Tips fra eksperter
Sådan får du bedre plads i køkkenskufferne
I overfyldte køkkenskuffer er det svært at finde det, man skal bruge. Få fif til nem og overskuelig organisering her.
Moderne køkkener består primært af store, dybe skuffer og høje skabe med udtræk. Dette er ikke bare smart designmæssigt - det er også enormt praktisk. Skufferne kan nemlig hives helt ud, og netop dette gør, at man nemmere kan holde orden i dem, så man bedre kan overskue ting og undgå ulækre overraskelser på bagerste række.
Det første, som er et must i et køkken, er tætte beholdere. De gør det ikke bare nemmere at organisere køkkenet, de sørger også for at holde skadedyr væk. Køb beholdere i forskellige størrelser og eventuelt i forskellige farver. Hæld mel, gryn, nødder, sukker, osv. i beholderne, og lav nogle fine mærkater, så du ikke forveksler salt med sukker. Beholderne er også nemme at tørre af, og de sikrer, at du ikke spilder indholdet, hver gang du skal hente mel eller andet op af skuffen.
Sørg for, at køkkenmaskinerne har god plads. Organiser dem også med mærkater, så de er samlet med det udstyr, der hører til hver maskine. Alt behøver ikke presses ind på én hylde. Hvis du har for mange maskiner til dit køkken, skulle du måske overveje at smide nogle af dem ud. Reglen for udsmidning er, at hvis du ikke har brugt maskinen det sidste år, så gør den nok bedre gavn i et andet hjem.
Se også: 8 skønne, minimalistiske køkkener fra hele Danmark
Se også: 8 skønne, minimalistiske køkkener fra hele Danmark
Noget af det, vi holder meget af ved skufferne, er den overskuelighed og luft, de bringer med sig - hvis de vel at mærke er velorganiserede. Noget, som kan bidrage til det, er inderskuffer. Brug inderskufferne til de ting, du kun bruger en gang imellem. F.eks. til det fine bestik, knivene, madpakkepapiret, elastikker, osv. Lad hverdagsbestikket ligge i den skuffe, du trækker ud først, da det kan være irriterende konstant at skulle grave efter noget, man bruger tit, i en inderskuffe. Inderskuffer duer også kun i de skuffer, hvor du ikke har ting, der fylder i højden. Til gengæld gør de underværker, hvis de bliver brugt rigtigt og kan fordoble pladsen i den enkelte skuffe.
Sørg for, at kokkeknivene er velorganiserede. Få dem væk fra bordpladen, hvor vi tidligere syntes, de pyntede. Det gør de ikke længere. De har det bedre i en blok i skuffen, og desuden er risikoen for, at børn får fingrene i dem, mindre, hvis de ligger gemt i en af de øverste inderskuffer.
Læs også: Lille køkken? 9 pladsbesparende tips til køkkenudstyret
Læs også: Lille køkken? 9 pladsbesparende tips til køkkenudstyret
Alle mennesker har den skuffe, hvor alt ligger i én stor bunke. I mange år troede jeg, at dette var helt fint, men efter jeg fik nyt køkken, gik det op for mig, hvor irriterende det var, og ikke mindst hvor mange skeer, paletknive og piskeris jeg egentlig havde - ting, jeg aldrig brugte. Tag det hele op, og smid det halve ud. Hvornår har du nogensinde brugt de særlige spisepinde til madlavning, som du købte i Kina? Aldrig. Ud med det. Du behøver kun en af hver - max to, hvis det er noget, du bruger ofte. Organiser det i stående beholdere eller almindelige skuffeinddelere. Det gør livet meget nemmere.
Krydderikrukker fylder en del, særligt hvis de får lov til at stå fremme. Derudover er de også forfærdelige at tørre af hver uge, når kluden skal svinges. Derfor er det bedst at gemme dem væk på indersiden af et skab eller i en skuffe. Køb indlæg særligt til krydderierne, og organiser dem efter farve eller smag, hvis du er til den slags. Sørg for at holde øje med holdbarhedsdatoen, og husk at smide ud en gang hvert halve år. Gamle krydderier gør intet godt for maden.
Kopper opbevares bedst med åbningen ned ad. Dette er, så der ikke kommer støv i kopperne, hver gang skuffen hives ud og ind. Desuden kan man købe filtmåtter eller andet til bunden af skuffen, så den øverste kant af kopperne er mere beskyttet, når de står der i flok og rører ved hinanden, hver gang skuffen åbnes og lukkes.
Læs også: 6 uger blev til 6 måneder – familiens lange vej til drømmekøkkenet
Læs også: 6 uger blev til 6 måneder – familiens lange vej til drømmekøkkenet
Sidst, men ikke mindst, så skal dåsemaden organiseres. Først og fremmest skal de ældste dåser stå forrest, og derefter kan de organiseres i temaer - f.eks. søde ting som frugter, kondenseret mælk, kokosmælk, osv. og derefter ting til aftensmaden såsom flåede tomater, bønner, majs og andet af den slags.
Lav et system, som passer til dit forbrug - du kan være sikker på, at står de bare i en skøn blanding, så vil der være flere dåser, du overser, og mere mad, som ender med at blive smidt ud.
Til sidst er grundreglen, at køkkenskabe og skuffer gennemgås minimum én gang om året.
FORTÆL…
Har du et godt tip til at skabe ekstra plads i køkkenskufferne?
Lav et system, som passer til dit forbrug - du kan være sikker på, at står de bare i en skøn blanding, så vil der være flere dåser, du overser, og mere mad, som ender med at blive smidt ud.
Til sidst er grundreglen, at køkkenskabe og skuffer gennemgås minimum én gang om året.
FORTÆL…
Har du et godt tip til at skabe ekstra plads i køkkenskufferne?