Tips fra eksperter
4 eksperter: Sådan vil køkkenøen forme vores liv i fremtiden
Køkkenøen er kommet for at blive! Men hvordan vil den tage sig ud i fremtiden? Se fire forskellige eksperters bud her...
Den populære køkkenø har efterhånden mange år på bagen og er blevet til et uundværligt socialt omdrejningspunkt i de danske hjem – både i hverdagen, hvor det skal gå hurtigt og i weekenden, hvor tempoet sættes ned. Vi har talt med eksperter fra JKE Design, Kvik Denmark og Multiform om, hvorfor øen er så populær og hvilken fremtid den har.
Anna Grethe Jørgensen fra Kvik fortæller, at det handler om at få samvær flettet ind i en travl hverdag – og netop dette kan en køkkenø være med til: “For 20 år siden brød vi murene ned mellem køkken og stue med det formål at være sammen i køkkenet. I dag er hverdagen travl og til tider kaotisk. Vi har mere end nogensinde behov for et rum med plads til nærvær, og her spiller køkkenøen ofte en vigtig rolle. “Det er her vi kan samles og fordybe os, koble af og få talt sammen. Og det er rundt om køkkenøen, at hverdagen bliver overraskende og weekenden magisk,” siger Anna Grethe.
Se også: Nyt køkken i 2019? Her er årets største køkkentrends
Se også: Nyt køkken i 2019? Her er årets største køkkentrends
Ifølge Helle Fyllgraf fra JKE Design vil det sociale element faktisk komme til at spille en større og større rolle. ”Travle børnefamilier og unge mennesker har så mange individuelle gøremål, men det er netop omkring køkkenøen, at man samles – er sammen, snakker og hygger sig. Uanset om det er i kortere eller længere tid, så er man i det mindste sammen.”
Se også: 8 smarte tips giver dig mere bordplads i køkkenet
Se også: 8 smarte tips giver dig mere bordplads i køkkenet
Det sociale aspekt betyder også, at grænsen mellem køkken og stue langsomt nedbrydes. “Mange gange er køkkenet lavet, så folk kan have en lænestol eller sofa stående, fordi det skal være et rum folk hygger sig i. Køkkenet er blevet banegården i huset, og mange kommer aldrig videre end til køkkenet,” fortæller Jannie Kjær fra Multiform Aalborg.
Det funktionelle aspekt
Ud over det sociale element, spiller det funktionelle aspekt dog også en stor rolle, fortæller Helle Fyllgraf fra JKE. “Alle der har nok plads ønsker sig en køkkenø. En køkkenø giver både mere bordplads og opbevaringsplads, og samtidig kan den indeholde funktioner som køkkenvask og kogeplade. Den ekstra plads er især en fordel, hvis man er flere til at lave mad i køkkenet.”
Ud over det sociale element, spiller det funktionelle aspekt dog også en stor rolle, fortæller Helle Fyllgraf fra JKE. “Alle der har nok plads ønsker sig en køkkenø. En køkkenø giver både mere bordplads og opbevaringsplads, og samtidig kan den indeholde funktioner som køkkenvask og kogeplade. Den ekstra plads er især en fordel, hvis man er flere til at lave mad i køkkenet.”
Særligt en køkkenø med håndvask skaber masser af arbejdsplads, fortæller Jannie fra Multiform:"Vi står ved vasken ca 90 % af den tid, vi tilbringer i køkkenet, så det betyder meget, at der er masser af plads på begge sider af vasken.” Også her spiller det sociale ind: ”Øen er nærmest blevet til en ”vaskeø”, da vi står mere ved vasken end ved kogepladerne. Når vasken er en del af øen, kan man stadig have ansigtet rettet mod familie, venner og gæster,” siger Lene fra Multiform Design Center Copenhagen. Dette er dog ikke den eneste ændring vi har set. ”Nu hvor hvidevarebranchen er kommet med de nye Downdraft-kogeplader, kan man stå og stege ude midt i rummet uden noget, der skæmmer loftet, og man ødelægger heller ikke bordpladen med en emhætte, der fylder det halve af øen,” uddyber Jannie Kjær.
Det æstetiske aspekt
Det lader dog til at være en stigende tendens, at en køkkenø ikke bare spiller en social og funktionel rolle – æstetiske overvejelser vægtes også i stigende grad. ”Vi vil fremover se køkkenøen i et andet materiale end det øvrige køkken, så den skiller sig ud som et designobjekt – et smukt ikon for møbeldesign og kvalitet. Køkkenet vil ændre karakter og komme til at bestå af mere frie møbler i forskellige materialer og designs,” fortæller Lene fra Multiform.
Det lader dog til at være en stigende tendens, at en køkkenø ikke bare spiller en social og funktionel rolle – æstetiske overvejelser vægtes også i stigende grad. ”Vi vil fremover se køkkenøen i et andet materiale end det øvrige køkken, så den skiller sig ud som et designobjekt – et smukt ikon for møbeldesign og kvalitet. Køkkenet vil ændre karakter og komme til at bestå af mere frie møbler i forskellige materialer og designs,” fortæller Lene fra Multiform.
“Øen bliver også stadig brugt til bare at stå som et smukt møbel i rummet - ingen kogeplade eller vask, bare en stor arbejdsø, som også gør, at det er nemmere at sidde omkring den, uden at du får sprøjt fra vask eller stegepande,” siger Jannie fra Multiform.
Se også: Eksperterne: 5 ting, du skal vide om køkkenøer
Se også: Eksperterne: 5 ting, du skal vide om køkkenøer
Køkkenøens fremtid
Både sociale, funktionelle og æstetiske overvejelser gør køkkenøen til en vigtig del af de danske køkkener. Men hvad spår eksperterne så for øen i fremtiden?
”Køkkenøen får en ny og endnu mere social funktion, og fremover vil vi se den i flere forskellige udgaver med mere sidde- og spiseplads,” spår Helle Fyllgraf fra JKE Design afslutningsvist.
Læs også: Hvor højt skal køkkenbordet egentlig være?
Både sociale, funktionelle og æstetiske overvejelser gør køkkenøen til en vigtig del af de danske køkkener. Men hvad spår eksperterne så for øen i fremtiden?
”Køkkenøen får en ny og endnu mere social funktion, og fremover vil vi se den i flere forskellige udgaver med mere sidde- og spiseplads,” spår Helle Fyllgraf fra JKE Design afslutningsvist.
Læs også: Hvor højt skal køkkenbordet egentlig være?
Jannie Kjær er enig: ”Øen vil være vores sociale samlingspunkt de næste mange år. Vi vil dog se mere kreative løsninger – blandt andet på integration af spisepladser, hvor man ikke nødvendigvis sidder på række, men kan sidde sammen og kigge på hinanden. For eksempel med køkkenøen udformet som et stort L, hvilket også giver plads til både vask og kogeplade,” runder Jannie Kjær fra Multiform af.
“Vi drømmer fortsat om samtale og nærvær i køkkenet. I fremtiden er det ikke en fysisk mur vi skal nedbryde, men i stedet den mur alle vores digitale skærme skaber. Vi drømmer om tid til at hjælpe hinanden med madlavningen ved køkkenøen, for det er her de gode samtaler opstår,” runder Anna Grethe fra Kvik af.
Skal du have nyt køkkken? Find den rette køkkendesigner i nærheden af dig – lige her!
Skal du have nyt køkkken? Find den rette køkkendesigner i nærheden af dig – lige her!
VIS OS! Har du en køkkenø derhjemme? Del meget gerne et billede i kommentarfeltet herunder…
Samtalekøkken, køkkenø, kogeø, eller bare ø – kært barn, mange navne. Og vigtigere endnu: mange funktioner! Ifølge Jannie Kjær fra Multiform Aalborg har køkkenet ændret sig meget gennem tiden, og køkkenøen har fået en stor plads i danskernes hjerter. Især for børnefamilier er øens funktion som socialt samlingspunkt på travle eftermiddage og stille weekend-morgener den største årsag til dens store popularitet. ”Øen giver børnefamilier muligheden for at kombinere madlavning, lektier og samvær – det sociale element vægtes højt. For par, hvor børnene er flyttet hjemmefra, er det ideen om, at den ene laver mad, og den anden kan sidde med et glas vin på en barstol ved øen og hygge,” supplerer Lene Halse Hornemann, designer og indehaver af Multiform Design Center Copenhagen.