10 tjekkede tips: Indret dit køkken, som en kok ville gøre det
Er du typen, der elsker at lave mad, vil du elske professionelle forhold i køkkenet. Læs med, og få gode råd her...
I professionelle restaurantkøkkener er tempoet altid højt, og det gælder derfor om at effektivisere arbejdsgangene og gøre madlavningen gnidningsfri. Er du selv glad for at lave mad, kan du bruge nogle af de 10 råd nedenfor til at indrette dit køkken, som en ægte kok ville have gjort det - et køkken, hvor smarte løsninger, god hygiejne og lækkert design tilsammen optimerer køkkenet og din madlavning.
Hvis du ikke lige orker at hælde indholdet fra alle dine tørvarer over i glasbøtter og kurve, kan du alternativt gemme varerne bag et par rustikke skydedøre. Det er dog stadig en god idé at lave et system, så de forskellige ingredienser er lettilgængelige for kokken.
2. Hæng det op på kroge
I restauranter, hvor bølgerne går højt, har den rette placering af køkkenremedierne en kæmpe betydning for tempoet og effektiviteten. Her kan det være smart at hænge potter, pander, skeer og spatler op på kroge i loftet eller på væggen lige ved komfuret, så man nemt kan komme til dem. Det ser professionelt ud i et privat køkken, og du slipper for rodede skabe og skuffer med køkkengrej.
I restauranter, hvor bølgerne går højt, har den rette placering af køkkenremedierne en kæmpe betydning for tempoet og effektiviteten. Her kan det være smart at hænge potter, pander, skeer og spatler op på kroge i loftet eller på væggen lige ved komfuret, så man nemt kan komme til dem. Det ser professionelt ud i et privat køkken, og du slipper for rodede skabe og skuffer med køkkengrej.
En stang og metalkroge er alt du skal bruge for at lave denne type system i køkkenet.
3. Et solidt gaskomfur
En ægte kok sværger til et gaskomfur, da man nemt og hurtigt kan regulere varmen op og ned, så man undgår skilte saucer eller gennemstegte bøffer. Hvis du er igang med en stor køkkenrenovering, kan du overveje at investere i et af de helt store gaskomfurer med indbygget ovn, hvor der er rigelig med gasblus og god plads i ovnen til både stegen, kartoflerne og kagen på samme tid.
En ægte kok sværger til et gaskomfur, da man nemt og hurtigt kan regulere varmen op og ned, så man undgår skilte saucer eller gennemstegte bøffer. Hvis du er igang med en stor køkkenrenovering, kan du overveje at investere i et af de helt store gaskomfurer med indbygget ovn, hvor der er rigelig med gasblus og god plads i ovnen til både stegen, kartoflerne og kagen på samme tid.
4. Skærebræt lige ved hånden
Det er rart med store og solide skærebrætter til henholdsvis kød og grøntsager, når man laver mad. De er dog ikke altid så handy at have stående i skabe. Istedet kan du overveje at få lavet en speciel hylde til dem, så du nemt kan trække dem ud under madlavning og gemme dem væk efterfølgende.
Se også: 9 tips: Så smart kan du opbevare køkkenredskaberne
Det er rart med store og solide skærebrætter til henholdsvis kød og grøntsager, når man laver mad. De er dog ikke altid så handy at have stående i skabe. Istedet kan du overveje at få lavet en speciel hylde til dem, så du nemt kan trække dem ud under madlavning og gemme dem væk efterfølgende.
Se også: 9 tips: Så smart kan du opbevare køkkenredskaberne
Skal det være ekstra tjekket, kan du få lavet dit eget permanente skærebræt, du kan trække ud fra køkkenbordet. Husk dog at vaske det ordentligt af efter brug for at holde en god hygiejne.
5. En køkkeø på fødder
Restaurantkøkkener skal først og fremmest være praktiske og nemme at gøre rene. Derfor ser man ofte, at køkkenelementerne er placeret på fødder, så det er nemt at feje og vaske gulvet nedenunder. Du kan lade dig inspirere af de professionelle køkkener ved eksempelvis at anskaffe dig en køkkenø på fødder. Det får køkkenet til at virke mere rummeligt, når der er luft under øen, og det er nemt at holde gulvet rent.
Restaurantkøkkener skal først og fremmest være praktiske og nemme at gøre rene. Derfor ser man ofte, at køkkenelementerne er placeret på fødder, så det er nemt at feje og vaske gulvet nedenunder. Du kan lade dig inspirere af de professionelle køkkener ved eksempelvis at anskaffe dig en køkkenø på fødder. Det får køkkenet til at virke mere rummeligt, når der er luft under øen, og det er nemt at holde gulvet rent.
6. Mulighed for ekstra arbejdsplads
Vi drømmer nok alle om en stor køkkenø, men det er bare ikke altid, der lige er plads i køkkenet til sådan en. Der er dog stadig mulighed for at udvide arbejdspladsen i køkkenet, hvis I er flere kokke, der laver mad på samme tid. Et mobilt, integreret rullebord kan være en god løsning, da det nemt kan rulles tilbage på plads, når madlavningen er ovre.
Vi drømmer nok alle om en stor køkkenø, men det er bare ikke altid, der lige er plads i køkkenet til sådan en. Der er dog stadig mulighed for at udvide arbejdspladsen i køkkenet, hvis I er flere kokke, der laver mad på samme tid. Et mobilt, integreret rullebord kan være en god løsning, da det nemt kan rulles tilbage på plads, når madlavningen er ovre.
Selv i et stort køkken kan det være rart med et ekstra arbejdsbord, så man kan inddele madlavningen i stationer. Her kan et rullebord for enden af en køkkenø være ideel - det giver også ekstra afsætnings- og opbevaringsplads.
Læs også: 17 skarpe: De bedste opbevaringsløsninger til dine køkkenknive
Læs også: 17 skarpe: De bedste opbevaringsløsninger til dine køkkenknive
7. Gode og dekorative basisvarer
Udover et lækkert viktualiekammer skal amatørkokken altid have lækre basisvarer som olivenolie, flagesalt og diverse eddikker og krydderurter stående. Det gør bestemt ikke noget, at disse varer på samme tid er dekorative og lækre at se på. Find eksempelvis flasker med flotte etiketter - eller hæld dem selv over på dekorative flasker - og placer dem på et rustikt fad eller en bakke.
Udover et lækkert viktualiekammer skal amatørkokken altid have lækre basisvarer som olivenolie, flagesalt og diverse eddikker og krydderurter stående. Det gør bestemt ikke noget, at disse varer på samme tid er dekorative og lækre at se på. Find eksempelvis flasker med flotte etiketter - eller hæld dem selv over på dekorative flasker - og placer dem på et rustikt fad eller en bakke.
Friske krydderurter er også helt afgørende, hvis man vil lave lækre retter. Hvorfor ikke lave en hel krydderurtevæg i køkkenet? Det giver liv og kulør til køkkenet og kan være belejligt, hvis du ikke lige har en altan eller en terrasse at stille urterne på.
8. Et hygiejnisk gulv
Er du en passioneret hjemmekok, kan det ikke undgås, at der ryger mad på gulvet i ny og næ. Derfor er det mest ideelt at have et gulv, der nemt kan vaskes af. Det kan enten være et flisegulv, linoleums- eller vinylgulv med en glat overflade. Ubehandlede trægulve er flotte, men aldeles upraktiske i køkkener, da de suger væske og gas fra komfuret til sig, så det danner en fedtet hinde. Som alternativ kan du male dit trægulv i en højglans, så du nemt kan vaske det.
Er du en passioneret hjemmekok, kan det ikke undgås, at der ryger mad på gulvet i ny og næ. Derfor er det mest ideelt at have et gulv, der nemt kan vaskes af. Det kan enten være et flisegulv, linoleums- eller vinylgulv med en glat overflade. Ubehandlede trægulve er flotte, men aldeles upraktiske i køkkener, da de suger væske og gas fra komfuret til sig, så det danner en fedtet hinde. Som alternativ kan du male dit trægulv i en højglans, så du nemt kan vaske det.
Hvis du synes, det bliver for sterilt og kedeligt med eksempelvis et linoleumsgulv eller et flisegulv, kan du peppe køkkenet op med et gulvtæppe, der tåler maskinvask.
Se også: Hvor højt skal køkkenbordet egentlig være?
Se også: Hvor højt skal køkkenbordet egentlig være?
9. Rå stålelementer
Og vi bliver ved hygiejnen. For der er en god grund til, at mange restauranter vælger stålelementer til køkkenet. De kan nemt tørres af og rengøres efter brug, og de er nemme holde flotte. Modsat træbordplader skal du heller ikke tænke på, at bordpladen bliver slidt eller skal oliebehandles. Det kan give et rigtigt fint industrielt udtryk til køkkenet, som du kan bløde en smule op med lyse vægge og planter.
Og vi bliver ved hygiejnen. For der er en god grund til, at mange restauranter vælger stålelementer til køkkenet. De kan nemt tørres af og rengøres efter brug, og de er nemme holde flotte. Modsat træbordplader skal du heller ikke tænke på, at bordpladen bliver slidt eller skal oliebehandles. Det kan give et rigtigt fint industrielt udtryk til køkkenet, som du kan bløde en smule op med lyse vægge og planter.
10. Gode køkkentekstiler
En ægte kok har altid et viskestykke slynget over skulderen eller i forklædet, så han let kan tørre bordpladen af, holde på varme gryder og tørre våde ting af med. Det kan derfor betale sig at investere i et par lækre viskestykker med god sugeevne, der samtidig har et flot design, som matcher køkkenets farver.
TIP!
Læg altid nye bomulds- og hørviskestykker i koldt vand i et døgn, inden du tager dem i brug, da det udvider fibrene og derved forbedrer sugeevnen.
En ægte kok har altid et viskestykke slynget over skulderen eller i forklædet, så han let kan tørre bordpladen af, holde på varme gryder og tørre våde ting af med. Det kan derfor betale sig at investere i et par lækre viskestykker med god sugeevne, der samtidig har et flot design, som matcher køkkenets farver.
TIP!
Læg altid nye bomulds- og hørviskestykker i koldt vand i et døgn, inden du tager dem i brug, da det udvider fibrene og derved forbedrer sugeevnen.
Ingen kok uden gode råvarer! Og det gør da bestemt heller ikke noget, hvis de er præsenteret på en flot måde i køkkenet eller i et viktualiekammer ved siden af. Hæld tørvører som mel, sukker, ris, krydderier og pasta på store glasbøtter og sæt små klistermærker på glassene med beskrivelser af indholdet. Grøntsager og frugt, der ikke skal på køl, kan ligeledes lægges i flettede kurve, og glasflasker kan placeres i flaskekasser eller kurve som på billedet. Det gør varerne langt nemmere at gå til og kan måske endda inspirere kokken til nye retter, når de står præsenteret på en systematisk og overskuelig måde.