Indretning & dekoration
Houzz Tips: 10 bud til vinkælderen i hjemmet
Find frem til din drømme vinkælder med den rigtige temperatur, mørke, luftfugtigheden og flasker der ligger ned.
Med mindre man kommer fra Sydeuropa, har vin altid været forbundet med en hvis prestige, og et tegn på god smag. Denne prestige og gourmet følelse, er ikke et nyt fænomen. Ser vi tilbage til Napoleon, var han, bl.a. takket være hans position, en gourmant. Uanset hvor han var, i krig eller på slottet, ville han altid have sin elskede Gevrey-Chambertin med sig. Efter Englændernes udsagn, skulle det netop være for meget af denne, der fik Napoleon til at falde ned af hesten, og senere tabe slaget i Waterloo - men det er en anden historie.
Det er derved påvist, at vin er verdens fineste drik - så det medfører et hvis ansvar for forbrugerne. Med tiden er vin blevet lige så meget status som nydelse, og der bliver derfor i dag udviklet fine løsninger for hvordan man opbevarer og ikke mindst viser sin vin frem.
Nogle grundregler for opbevaring af vin; temperaturen skal være stabil (aldrig højere end 18 grader), det skal være mørkt (hele tiden, lys og især neonlysødelægger specielt hvidvin), fugtigt (ca. min 70% luftfugtighed) og så skal flasken ligge ned (så undgår man at der går prop i flasken). Med disse ting imente, kommer her en lille gennemgang af vinkælderen i hjemmet.
Det er derved påvist, at vin er verdens fineste drik - så det medfører et hvis ansvar for forbrugerne. Med tiden er vin blevet lige så meget status som nydelse, og der bliver derfor i dag udviklet fine løsninger for hvordan man opbevarer og ikke mindst viser sin vin frem.
Nogle grundregler for opbevaring af vin; temperaturen skal være stabil (aldrig højere end 18 grader), det skal være mørkt (hele tiden, lys og især neonlysødelægger specielt hvidvin), fugtigt (ca. min 70% luftfugtighed) og så skal flasken ligge ned (så undgår man at der går prop i flasken). Med disse ting imente, kommer her en lille gennemgang af vinkælderen i hjemmet.
Vinkælderen er nu ikke længere bare en kælder, vinen skal vises frem - og det er da også til at forstå, for det ser godt ud. I denne meget moderne og meget arkitektoniske version, er vinkælderen blevet en smuk forlængelse af køkkenet - ikke anbefalet hvis man har små børn, med alt det glas. Der er dog bare et stort problem, lige så flot det er, lige så lidt opfylder det kriterierne for en god og fornuftig vinkælder. Skabet er helt sikkert tempereret, men så stopper det der. Vinen ligger fremme i lyset, hvis det er rigtig uheldigt, skinner solen også direkte ind. Men hvad er løsningen så?
Vinkøleskabet
Det er selvsagt, at pladsen til at have en decideret vinkælder betyder en del, men ligeledes spørgsmålet om ens interesse er så stor for vin, at man vil ofre et helt rum på en vinkælder - fremfor måske en sauna. Har man ikke pladsen til en vinkælder, er vinkøleskabene en fin løsning. Idag er disse køleskabe meget udviklede, de kan styre fugtighed, have forskellige temperatur zoner. Vinkøleskabene opfylder automatisk de fleste kriterier, man skal dog huske at glasset skal være ret mørkt. De er idag også meget pæne og enkle i designet, og kan fint passe ind i de fleste designede køkkener, uden at de tager alt opmærksomheden.
Det er selvsagt, at pladsen til at have en decideret vinkælder betyder en del, men ligeledes spørgsmålet om ens interesse er så stor for vin, at man vil ofre et helt rum på en vinkælder - fremfor måske en sauna. Har man ikke pladsen til en vinkælder, er vinkøleskabene en fin løsning. Idag er disse køleskabe meget udviklede, de kan styre fugtighed, have forskellige temperatur zoner. Vinkøleskabene opfylder automatisk de fleste kriterier, man skal dog huske at glasset skal være ret mørkt. De er idag også meget pæne og enkle i designet, og kan fint passe ind i de fleste designede køkkener, uden at de tager alt opmærksomheden.
Til den ambitiøse vinforbruger, der ikke har en kælder, findes der monster udgaver af vinkøleskaberne - nærmest som man kender dem fra restauranterne. Det er ikke så underspillet en løsning, men problemet bliver løst. Har man ikke muligheden for at have fire gulv til loft vinkøleskaber i sit hjem, kan man nøjes med at have et, eller leje et lager, alternativt spørge en ven med en kælder om hjælp.
Pilare Tabletop Wine Rack, Nickel, Bottle
Til dagligdagen
Det store spørgsmål er så, hvad skal vi med vinreoler i køkkenet - skal de bare smides ud? Vinreoler er perfekte til hvad jeg vil kalde dagligdags brug. De skal ikke opbevare vin i flere år, og det er ikke nødvendigvis de bedste vin man har der - og de kan som regel opbevare op til ca. 12 flasker. Dog må man overveje hvor man stiller den, kan man undgå direkte sollys er det rigtig godt. Med de overvejelser, er vinreolen meget sjov, da den kan være med til at præge ens køkken med et personligt præg.
Det store spørgsmål er så, hvad skal vi med vinreoler i køkkenet - skal de bare smides ud? Vinreoler er perfekte til hvad jeg vil kalde dagligdags brug. De skal ikke opbevare vin i flere år, og det er ikke nødvendigvis de bedste vin man har der - og de kan som regel opbevare op til ca. 12 flasker. Dog må man overveje hvor man stiller den, kan man undgå direkte sollys er det rigtig godt. Med de overvejelser, er vinreolen meget sjov, da den kan være med til at præge ens køkken med et personligt præg.
Det her er en klassisk vinkælder, man kan ligefrem mærke de moustache klædte 50-60 årige mænd, gå rundt og snakke om deres vin de har købt på en eller anden vintur for 10 år siden med deres nabo. Hvis vi kort ser bort fra stilen, opfylder den et vigtigt behov, der er mørkt og så kan vi håbe på at det er tempereret, og flaskerne ligger ned. Det er klart at den her stil, som med lethed kunne være bygget ind i hvilken som helst kælder - tiltrækker typen med en klassisk forestilling om hvad en vinkælder er. Der er træ, noget sten og noget dæmpet lys i form af et “kunstigt” elektrisk stearinlys. Denne stil har sin charme, og det som sagt tidligere, en romantisk souvenir fra de utallige gange man selv har stået i en kælder på sine vinture.
Vin Wooden Wine Rack
Den her vinreol som er inspireret af “Le Pupitre”, som bruges i champagne til “remuage”, som er den proces hvor champagne flaskerne bliver drejet med bunden i vejret, indtil at bundfaldet fra gæringsprocessen er faldet ned i toppen af flasken. Den ser rigtig godt ud og som samtaleemne byder den på langt mere end de to andre. Men der er et problem, er man til fx øko, biodynamiske eller naturvine, vil man ofte finde bundfald i disse. Så når flasken har stået i den her, er bundfaldet kommet ned i toppen af flasken. Når man så vil have et glas, tager man flasken ud, vender den om, og så blander bundfaldet sig med vin - og man må vente en halvtime til en time før den er klar til at drikke. Så det er ikke en “quick glas of wine” løsning.
En vinkælder er også et spørgsmål om plads, og den anden ekstrem er, fremfor den hyggelige hule i kælderen, den pompøse, storladede chateux følelse.
Cioso 8-Bottle Wall-Mount Wine Rack
Der findes nogle muligheder for vinreolen, stående på bordet, hængende på væggen og stående på gulvet. Der må ens køkkenindretning og plads være meget til at bestemme, hvilken løsning man vil have. Disse første to er enkle og ligetil i designet, og især den første vil kunne passe ind i de fleste køkkener.
Wine Storage Cabinet (Item Ships In Two Cartons)
Til slut, hvis man er endeløs romantiker omkring “drinks cabinets”, engelsk storhedstid og så videre. Så kan man anskaffe sig sådan et møbel, hvor alt så at sige er inkorporeret. Der findes, som man kan se, mange muligheder, så længe man overvejer de fire opstillede kriterier og ser disse i lyset af om det er langtidsopbevaring eller hverdagsvin - findes der en stil og en løsning for alle personligheder.
FORTÆL OS
Har du vinkælder, eller idéer til
hvordan man skaber en?
Skriv i kommentar feltet under
FORTÆL OS
Har du vinkælder, eller idéer til
hvordan man skaber en?
Skriv i kommentar feltet under