Nyt køkken i 2020? Her er de største trends og tendenser
3 eksperter giver her deres bud på de vigtigste køkkentendenser for begyndelsen af det nye årti.
![](https://st.hzcdn.com/simgs/d873bfc9090c4d14_0-8416/_.jpg)
Helle Sindal
31. december 2019
Journalist. Skriver om bl.a. bolig og haver. Står bag havepodcasten Lad det gro: https://m.soundcloud.com/user-260125394
Journalist. Skriver om bl.a. bolig og haver. Står bag havepodcasten Lad det gro:... Mere
Bæredygtigt. Personligt. Naturligt. Ærligt.
Fire ord, som afspejler nogle af tidens tendenser, og som køkkenfirmaer oversætter til skabe, skuffer, bordplader og greb. Vi har talt med tre eksperter fra henholdsvis Svane Køkkenet, Multiform og Kvik. Læs med, og bliv klogere på, hvordan de nye køkkener skal se ud – ikke bare i 2020, men et godt stykke ind i fremtiden. For holdbarhed er også hot!
Fire ord, som afspejler nogle af tidens tendenser, og som køkkenfirmaer oversætter til skabe, skuffer, bordplader og greb. Vi har talt med tre eksperter fra henholdsvis Svane Køkkenet, Multiform og Kvik. Læs med, og bliv klogere på, hvordan de nye køkkener skal se ud – ikke bare i 2020, men et godt stykke ind i fremtiden. For holdbarhed er også hot!
Hvilken stil vil dominere i 2020?
Rolf Birk, arkitekt, Svane Køkkenet:
“Køkkentendenserne vil tage afsæt i tre overordne temaer: smukke naturmaterialer, funktionel enkelhed og snedkerkøkkenet. Naturen er øverst på den globale dagsorden. Vi har set det i boligindretningen de sidste 6-7 år – med en forstærket effekt hvert år. Varme, værdi og autenticitet står stærkt og udtrykker blandt andet en søgen tilbage til vores rødder og et ønske om at genskabe vores – måske – tabte relation til naturen.
Ærlighed er et godt bud på en ny boligtendens i 2020: Det ægte, det håndlavede, det lokale, det holdbare, det praktiske, det naturlige – og det nødvendige. Der kommer endnu mere fokus på gennemtænkte løsninger, der forener praktik og æstetik. På brugervenlig funktionalitet, der kæler for øjet og stimulerer dit sanseapparat, for vi har brug for taktile stimuli i en stadig mere digital og immateriel hverdag.”
Rolf Birk, arkitekt, Svane Køkkenet:
“Køkkentendenserne vil tage afsæt i tre overordne temaer: smukke naturmaterialer, funktionel enkelhed og snedkerkøkkenet. Naturen er øverst på den globale dagsorden. Vi har set det i boligindretningen de sidste 6-7 år – med en forstærket effekt hvert år. Varme, værdi og autenticitet står stærkt og udtrykker blandt andet en søgen tilbage til vores rødder og et ønske om at genskabe vores – måske – tabte relation til naturen.
Ærlighed er et godt bud på en ny boligtendens i 2020: Det ægte, det håndlavede, det lokale, det holdbare, det praktiske, det naturlige – og det nødvendige. Der kommer endnu mere fokus på gennemtænkte løsninger, der forener praktik og æstetik. På brugervenlig funktionalitet, der kæler for øjet og stimulerer dit sanseapparat, for vi har brug for taktile stimuli i en stadig mere digital og immateriel hverdag.”
Lene Halse Hornemann, indretningsarkitekt og indehaver, Multiform Design Center København:
“Vi oplever en stigende efterspørgsel på gennemtænkte og langsigtede
totalløsninger, hvor køkkenet bliver en integreret del af hjemmet – ned i selv de mindste detaljer i forhold til materialer, vægfarver og belysning. De fleste vælger noget klassisk og tidløst. Noget, der kan holde i mange år, både design-mæssigt og kvalitetsmæssigt.”
Claus Johnsen, Head of Management & Design, Kvik:
“Den nye trend er, at designet skal gøre noget for en. Det skal ikke bare se godt ud – ergonomien skal være i top, og samtidig skal der være mulighed for at personalisere køkkenet.”
“Vi oplever en stigende efterspørgsel på gennemtænkte og langsigtede
totalløsninger, hvor køkkenet bliver en integreret del af hjemmet – ned i selv de mindste detaljer i forhold til materialer, vægfarver og belysning. De fleste vælger noget klassisk og tidløst. Noget, der kan holde i mange år, både design-mæssigt og kvalitetsmæssigt.”
Claus Johnsen, Head of Management & Design, Kvik:
“Den nye trend er, at designet skal gøre noget for en. Det skal ikke bare se godt ud – ergonomien skal være i top, og samtidig skal der være mulighed for at personalisere køkkenet.”
Hvilke farver kommer vi til at se?
Rolf Birk, Svane Køkkenet:
“Grøn – i bred forstand – bliver et generelt boligtema. Foruden grøn vil lysere gråtoner og varme nuancer afløse hvid som danskernes foretrukne køkkenudtryk.”
Rolf Birk, Svane Køkkenet:
“Grøn – i bred forstand – bliver et generelt boligtema. Foruden grøn vil lysere gråtoner og varme nuancer afløse hvid som danskernes foretrukne køkkenudtryk.”
Claus Johnsen, Kvik: “Mørkt eller lyst træ i kombination med hvid eller mat sort eller gråt bliver mere og mere populært. Generelt vinder de bløde kontraster frem – for eksempel lys eller mørk grå og lys eg. Brugen af matte overflader åbner op for at bruge farver som mørk grå, lys grå eller måske grøn eller blå i køkkenet. Når farverne er matte, er de mindre dominerende og lang mere stilfulde.”
Se også: Gammel lagerbygning forvandlet til moderne byhus med drømmekøkken
Se også: Gammel lagerbygning forvandlet til moderne byhus med drømmekøkken
Lene Halse Hornemann, Multiform:
“Vi laver altid totalindretninger, hvor vi tænker møbler, gulve, vægfarver, kunstværker og belysning med. Derfor kigger vi også på entreen, stuen og terrassen, når vi indretter. Vi inde i en virkelig god periode, hvor folk er meget nærværende og engagerede i forhold til, hvordan de gerne vil bo. Det gælder også valg af farver.”
Se også: Verden rundt! Her er de 13 allermest populære køkkener i 2019
“Vi laver altid totalindretninger, hvor vi tænker møbler, gulve, vægfarver, kunstværker og belysning med. Derfor kigger vi også på entreen, stuen og terrassen, når vi indretter. Vi inde i en virkelig god periode, hvor folk er meget nærværende og engagerede i forhold til, hvordan de gerne vil bo. Det gælder også valg af farver.”
Se også: Verden rundt! Her er de 13 allermest populære køkkener i 2019
Hvilke materialer vinder frem?
Claus Johnsen, Kvik:
“Træ i kombination med andre materialer vinder frem, og greb i fede overflader så som støbejern, gunmetal eller messing kan bruges til at personalisere køkkenet.”
Lene Halse Hornemann, Multiform:
“Kompositmaterialerne er på vej ud til fordel for ægte, levende materialer, så vi ser mange kombinationer af stål, træ, natursten og messing.”
Claus Johnsen, Kvik:
“Træ i kombination med andre materialer vinder frem, og greb i fede overflader så som støbejern, gunmetal eller messing kan bruges til at personalisere køkkenet.”
Lene Halse Hornemann, Multiform:
“Kompositmaterialerne er på vej ud til fordel for ægte, levende materialer, så vi ser mange kombinationer af stål, træ, natursten og messing.”
Rolf Birk, Svane Køkkenet:
“Træ, gerne med nye tonede overfladebehandlinger, der forstærker træets naturlige skønhed og åre-tegninger. Træ er tæt forbundet med håndværk, og der kommer fokus på detaljer, samlinger og forarbejdninger i 2020. Lokalt produceret træ er det mindst miljø-belastende byggemateriale, der findes. Nye, smarte materialeteknologier vinder også frem. For eksempel laminat med praktiske, rengørings-venlige overflader og materialer med egenskaber, der bidrager positivt til indeklima, akustik og boligsundhed. Produkter og designs baseret på genbrugsmaterialer oplever også stigende efterspørgsel.”
Se også: Fra tungt til trendy – derfor er keramik blevet ekstremt populært
“Træ, gerne med nye tonede overfladebehandlinger, der forstærker træets naturlige skønhed og åre-tegninger. Træ er tæt forbundet med håndværk, og der kommer fokus på detaljer, samlinger og forarbejdninger i 2020. Lokalt produceret træ er det mindst miljø-belastende byggemateriale, der findes. Nye, smarte materialeteknologier vinder også frem. For eksempel laminat med praktiske, rengørings-venlige overflader og materialer med egenskaber, der bidrager positivt til indeklima, akustik og boligsundhed. Produkter og designs baseret på genbrugsmaterialer oplever også stigende efterspørgsel.”
Se også: Fra tungt til trendy – derfor er keramik blevet ekstremt populært
Er der køkkenudstyr og -funktioner, der vil blive særligt populære?
Lene Halse Hornemann, Multiform:
“Her vil jeg fremhæve Quooker-hanen, som ikke kun laver kogende vand, men også danskvand med brus. Det letter dine indkøb, når du ikke skal slæbe tunge flasker med hjem og op på 4 sal. Derudover er dampovnen meget populær. Det samme gælder køkkenkværnen, der effektivt findeler skræller og andet organisk affald, så det kan løbe ud gennem afløbet i køkkenvasken.”
Se også: 5 gode grundregler – sådan bliver køkkenindretningen en succes
“Her vil jeg fremhæve Quooker-hanen, som ikke kun laver kogende vand, men også danskvand med brus. Det letter dine indkøb, når du ikke skal slæbe tunge flasker med hjem og op på 4 sal. Derudover er dampovnen meget populær. Det samme gælder køkkenkværnen, der effektivt findeler skræller og andet organisk affald, så det kan løbe ud gennem afløbet i køkkenvasken.”
Se også: 5 gode grundregler – sådan bliver køkkenindretningen en succes
Claus Johnsen, Kvik:
“Bedre løsninger til affaldssortering bliver et must i takt med, at kommunernes krav bliver skrappere på dette område.”
Rolf Birk, Svane Køkkenet:
“Vi har store forventninger til vores nye Drains-koncept, som er en serie af smalle opbevaringsrum, der kan integreres i køkkenbordpladen. Her kan du opbevare friske krydderurter, grøntsager, olier med mere. Drains er i familie med køkkenvasken og kan kobles til afløb, så du kan vande dine krydderurter direkte.”
Se også: Eksperterne om sorte køkkener: De største fordele og ulemper
“Bedre løsninger til affaldssortering bliver et must i takt med, at kommunernes krav bliver skrappere på dette område.”
Rolf Birk, Svane Køkkenet:
“Vi har store forventninger til vores nye Drains-koncept, som er en serie af smalle opbevaringsrum, der kan integreres i køkkenbordpladen. Her kan du opbevare friske krydderurter, grøntsager, olier med mere. Drains er i familie med køkkenvasken og kan kobles til afløb, så du kan vande dine krydderurter direkte.”
Se også: Eksperterne om sorte køkkener: De største fordele og ulemper
Hvilken rolle spiller klima og bæredygtighed i jeres nye køkkener?
Lene Halse Hornemann, Multiform:
“Klimavenlige materialer er supervigtige. Det samme er holdbarhed, og vores køkkener holder i de næste 30 år. Det vigtigste, vi kan tilbyde, er vores professionelle tilgang til design og indretning, som kunderne bliver glade for i mange år.”
Lene Halse Hornemann, Multiform:
“Klimavenlige materialer er supervigtige. Det samme er holdbarhed, og vores køkkener holder i de næste 30 år. Det vigtigste, vi kan tilbyde, er vores professionelle tilgang til design og indretning, som kunderne bliver glade for i mange år.”
Rolf Birk, Svane Køkkenet:
“Miljøhensyn og bæredygtighed er blevet en fundamental præmis, der afspejler en grundlæggende ændring i vores adfærd som forbrugere. Det stiller nye og højere krav til ærlighed og transparens hos producenterne. Kvalitet og holdbarhed vil i stigende grad præge vores forbrug. I det regnestykke vil det lokale – hos os det danskproducerede – spille en afgørende rolle. Ikke kun for at nedbringe det samlede co2-aftryk, men også for at bevare arbejdspladser og fremme kvalitet.”
“Miljøhensyn og bæredygtighed er blevet en fundamental præmis, der afspejler en grundlæggende ændring i vores adfærd som forbrugere. Det stiller nye og højere krav til ærlighed og transparens hos producenterne. Kvalitet og holdbarhed vil i stigende grad præge vores forbrug. I det regnestykke vil det lokale – hos os det danskproducerede – spille en afgørende rolle. Ikke kun for at nedbringe det samlede co2-aftryk, men også for at bevare arbejdspladser og fremme kvalitet.”
Claus Johnsen, Kvik:
“Den bæredygtige bølge ruller derudad, og jeg tænker, at vi kommer til at se bæredygtige tiltag i køkkenbranchen. Nogle vil have lettere ved dette end andre - det afhænger af produktionsmetoder og evnen til at omstille sig. Det vil være svært at omstille til bæredygtighed uden merpris for varerne. Analyser viser, at i generationen, som er 20 til 30 år, er 60 procent parat til at betale mere for bæredygtighed. Men hvad sker der, når de får børn, hus, faste omkostninger? Vinderne vil være dem, som kan transformere til bæredygtighed uden nævneværdig prisforhøjelse for varen.”
“Den bæredygtige bølge ruller derudad, og jeg tænker, at vi kommer til at se bæredygtige tiltag i køkkenbranchen. Nogle vil have lettere ved dette end andre - det afhænger af produktionsmetoder og evnen til at omstille sig. Det vil være svært at omstille til bæredygtighed uden merpris for varerne. Analyser viser, at i generationen, som er 20 til 30 år, er 60 procent parat til at betale mere for bæredygtighed. Men hvad sker der, når de får børn, hus, faste omkostninger? Vinderne vil være dem, som kan transformere til bæredygtighed uden nævneværdig prisforhøjelse for varen.”
Hvilke køkkentrends er på vej i glemmebogen?
Rolf Birk, Svane Køkkenet:
“Det neutrale one size fits all-køkken, typisk hvidt og grebsløst, er dømt ude. Vi vil have mere personlighed og identitet ind vores bolig- og køkkenindretning i 2020. Vi køber mere bredt og mindre mainstream.”
Rolf Birk, Svane Køkkenet:
“Det neutrale one size fits all-køkken, typisk hvidt og grebsløst, er dømt ude. Vi vil have mere personlighed og identitet ind vores bolig- og køkkenindretning i 2020. Vi køber mere bredt og mindre mainstream.”
Claus Johnsen, Kvik:
“Tiden for de blanke højglanskøkkener ebber ud. Push-open løsninger, hvor man åbner skuffer og skabe med et lille skub, sælger også mindre og mindre.”
Lene Halse Hornemann, Multiform:
“Før i tiden var der måske en tendens til, at man gik ud og købte et trendy køkken, for det behøvede ikke at holde så længe. Den tid er ovre – vi ser ikke
flere show-off-køkkener.”
Er det tid til et nyt køkken hjemme hos dig? Se danske køkkendesignere samt deres projekter, billeder og anmeldelser her!
“Tiden for de blanke højglanskøkkener ebber ud. Push-open løsninger, hvor man åbner skuffer og skabe med et lille skub, sælger også mindre og mindre.”
Lene Halse Hornemann, Multiform:
“Før i tiden var der måske en tendens til, at man gik ud og købte et trendy køkken, for det behøvede ikke at holde så længe. Den tid er ovre – vi ser ikke
flere show-off-køkkener.”
Er det tid til et nyt køkken hjemme hos dig? Se danske køkkendesignere samt deres projekter, billeder og anmeldelser her!
FORTÆL…
Hvilen trend, tror du, vil komme til at dominere køkkenerne mest i de kommende år?
Hvilen trend, tror du, vil komme til at dominere køkkenerne mest i de kommende år?
Relaterede artikler
Mest læst
Glem de kedelige stænkplader – her er 21 lækre alternativer
Væggen bag køkkenbordet slår tonen an for hele rummet – her får du både vedligeholdelses- og budgetvenlige varianter.
Hele artiklen
Mest læst
Houzz Tips: Sådan vælger du det perfekte gulv til køkkenet
Gulvbelægning er et centralt element i køkkenet, og det er være svært at vælge mellem de mange muligheder. Lad eksperterne rådgive dig her.
Hele artiklen
Indretning & dekoration
Køkkendesigneren: 3 ting du skal vide om snedkerkøkkener
Af Helle Sindal
Åh, et snedkerkøkken... det emmer af gedigen kvalitet og smukke specialløsninger. Men der er noget, du skal overveje...
Hele artiklen
Køkken
Spørg en ekspert: Sådan får du dit parallel-køkken til at fungere bedre
Af lwkkitchens
Får du ikke det optimale ud af dit parallel-køkken, og har du brug et par gode råd? Vores køkkenekspert leder dig på rette vej.
Hele artiklen
Opbevaring
Eksperternes bedste råd: Køkkenopbevaring på stramt budget
Opbevaring er altafgørende, særligt i køkkenet. Men hvilken type af opbevaring er billigst og bedst?
Hele artiklen
Tips fra eksperter
5 gode grundregler: Sådan bliver køkkenindretningen en succes
Af Helle Sindal
Få indretningsarkitektens 5 tips til, hvordan du kan forene dine drømme og virkeligheden, når køkkenet skal indrettes.
Hele artiklen
Badeværelse
Trendy metrofliser – perfekte til både køkkenet og badeværelset
Af A
De klassiske hvide fliser er populære i både køkkener og badeværelser – her er 15 inspirerende varianter!
Hele artiklen
Stue
Køkken-alrum forvandlet: Rå murstensvæg og rene linjer i Horsens
Indretningsarkitekten havde længe drømt om en newyorkervæg – drømmen blev til virkelighed i selskab med et hvidt køkken.
Hele artiklen
Køkken
34 køkkener med utrolige udsigter – hvilket er din favorit?
Det må være en af livets største luksusser at kunne nyde synet af hav eller skov, mens man står og laver mad.
Hele artiklen
Mest læst
Sådan undgår du, at de friske krydderurter dør i køkkenet
Hvilke typer skal helst stå i sollys? Hvor meget skal de vandes? Og er dem fra supermarkedet gode nok? Svarene kommer her...
Hele artiklen
lille altan