markant radise-smag og sennepspirer med skarp dijon-smag. Mikrogrønt og spirer kan bl.a. bruges i salater og sandwich og i kolde og varme retter. Du kan også putte dem i smoothies og friskpresset juice.
Foto: Tiny Gardens
Klar til høst efter 1-2 uger
De hurtigste mikrogrønt-varianter er rucola og karse, som er klar til høst efter 5-6 dage. For de fleste frø tager det omkring en uge, før de er klar til høst. De langsomste er basilikum (billedet), bukkehorn, solsikke og ært – her skal du regne med, at der går 10-14 dage, før de er spiseklar.
Du skal bruge fire ting for at komme i gang med at dyrke mikrogrønt:
1. Frø - kan købes i små og store portioner. Start eventuelt med en lille pose og køb større portioner, når du har smagt dig frem til dine favoritter. Der skal bruges mange frø til mikrogrønt.
2. Et underlag, som frøene kan hente vand i. Du kan for eksempel bruge vatrondeller eller hampmåtter. Nogle frø skal ligge i blød i vand i 8-12 timer, inden du sår dem. Andre kan sås direkte fra frøposen.
3. Vand - brug eventuelt en forstøver. Vand dit mikrogrønt hver dag, så frøene ikke tørrer ud. Men vand ikke for meget. Frøene kan mugne, hvis de står og sopper i vand.
4. En beholder til at så i. Vælg en beholder, der kan tåle vand og er egnet til fødevarer. Brug en beholder med lav kant til mikrogrønt - så er det let at klippe de spiseklare spirer af.
Sørg for at så mikrogrønt løbende, hvis du hele tiden vil have friske forsyninger.
Om vinteren må dit mikro-gartneri gerne stå et sted med meget dagslys, men i sommerhalvåret skal du skåne det for direkte sollys, der hurtigt kan udtørre de små planter.
Skal du være væk i nogle dage, kan du stille dit mikrogrønt i køleskabet. Så standser du væksten og undgår, at de små planter tørrer ud.
Foto: Tiny Gardens
De hurtigste mikrogrønt-varianter er rucola og karse, som er klar til høst efter 5-6 dage. For de fleste frø tager det omkring en uge, før de er klar til høst. De langsomste er basilikum (billedet), bukkehorn, solsikke og ært – her skal du regne med, at der går 10-14 dage, før de er spiseklar.
Du skal bruge fire ting for at komme i gang med at dyrke mikrogrønt:
1. Frø - kan købes i små og store portioner. Start eventuelt med en lille pose og køb større portioner, når du har smagt dig frem til dine favoritter. Der skal bruges mange frø til mikrogrønt.
2. Et underlag, som frøene kan hente vand i. Du kan for eksempel bruge vatrondeller eller hampmåtter. Nogle frø skal ligge i blød i vand i 8-12 timer, inden du sår dem. Andre kan sås direkte fra frøposen.
3. Vand - brug eventuelt en forstøver. Vand dit mikrogrønt hver dag, så frøene ikke tørrer ud. Men vand ikke for meget. Frøene kan mugne, hvis de står og sopper i vand.
4. En beholder til at så i. Vælg en beholder, der kan tåle vand og er egnet til fødevarer. Brug en beholder med lav kant til mikrogrønt - så er det let at klippe de spiseklare spirer af.
Sørg for at så mikrogrønt løbende, hvis du hele tiden vil have friske forsyninger.
Om vinteren må dit mikro-gartneri gerne stå et sted med meget dagslys, men i sommerhalvåret skal du skåne det for direkte sollys, der hurtigt kan udtørre de små planter.
Skal du være væk i nogle dage, kan du stille dit mikrogrønt i køleskabet. Så standser du væksten og undgår, at de små planter tørrer ud.
Foto: Tiny Gardens
Med indbygget vandtank
Det danske firma Tiny Gardens sælger økologiske frø, hampemåtter og andet grej til hjemmedyrkning af mikrogrønt. Man kan sågar abonnere på frø, så man er sikret friske forsyninger.
Nyt i webshoppen er en silikonebakke med et lille vandreservoir, der sørger for den rette vanding af frø og spirer.
Hampemåtten i bakken fungerer som væge og suger vandet op, og ved almindelig stuetemperatur holder vandbeholdningen i mindst 2 dage.
Foto: Tiny Gardens
Læs også: Sådan undgår du, de friske krydderurter dør i køkkenet
Det danske firma Tiny Gardens sælger økologiske frø, hampemåtter og andet grej til hjemmedyrkning af mikrogrønt. Man kan sågar abonnere på frø, så man er sikret friske forsyninger.
Nyt i webshoppen er en silikonebakke med et lille vandreservoir, der sørger for den rette vanding af frø og spirer.
Hampemåtten i bakken fungerer som væge og suger vandet op, og ved almindelig stuetemperatur holder vandbeholdningen i mindst 2 dage.
Foto: Tiny Gardens
Læs også: Sådan undgår du, de friske krydderurter dør i køkkenet
Nysået
Broccolifrøene her er netop blevet sået på hampemåtten. Efter 5-8 dage med regelmæssig vanding kan man høste ‘broccoli-karse’ med smag hen ad frisk icebergsalat.
Broccolifrøene her er netop blevet sået på hampemåtten. Efter 5-8 dage med regelmæssig vanding kan man høste ‘broccoli-karse’ med smag hen ad frisk icebergsalat.
Høstmoden
Radise-spirer er klar til høst efter en uges tid. Mikroplanterne har flotte røde stængler og smager som almindelige radiser.
Mikrogrønt smager bedst, når kimbladene netop har foldet sig ud. Spis dem i løbet af en uges tid, inden de udvikler blivende blade.
Foto: Tiny Gardens
Radise-spirer er klar til høst efter en uges tid. Mikroplanterne har flotte røde stængler og smager som almindelige radiser.
Mikrogrønt smager bedst, når kimbladene netop har foldet sig ud. Spis dem i løbet af en uges tid, inden de udvikler blivende blade.
Foto: Tiny Gardens
Genbrugsærter
Mikrogrønt er en engangsfornøjelse. Spirerne gror ikke op igen, når du har klippet dem af. Eneste undtagelse er ærter, der godt kan skyde igen 2-3 gange, hvis du klipper den af 3-4 cm over frøet.
Ærter kan også dyrkes til spirer, der smager af friske ærter.
Se også: Krydderurter - her er 7 klassikere og 3 jokere, du skal kende
Mikrogrønt er en engangsfornøjelse. Spirerne gror ikke op igen, når du har klippet dem af. Eneste undtagelse er ærter, der godt kan skyde igen 2-3 gange, hvis du klipper den af 3-4 cm over frøet.
Ærter kan også dyrkes til spirer, der smager af friske ærter.
Se også: Krydderurter - her er 7 klassikere og 3 jokere, du skal kende
Sådan dyrker du spirer
I modsætning til mikrogrønt kræver spiredyrkning ikke underlag, men blot en egnet beholder, som kan tåle fugt.
Du starter spiringen ved at lægge frøene i blød i vand i op til 12 timer. Derefter hælder du dem op i spirebeholderen og skyller dem med friskt vand.
Spirer trives bedst i let skygge - der skal hverken være helt mørkt eller bagende sol. Stil dem for eksempel på køkkenbordet nær vasken. Så er det let at klare - og huske - de daglige skylninger.
Spirer skal være en smule fugtige hele tiden. Det klarer du med to daglige skylninger med vand.
Nogle spirer er spiseklar, når de får en lille hvid hale. Det gælder bl.a. linser, kikærter og korn. Andre dyrkes, til de får kimblade.
Når spirerne har fået den ønskede størrelse, kan du rense dem med vand, og så er de klar til brug i lune og kolde retter.
I modsætning til mikrogrønt kræver spiredyrkning ikke underlag, men blot en egnet beholder, som kan tåle fugt.
Du starter spiringen ved at lægge frøene i blød i vand i op til 12 timer. Derefter hælder du dem op i spirebeholderen og skyller dem med friskt vand.
Spirer trives bedst i let skygge - der skal hverken være helt mørkt eller bagende sol. Stil dem for eksempel på køkkenbordet nær vasken. Så er det let at klare - og huske - de daglige skylninger.
Spirer skal være en smule fugtige hele tiden. Det klarer du med to daglige skylninger med vand.
Nogle spirer er spiseklar, når de får en lille hvid hale. Det gælder bl.a. linser, kikærter og korn. Andre dyrkes, til de får kimblade.
Når spirerne har fået den ønskede størrelse, kan du rense dem med vand, og så er de klar til brug i lune og kolde retter.
Det tager cirka 8 dage at forvandle solsikkefrø til spiseklare spirer.
Bak op om dine spirer
Du kan få mange forskellige bakker til at dyrke spirer i. Bakkerne sikrer luft omkring spirerne og forhindrer, at de ligger og sopper i vand.
Nogle spirebakker kan stables i flere etager, så du have gang i flere forskellige hold spirer.
Du kan sågar få elektriske spireanlæg, der skyller og renser spirer automatisk.
SpirePerle spirebakken på billedet har todelt rum og koster 115 kroner hos Friske Spirer. Friske Spirer sælger bl.a. økologiske frø, spireglas og spirekits med alt det nødvendige grej, du skal bruge for at komme i gang med at dyrke spirer.
Du kan få mange forskellige bakker til at dyrke spirer i. Bakkerne sikrer luft omkring spirerne og forhindrer, at de ligger og sopper i vand.
Nogle spirebakker kan stables i flere etager, så du have gang i flere forskellige hold spirer.
Du kan sågar få elektriske spireanlæg, der skyller og renser spirer automatisk.
SpirePerle spirebakken på billedet har todelt rum og koster 115 kroner hos Friske Spirer. Friske Spirer sælger bl.a. økologiske frø, spireglas og spirekits med alt det nødvendige grej, du skal bruge for at komme i gang med at dyrke spirer.
Se, hvordan du kan dyrke kløverspirer og mange andre spirer her.
Økologiske chiaspirer dyrket fra frø til spirer på 7 dage.
Husk at tjekke, om frøene til dine spirer er testet for listeria, E. coli-bakterier og salmonella.
Læs også: Dyrk spiselige planter i vindueskarmen
Husk at tjekke, om frøene til dine spirer er testet for listeria, E. coli-bakterier og salmonella.
Læs også: Dyrk spiselige planter i vindueskarmen
Med eget lysanlæg
Ikea dyrker også den mikrogrønne trend og sælger spirekasser, frø og andet grej til indendørs køkkenhaver. Spirekassen Växer har indbygget led-lys, så man kan få små planter til at gro i sparsomt dagslys.
Ikea dyrker også den mikrogrønne trend og sælger spirekasser, frø og andet grej til indendørs køkkenhaver. Spirekassen Växer har indbygget led-lys, så man kan få små planter til at gro i sparsomt dagslys.
Relaterede artikler
Mest læst
Glem de kedelige stænkplader – her er 21 lækre alternativer
Væggen bag køkkenbordet slår tonen an for hele rummet – her får du både vedligeholdelses- og budgetvenlige varianter.
Hele artiklen
Mest læst
Houzz Tips: Sådan vælger du det perfekte gulv til køkkenet
Gulvbelægning er et centralt element i køkkenet, og det er være svært at vælge mellem de mange muligheder. Lad eksperterne rådgive dig her.
Hele artiklen
Indretning & dekoration
Køkkendesigneren: 3 ting du skal vide om snedkerkøkkener
Af Helle Sindal
Åh, et snedkerkøkken... det emmer af gedigen kvalitet og smukke specialløsninger. Men der er noget, du skal overveje...
Hele artiklen
Køkken
Spørg en ekspert: Sådan får du dit parallel-køkken til at fungere bedre
Af lwkkitchens
Får du ikke det optimale ud af dit parallel-køkken, og har du brug et par gode råd? Vores køkkenekspert leder dig på rette vej.
Hele artiklen
Opbevaring
Eksperternes bedste råd: Køkkenopbevaring på stramt budget
Opbevaring er altafgørende, særligt i køkkenet. Men hvilken type af opbevaring er billigst og bedst?
Hele artiklen
Tips fra eksperter
5 gode grundregler: Sådan bliver køkkenindretningen en succes
Af Helle Sindal
Få indretningsarkitektens 5 tips til, hvordan du kan forene dine drømme og virkeligheden, når køkkenet skal indrettes.
Hele artiklen
Badeværelse
Trendy metrofliser – perfekte til både køkkenet og badeværelset
Af A
De klassiske hvide fliser er populære i både køkkener og badeværelser – her er 15 inspirerende varianter!
Hele artiklen
Stue
Køkken-alrum forvandlet: Rå murstensvæg og rene linjer i Horsens
Indretningsarkitekten havde længe drømt om en newyorkervæg – drømmen blev til virkelighed i selskab med et hvidt køkken.
Hele artiklen
Køkken
34 køkkener med utrolige udsigter – hvilket er din favorit?
Det må være en af livets største luksusser at kunne nyde synet af hav eller skov, mens man står og laver mad.
Hele artiklen
Mest læst
Sådan undgår du, at de friske krydderurter dør i køkkenet
Hvilke typer skal helst stå i sollys? Hvor meget skal de vandes? Og er dem fra supermarkedet gode nok? Svarene kommer her...
Hele artiklen