Tips fra eksperter
Tag klimakampen op i køkkenet: Så nemt kan du gøre en forskel!
Det kræver faktisk ikke ret meget at gøre dit køkken mere klima- og miljøvenligt. Her er 7 overskuelige tips!
Vi får tudet ørerne fulde i medierne om, hvordan vi skal værne om vores klima og miljø, hvis de kommende generationer også skal kunne eksistere på denne jord. Det kan til tider virke abstrakt og meget fjernt, og måske har du også svært ved at se, hvordan du reelt kan gøre en forskel. Men mange bække små. Derfor giver vi dig en nem guide med helt konkrete tips til, hvordan du bliver en klimakæmper i det private - nærmere bestemt i dit køkken.
I det hele taget kan du også tænke i brugte materialer. Der er ikke nogen, der siger, at man ikke kan shine et par gamle køkkenlåger eller skabe op med lidt maling eller genanvendte fliser til bagbeklædning i køkkenet. Du kan finde masser af køkkenmaterialer brugt på Den Blå Avis.
Læs også: Giv dit moderne køkken sjæl med genbrugte vintagedetaljer
Læs også: Giv dit moderne køkken sjæl med genbrugte vintagedetaljer
2. Sig farvel til plastik
Det er blevet svært at ignorere, hvor stor en påvirkning plastik har på miljøet. Ét er, hvordan plastik i dag flyder rundt og truer dyrearter og havmiljøet i verdenhavene, noget andet er, at plastik langt fra er klimavenligt at producere og er svært at nedbryde. Bare en enkelt plastikflaske kan være mere end 500 år om at nedbryde sig selv. Derfor kan du i det daglige prøve at fravælge visse plastikløsninger. Især engangsplastik er er en klimasynder. Prøv derfor at undgå at købe plastikbestik, sugerør og undgå fødevarer med meget plastikemballage. Enkelte supermarkeder tillader endda også, at man selv kommer ned med glas og bøtter og forsyner sig med tørvarer som ris, mel og krydderier.
Læs også: Sådan forholder du dig til plastik-interiør i disse klimatider
Det er blevet svært at ignorere, hvor stor en påvirkning plastik har på miljøet. Ét er, hvordan plastik i dag flyder rundt og truer dyrearter og havmiljøet i verdenhavene, noget andet er, at plastik langt fra er klimavenligt at producere og er svært at nedbryde. Bare en enkelt plastikflaske kan være mere end 500 år om at nedbryde sig selv. Derfor kan du i det daglige prøve at fravælge visse plastikløsninger. Især engangsplastik er er en klimasynder. Prøv derfor at undgå at købe plastikbestik, sugerør og undgå fødevarer med meget plastikemballage. Enkelte supermarkeder tillader endda også, at man selv kommer ned med glas og bøtter og forsyner sig med tørvarer som ris, mel og krydderier.
Læs også: Sådan forholder du dig til plastik-interiør i disse klimatider
3. Vælg energimærkede hvidevarer
Gamle hvidevarer sluger masser af strøm. Derfor kan du med god grund, når de står af, skifte dem ud med nogle energieffektive af slagsen. Hold øje med energimærket, når du skal finde nye hvidevarer. Det går fra A til G, hvor A er den mest energivenlige. Du kan også tjekke Elpris.dk, der hjælper dig til at finde klimavenlige elektronik, der for eksempel reducerer CO2-udledningen.
Gamle hvidevarer sluger masser af strøm. Derfor kan du med god grund, når de står af, skifte dem ud med nogle energieffektive af slagsen. Hold øje med energimærket, når du skal finde nye hvidevarer. Det går fra A til G, hvor A er den mest energivenlige. Du kan også tjekke Elpris.dk, der hjælper dig til at finde klimavenlige elektronik, der for eksempel reducerer CO2-udledningen.
4. Stop madspild!
Hver dag bliver der smidt betydelige mængder mad ud i de danske husholdninger. Udenlandske undersøgelser peger på, at omkring halvdelen af den mad, der ryger i skraldespanden, kunne være spist. Spild af mad har store miljø- og klimamæssige konsekvenser, for madspild handler ikke kun om, hvad der går til spilde i husholdningerne men også hele processen fra produktion til salg, dvs. under dyrkning, produktion, transport, håndtering og indpakning.
Læs også: Verdens design: Sjove og nye måder at opbevare mad miljøvenligt
Hver dag bliver der smidt betydelige mængder mad ud i de danske husholdninger. Udenlandske undersøgelser peger på, at omkring halvdelen af den mad, der ryger i skraldespanden, kunne være spist. Spild af mad har store miljø- og klimamæssige konsekvenser, for madspild handler ikke kun om, hvad der går til spilde i husholdningerne men også hele processen fra produktion til salg, dvs. under dyrkning, produktion, transport, håndtering og indpakning.
Læs også: Verdens design: Sjove og nye måder at opbevare mad miljøvenligt
I din private husholdning kan du gøre dit for at bekæmpe madspild:
Se fleregode råd på Fødevarestyelsens hjemmeside
- Planlæg dine madindkøb, og køb kun den mad, der er behov for.
- Spis lokale produkter, så skal de ikke holde sig længe under transport.
- Bliv bedre til at bruge rester i nye retter, men hold stadig øje med holdbarheden.
- Opbevar maden ved den rigtige temperatur, så du smider mindre mad, der er blevet dårlig, ud.
- Køl madrester, der skal gemmes, hurtigt ned, eller frys dem evt. i småpakker.
Se fleregode råd på Fødevarestyelsens hjemmeside
TIP!
Københavns Kommune og andre af landets kommuner har uddelt grønne bioskraldespande til alle borgere, så man ved at samle gammelt madaffald bidrager til produktionen af biogas, hvor restproduktet bliver brugt til gødning på marker. Bor man ikke i en kommune, der sorterer køkkenaffald, kan man sagtens give en hånd til klimaet og lave sin egen kompostbunke, der kan blive til nærende gødning i haven, hvis man har sådan en.
Københavns Kommune og andre af landets kommuner har uddelt grønne bioskraldespande til alle borgere, så man ved at samle gammelt madaffald bidrager til produktionen af biogas, hvor restproduktet bliver brugt til gødning på marker. Bor man ikke i en kommune, der sorterer køkkenaffald, kan man sagtens give en hånd til klimaet og lave sin egen kompostbunke, der kan blive til nærende gødning i haven, hvis man har sådan en.
5. Køb kun det, du virkelig har brug for
Udbud og efterspørgsel - sådan er det med de fleste produkter. Det handler derfor om at minimere sit forbrug, så der ikke bruges unødig CO2 på at producere fx køkkenmaskiner, der blot ender med at samle støv i køkkenskabet. Køb derfor kun de køkkenting, du virkelig har brug for, eller kig alternativt efter dem brugt på nettet.
Udbud og efterspørgsel - sådan er det med de fleste produkter. Det handler derfor om at minimere sit forbrug, så der ikke bruges unødig CO2 på at producere fx køkkenmaskiner, der blot ender med at samle støv i køkkenskabet. Køb derfor kun de køkkenting, du virkelig har brug for, eller kig alternativt efter dem brugt på nettet.
6. Gør køkkenrengøringen grønnere
I virkeligheden har du slet ikke brug for alle de skrappe rengøringsprodukter, der fylder hylderne i supermarkederne, og som belaster klimaet. Du kan sagtens nøjes med citron, natron, eddike og lignende. Natron er fx effektiv til rens af fliser, ovne, bestik og langt sundere end kemiske midler. Og rækker du hånden hen til frugtskålen kan du nuppe en citron, der er effektiv mod rust, fedt og lugtgener. Hvis du stadig er mere til supermarkedets rengøringsmidler, så gå efter de økologiske og certificerede som Svanemærket eller Blomsten, som er din garanti for, at der er taget hensyn til miljøet.
Tjek Forbrugerrådet Tænks mærke-guide her.
I virkeligheden har du slet ikke brug for alle de skrappe rengøringsprodukter, der fylder hylderne i supermarkederne, og som belaster klimaet. Du kan sagtens nøjes med citron, natron, eddike og lignende. Natron er fx effektiv til rens af fliser, ovne, bestik og langt sundere end kemiske midler. Og rækker du hånden hen til frugtskålen kan du nuppe en citron, der er effektiv mod rust, fedt og lugtgener. Hvis du stadig er mere til supermarkedets rengøringsmidler, så gå efter de økologiske og certificerede som Svanemærket eller Blomsten, som er din garanti for, at der er taget hensyn til miljøet.
Tjek Forbrugerrådet Tænks mærke-guide her.
7. Spar på energi under madlavning
Du kan også tage klimakampen op i det daglige, når du laver mad og prøve at reducere dit energiforbrug:
Læs også: 12 tips til besparelser hjemme hos dig
Du kan også tage klimakampen op i det daglige, når du laver mad og prøve at reducere dit energiforbrug:
- Tænk over, hvilket blus du bruger på komfuret, da et for stort blus til en lille gryde giver et vist energispild.
- Overvej, om det er nødvendigt at tænde ovnen for at varme 4 burgerboller, eller om du kan bruge brødristeren, som kræver mindre energi at varme op, i stedet for.
- Undgå at lade køleskabsdøren eller fryseren stå åben for længe.
Læs også: 12 tips til besparelser hjemme hos dig
Hvis du skal have nyt køkken, kan du ligeså godt fra begyndelsen tænke klima, miljø og bæredygtighed ind i de valg du træffer i forhold til materialer. Det kunne eksempelvis være materialer som bæredygtigt bambus, der udgør facaderne i dette køkken, genanvendelig gummi og FSC-certificeret træ. Mange køkkenfirmaer har specialiseret sig i at skabe klimavenlige køkkener, der kan være en god investering for miljøet i det lange løb.